A-lagskontrakt för Calvin Kabuye

2022.03.18, kl 19:30
AIK Fotboll är överens med Calvin Kabuye om ett A-lagskontrakt som sträcker sig till och med den 31 december 2024. 18-årige Calvin har de senaste säsongerna spelat med AIK:s juniorlag och tar nu steget från U till A. Han kommer lånas ut till Vasalunds IF fram till sommarens transferfönster.

– Calvin kommer från en stark säsong i P19 och har visat upp egenskaper som vi attraheras av. Att vi nu kan få fortsätta jobba med Calvin i tre år framåt och i närtid funnit en bra utvecklingsmiljö i Vasalunds IF där han får nyttig erfarenhet av seniorfotboll ser vi gemensamt som väldigt positivt, säger herrlagets sportchef Henrik Jurelius.

– Jag vill tacka alla som hjälpt mig uppnå mina delmål hittills. Ett extra stort tack till spelare och ledare i AIK, min familj och min agent, säger Calvin Kabuye.

18-årige Calvin Kabuye, född fredagen den 28 mars 2003 på Huddinge sjukhus och uppväxt i Farsta, började i femårsåldern spela fotboll i moderklubben IF Olympia från Farsta och efter ett par år gick han vidare till Sköndals IK. 2015 kom Calvin till AIK Fotboll och började spela med P03 i akademin. Sommaren 2018 vann AIK med Calvin Kabuye i laget Gothia Cups SEF Trophy-klass efter att man besegrat Helsingborgs IF (2–0) i finalen på SKF Arena på Heden i Göteborg den 21 juli 2018.

Debuten för AIK:s P19-lag skedde i premiären av P19 Allsvenskan Norra den 14 juni 2020 då AIK ställdes mot IK Frej Täby FK (4–4) på Vikingavallen i Täby. Calvin Kabuye startade matchen i tröja nummer 8 och svarade för två mål i debuten. Det första målet kom i den 40:e matchminuten och betydde reducering till 1–2. Efter en timmes spel kvitterade Calvin till 3–3. Han hade i matchtruppen bland annat sällskap av Eric Kahl, Erik Ring, Yasin Ayari, Adam Ben Lamin och Rasmus Bonde. Erik Ring svarade för AIK:s två andra mål i den oavgjorda matchen. I den efterföljande omgången, hemma på Skytteholms IP mot IFK Norrköping FK (5–0) den 18 juni 2020 svarade Calvin återigen för två mål, varav det ena från straffpunkten. Han målade i sina första fyra matcher för P19-laget och det blev sammanlagt 13 matcher och tolv mål för honom med P19 under 2020 då AIK slutade på andra plats i tabellen, en poäng efter seriesegrarna Djurgårdens IF FF. Fortsättningsserie A Norra spelades endast i två omgångar innan den ställdes in med anledning av pandemin covid-19.

Den 12 augusti 2020 vann AIK:s P17-lag Ligacupen efter att man besegrat Malmö FF (3–0). Calvin Kabuye svarade för 1–0-målet i den 35:e matchminuten. I samma lag spelade även Yasin Ayari (K), Rasmus Bonde och Ahmad Faqa. I semifinalen av Ligacupen körde AIK över IF Brommapojkarna (4–0) hemma på Skytteholms IP efter att Calvin inlett och avslutat målskyttet.

2021 slutade AIK:s P19-lag på fjärde plats i Allsvenskan Norra och det blev inget slutspel med anledning av pandemin covid-19 utan endast en final mellan gruppsegrarna i Allsvenskan Norra och Allsvenskan Södra. Calvin Kabuye spelade 19 matcher under året och svarade för 30 mål, vilket gav en överlägsen seger i skytteligan då han var sju mål före Kofi Fosuhene Asare från Djurgårdens IF FF. I seriespelet och Ligacupen för P16, P17 och P19 med AIK står Calvin Kabuye hittills noterad för 66 spelade matcher och 91 gjorda mål.

