A-lagskontrakt för Erik Ring

2020.09.09, kl 17:00
AIK Fotboll väljer att flytta upp forwarden Erik Ring från klubbens juniorlag till A-lagsverksamheten inför avslutningen av säsongen och avtalet mellan parterna sträcker sig till och med den 31 december 2024. Erik Ring kommer att spela i tröja nummer 34 i AIK.

Annons:

– Jag känner återigen en stor stolthet över att kunna flytta upp ännu en spelare från AIK Fotbolls ungdomsakademi. Erik har varit med i träning med A-laget under stor del av året och även fått matchning i P19-laget. Han är en offensivt balanserad spelare som har ett härligt driv med bollen och det ska bli väldigt spännande att följa hans fortsatta utveckling, säger AIK Fotbolls sportchef Henrik Jurelius.

– Det känns väldigt bra att få skriva på ett kontrakt med AIK:s A-lag. Det har varit målet ända sedan jag kom till klubben och det är ett steg framåt i min karriär. Det är en fantastiskt fin och stor klubb och jag är stolt över att få representera AIK, säger Erik Ring.

– Erik har på ett föredömligt sätt levt upp till alla värderingar under åren i akademin. Han är en förebild för unga spelare som har en dröm om att spela i AIK:s herrlag, både i hur han har hanterat motgångar och hur han målinriktat har jobbat hårt. Erik är en bolltrygg spelare som med sitt kraftfulla driv och ständiga blick framåt i planen kan hota både med avslut och framspelningar, säger Magni Fannberg, utvecklingschef i AIK Fotbolls pojkakademi.

18-årige Erik Ring, född onsdagen den 24 april 2002 på Södertälje sjukhus, växte upp i Huddinge söder om Stockholm och inledde som sexåring sitt fotbollsspelande i moderklubben Huddinge IF där han sedan spelade i några år innan han inför 2011 bytte klubb till Segeltorps IF där han spelade ungdoms- och juniorfotboll. Under 2017 blev det även debut för A-laget som då spelade i Stockholms Fotbollförbunds serie Herrar Södra 4. Debuten skedde borta mot Ingarö IF (1–1) inför 31 åskådare på Ingarö IP den 2 juni 2017 då han bar tröja nummer 24. Han var även med i matchtruppen hemma mot Älvsjö AIK FF (0–6) fem dagar senare i en match då hemmalaget drog på sig tre röda kort, Erik Ring hade då tröja nummer 6. Segeltorps IF slutade på elfte plats i tabellen.

I mitten av november 2017 blev Erik klar för AIK Fotboll. Under debutåret i AIK spelade Erik både med U16-laget och U17-laget. Debuten för U16 skedde i premiären av U16 Nationell, grupp 6 då AIK den 14 april 2018 tog emot Västerås-laget Skiljebo SK (4–0) inför 50 åskådare på Skytteholms IP i Solna. Erik var uttagen i startelvan, spelade i tröja nummer 11 och hade i startelvan sällskap av Robin Tihi som var lagkapten. Det första målet för U16 gjorde han i den sjätte omgången, inför 69 åskådare hemma på Skytteholms IP då han i den femte matchminuten gav AIK ledningen mot FC Djursholm (5–1). Ett annat av AIK:s mål i segermatchen gjordes av Tom Strannegård. Det blev under 2018 spel i 13 matcher för U16-laget och han svarade för fyra mål då AIK slutade på andra plats i tabellen, tre poäng efter seriesegrarna IFK Stocksund. De övriga målen kom borta mot Uppsala-Kurd FK (1–3), hemma mot Forssa BK (5–0) och hemma mot IK Brage (5–0).

Debuten för U17-laget skedde i premiären av U17 Allsvenskan Norra då AIK tog emot FC Djursholm (1–1) inför 75 åskådare på Skytteholms IP den 8 april 2018. Erik inledde på bänken i tröja nummer 14 i en match där bland annat Eric Kahl startade. Det första målet gjorde Erik borta mot Assyriska FF (10–2) inför 60 åskådare på Södertälje Fotbollsarena den 16 juni 2018 då han svarade för 6–2-målet i den 77:e matchminuten. Han följde även upp med ett mål i den efterföljande matchen hemma mot IK Sirius FK (4–0) fem dagar senare. Det blev spel i fem matcher för honom och han svarade för två mål då AIK slutade på sjätte plats i vårserien av U17 Allsvenskan Norra. I den efterföljande slutspelsserien slutade AIK på åttonde plats och Erik Ring spelade tio matcher. Efter seriespelet spelade han en match i Ligacupen med U17-laget då AIK besegrade Athletic FC Eskilstuna (3–2).

Säsongen 2019 inleddes med AIK:s U17-lag i Ligacupen då man slutade på andra plats i A2. Erik spelade fyra matcher och svarade för ett mål i den avslutande seriefinalen borta mot IF Brommapojkarna (2–5) den 10 mars 2019. Han spelade även 13 matcher med P17-laget i Allsvenskan Norra samt den efterföljande slutspelsserien och svarade för tre mål då AIK slutade på sjätte plats. Målen kom borta mot IK Sirius FK (4–1), hemma mot Djurgården (3–1) och hemma mot Gif Sundsvall (6–1). Under 2019 debuterade även Erik Ring i seriespelet för P19-laget och hans första, och enda, match blev hemmamötet med Vasalunds IF (4–1) inför 130 åskådare på Skytteholms IP den 18 maj 2019 då han startade matchen och bar tröja nummer 14. Han hade i startelvan sällskap av bland andra Eric Kahl och Adam Ben Lamin. Den 24 mars 2019 spelade Erik Ring sin första match för herrlaget då man i det allsvenska genrepet tog emot IF Brommapojkarna (2–2) inför 1 626 åskådare på Friends Arena i Solna. Erik inledde på bänken i tröja nummer 28 under chefstränaren Rikard Norlings ledning och ersatte Anton Salétros i den 93:e matchminuten. I november 2019 gjorde Erik sin första träning med A-laget.

Innan pandemin Covid-19 stängde ner fotbollen i Sverige så spelade Erik en match i Ligacupen med AIK:s P19-lag, förlusten mot Vasalunds IF (1–3) på Skytteholms IP den 1 mars 2020. Spelet i P19 Allsvenskan Norra startade upp den 14 juni 2020 och har hittills spelat nio omgångar. Erik Ring har startat samtliga nio matcher och svarat för nio mål samt fem målgivande passningar då AIK ligger på andra plats i tabellen med fyra omgångar kvar. Sedan mitten av april 2020 har Erik Ring tränat mycket med A-laget på Karlberg och den 4 september 2020 möttes AIK och IFK Norrköping FK i en träningsmatch på Östgötaporten i Norrköping under landslagsuppehållet. Erik Ring var med i den uttagna matchtruppen och inledde på bänken i tröja nummer 34 under chefstränaren Bartosz Grzelaks ledning innan han byttes in i den 60:e matchminuten istället för Paulos Abraham. 17 minuter senare hade han ett avslut på mål i bra läge som målvakten räddade och i den 89:e matchminuten fick han i straffområdet fram bollen till fristående lagkaptenen Panajotis Dimitriadis som sköt in matchens enda mål.

Text: Stefan Mellerborg

Huvudpartners

Ligapartners dam

Affärspartners

Samhällspartner

Välgörenhetspartner

© AIK Fotboll 2024

Sök på AIK Fotboll