Tragisk nyhet dämpade stämningen

2024.02.05, kl 10:30
Dagen efter försäsongens tredje träningsmatch var tänkt att bli en något mer lugn dag än tidigare och det blev det, för spelarna. Den tragiska nyheten som under förmiddagen nådde oss från Italien fick några funktioner i klubben att återigen hoppa upp på hästryggen med omedelbar verkan.

Koordinator Thomas Thudin skickade under lördagskvällen ut en kort info via WhatsApp som meddelade att det var sovmorgon under söndagen och att frukosten därmed skulle inledas en hel kvart senare än vanligt, d v s senast klockan 09:45 jämfört med 09:30. Undertecknad brukar vara bland de första nere på frukosten, men var under söndagen ensam i nästan 15 minuter innan team psychologist Jon Hasselqvist anlände efter en gångtur ner till stranden. De flesta tog dock vara på sovmorgonen och det vällde in folk under slutminuterna innan deadline.

Söndagen är för många en vilodag, men på elitnivå i fotbollsvärlden är det inte så. Det är ofta business är usual och speciellt på ett träningsläger. Då det var MD+1 så var det dock ett lättare träningspass för spelarna på schemat och det var ett gympass och lite löpning som genomfördes. Undertecknad hade precis tagit på sig skorna och skulle lämna hotellrummet för att åka ner till träningsplanen på Banús Football Center där gympasset som vanligt skulle genomföras. Exakt klockan 10:35 kom ett meddelande från Fotbollskanalens reporter på plats i Marbella som förkunnade att AIK-legendaren Kurre Hamrin avlidit. Av bilresan ner till träningsplanen blev därmed intet och det var bara att ta av sig skorna, sätta sig vid datorn och kavla upp ärmarna. Mängder av media hörde omgående av sig och önskade ett uttalande från AIK Fotboll vilket fick mig att kontakta VD/klubbdirektör Fredrik Söderberg för ett citat. Samtidigt meddelade jag chefstränare Henning Berg, sportchef Thomas Berntsen och koordinator Thomas Thudin om vad som skett. VD/klubbdirektör meddelade därefter styrelsen medan undertecknad skrev ihop en kort text till hemsidan som efter publicering skickades ut till media.

Jag träffade Kurre Hamrin flera gånger, men tyvärr aldrig efter pandemin covid-19. Han var en gentleman och hade alltid frun Marianne med sig. Önskar att jag pratat mer med honom, men time was never on my side. Efter lite fler mediakontakter vid lunchtid satte jag mig för att skriva ihop en kort text om Kurre Hamrins tid i AIK på 1950-talet när han under tre säsonger dominerade i Allsvenskan. Journalister och krönikörer lät som sångfåglar då de lyriskt hyllade högeryttern i AIK.

Under eftermiddagen fanns en lucka för fria aktiviteter och Erik Ring, Axel Björnström, naprapat Elias Morin och team psychologist Jon Hasselqvist tog sig till Santa Clara Golf Marbella för att gå en golfrunda med hyrda klubbor. AIK+ följde med för att dokumentera spelet, men mitt på fairway på hål 2 kom en vakt farande i en golfbil och meddelade Filip Wiklund och Ludvig Solvin att de omgående skulle packa ner kameran då de behövde ett tillstånd för den aktiviteten. Min tystnadsplikt förbjuder mig att säga vem i kvartetten som enligt obekräftade vittnesuppgifter var nära att bryta sönder drivern och vem som segrande lämnade golfbanan.

Martin Ellingsen lämnade träningslägret under söndagen för att flyga hem till Norge då han och frugan väntar sitt första barn. Däremot så kommer målvakten Ismael Diawara att ansluta till lägret under måndagen då hans Mali på ett grymt sätt slogs ut i kvartsfinalen i Africa cup of Nations. Mali ledde med 1–0 mot ett Elfenbenskusten med endast tio spelare på planen efter en utvisning i första halvlek, men i den 90:e matchminuten kom 1–1 och matchen gick till förlängning. I den 122:a matchminuten avgjorde Elfenbenskusten och Mali slogs ut sekunder innan straffsparkar skulle ha avgjort matchen.

Måndagen innehåller ett träningspass som startar klockan 10:30 i gymmet och en timme senare på fotbollsplan 2 på Banús Football Center, men Ismael Diawaras första träning med AIK kommer ske först på tisdagen då han landar i Málaga efter lunch. Efter måndagsträningen är även den traditionsenliga ledarmatchen inplanerad, vilket innebär att några utvalda ledare möter varandra i en prestigefylld fotbollsmatch. Det har varit många klassiska ögonblick under åren. Ett av de mest omtalade skedde i Portland, USA då Nebojša Novaković fullständigt kapade materialförvaltare Åke ”Bulten” Andersson i vad som borde ha varit det rödaste kortet genom alla tider i ledarmatchens historia, men domaren såg ingenting.

Undertecknad lär inte bli tillfrågad, men skulle det ske så skulle jag vänligt och bestämt tacka nej då jag vill dra mig tillbaka obesegrad. En gång har jag varit med i en ledarmatch och det var i Portland i februari 2013 då jag i elfte timmen kastades in i startfyran. Målvaktstränare Lee Baxter kastade in handduken kvällen innan match och det letades febrilt efter en ersättare i lokalen på hotellet. Blickar sveptes förbi mig flera gånger innan det konstaterades att det endast fanns en tillgänglig person. Jag trodde att de skulle börja leta bland hotellpersonalen, eller till och med gå ut på gatan för att hitta någon mer lämpad, just anyone, men de fick till slut bita i det sura äpplet och namnet Mellerborg skrevs in i laguppställningen för det orangea laget tillsammans med Andreas Alm, Åke Andersson och Henrik Jurelius. Ledarmatchen spelades på Portland Timbers hemmaarena Jeld-Wen Field. Det gröna laget bestod av Nebojša Novaković, Jens T Andersson, Luiz Oyarzo och Tomas Fransson och de ledde med 5–2, men en kvittering till 5–5 av Andreas Alm, framspelad av vem tror ni?, med endast några få sekunder kvar av ordinarie tid gav en mållös förlängning och straffsparkar stod på menyn. De första fem straffsparkarna gick i mål när jag klev fram och rullade in bollen i mål. Den efterföljande straffsparken från det gröna laget missades och ”Bulten” kunde med en konstspark avgöra.

Vi går nu in i den andra och sista veckan i Marbella och fredagens träningsmatch mot Sarpsborg 08 FF har nu tilldelats en matcharena och det blir Marbella Football Center, om inga sena ändringar sker.

Text: Stefan Mellerborg

Huvudpartners

Ligapartners dam

Affärspartners

Samhällspartner

Välgörenhetspartner

© AIK Fotboll 2024

Sök på AIK Fotboll