Under 2021 började även Calvin Kabuye träna med herrlaget på Karlbergs träningsanläggning och det blev spel i sex träningsmatcher under året. Den 14 mars 2021 möttes AIK och IF Brommapojkarna (1–2) på Friends Arena i Solna och Calvin Kabuye var för första gången uttagen i matchtruppen i tröja nummer 46. I den 71:a matchminuten genomförde AIK ett dubbelbyte då Bojan Radulovic och Nicolás Stefanelli klev av och de ersattes av Saku Ylätupa och Calvin Kabuye. Den 26 maj 2021 möttes AIK och Västerås SK FK på Södertälje Fotbollsarena och Gnaget vann med 3–1 efter tre mål av Bojan Radulovic. Calvin Kabuye inledde på bänken i tröja nummer 46 och ersatte Stefan Silva i den 79:e matchminuten. Den 28 juni 2021 möttes AIK och Östersunds FK (0–1) på Norrtälje sportcentrum under EM-uppehållet och Calvin spelade den avslutande halvtimmen efter att han ersatt lagkaptenen Henok Goitom. Det blev även ett inhopp för honom i träningsmatchen mot IK Sirius FK (1–0) på Studenternas IP i Uppsala den 30 augusti 2021, denna gång för första gången i tröja nummer 28.

Då AIK:s herrlag den 7 oktober 2021 mötte Jönköpings Södra IF (1–3) i en träningsmatch inför cirka 50 åskådare på Bollspelarens IP i Norrköping så spelade Calvin Kabuye hela matchen i tröja nummer 28. AIK tag i händelserna och när matchklockan hade passerat kvarten spelad kom också utdelningen. På ett tillslag skarvade Stefan Silva läckert in bollen i offensivt straffområde. Calvin Kabuye tajmade passningen perfekt och med en precis lyftning satte han bollen i nät bakom J-Södras utrusande målvakt Felix Jakobsson och det var 1–0 till AIK. Tio minuter in i den andra halvleken drog Calvin på sig ett rött kort och fick lämna planen. AIK:s sista träningsmatch för året spelades den 11 november 2021 på Iver Arena i Västerås och Västerås SK FK (3–2) stod för motståndet. Calvin inledde på bänken och byttes in i den andra halvleken.

Det blev även en match på bänken i Allsvenskan under året. Den 27 oktober 2021 möttes AIK och Malmö FF (0–1) på Eleda Stadion i Malmö och Calvin Kabuye satt på bänken i tröja nummer 28. AIK:s första träningsmatch för 2022 spelades den 27 januari då Sollentuna FK (1–2) gästade Skytteholms IP. 1 499 åskådare var på plats och AIK ställde upp med två startelvor, en för vardera halvlek. Calvin Kabuye spelade den andra halvleken i tröja nummer 17. I den andra halvlekens femte minut svarade Rasmus Bonde för en bra aktion då han bröt upp längs vänsterkanten och spelade till Calvin Kabuye som klev in i straffområdet och trycktes i ryggen av William Jan och en signal för en straffspark borde ha kommit. Det har under försäsongen hittills blivit spel i fyra träningsmatcher, även hemma mot Degerfors IF (3–2) den 5 februari 2022 där han spelade fram Erik Ring till segermålet i den 88:e matchminuten, hemma mot Täby FK (0–0) den 8 februari 2022 och hemma mot Sandvikens IF (2–2) den 22 februari 2022.

Calvin Kabuye kommer inleda tävlingssäsongen med Vasalunds IF då klubbarna är överens om ett utlåningsavtal till och med den 15 juli 2022. I AIK kommer Calvin att bära tröja nummer 19.

Text: Stefan Mellerborg

Huvudpartners

Ligapartners dam

Affärspartners

Samhällspartner

Välgörenhetspartner

© AIK Fotboll 2024

Sök på AIK Fotboll