Slutet av lägret närmar sig fort

2024.02.06, kl 23:40
Tiden går fort nu. Det är ett helt annat tempo i klockans fart den här andra veckan på lägret. Det är som om man själv intalar sig att på lördag är det hemresa och den mentala proceduren verkar skynda på den tidsmässiga processen.

Undertecknad bor på tredje våningen på hotellet och på väg ner till matsalen stannade hissen till på våning två. Fyra spelare från Sarpsborg 08 FF klev in och efter några sekunder insåg jag att jag kände igen en av dem. Det var Magnar Ødegaard som våren 2019 spelade i AIK och vi hejade på varandra. Under frukosten diskuterades gårdagens ledarmatch och jag satt med Henning Berg och Kazimierz Sokołowski. Kaz sa till Henning att ”jag var i position hela matchen, men ingen passade bollen”. Henning kontrade med ”exakt vilken position hade du på planen?”. Kaz var på ett underbart morgonhumör och började nynna på en norsk sommarlåt och Henning frågade leende honom vad han egentligen hade i kaffekoppen.

Fredrik Wisur Hansen lämnade hotellet vid 06-tiden för att ta sig till Alicante och där se U-landskamper. Efter två timmars körning blev det dock tvärstopp då alla tillgängliga vägar spärrades av spanska bönder som strejkade genom att parkera sina traktorer i samtliga korsningar. En gammal fransk specialitet som även används i Andalusien. Så det var bara för Fredrik att vända tillbaka samma väg i två timmar, och han anlände till Marbella igen lagom till förmiddagens gympass på Banús Football Center. Chefsscouten hade tur i oturen då hans GPS rekommenderade honom att lämna motorvägen för en mindre väg vid sidan om, hade han varit kvar på motorvägen så hade han inte kunnat vända bilen och kanske ännu stått kvar.

Det var två uppdelade grupper som från 11-tiden körde gym i 45 minuter vardera. Ismael Diawara var för första gången med sina lagkamrater och klädd i AIK-kläder. Det var 20 grader varmt och strålande sol under förmiddagen då spelarna drillades av Pálmar Hreinsson och Fernando Holmqvist-Amu. Under lunchen serverades bland annat en minestronesoppa som fick betyget 3 av 5. Klockan 13:30 skickade vi ut pressmeddelandet att Elias Durmaz lämnar AIK Fotboll och jag textade honom ett meddelande och tackade bland annat för tiden i klubben. Elias är en av de absolut trevligaste och finaste personer som jag haft nöjet att träffa i min roll i klubben och jag önskar honom allt gott framöver.

Det var försäsongens klart varmaste dag, och när spelarna klockan 16:30 sprang in på planen för dagens fotbollspass så visade termometern 22 grader, vilket säkerligen kändes som 25. AIK+ sände live från passet på plan 2 och ett tjugotal supportrar var på plats och även Bildbyrån hade en fotograf på plats. AIK Fotbolls före detta sportchef och VD/klubbdirektör Björn Wesström kom förbi under några minuter och hälsade på personerna som var kvar sedan hans tid i klubben. Träningen pågick i cirka 90 minuter och efter intervjuades Ismael Diawara och Emmanuel Gono av Fotbollskanalen, medan AIK+ tog sig an Emmanuel Gono och Stanley Wilson.

Min personliga kamp under dagen bestod i att försöka få tag i en biljett till finalen i Ligacupen mellan Chelsea FC och Liverpool FC. Flygresan den 25 februari är sedan länge ordnad, men biljetter till de inhemska finalerna på Wembley stadium är alltid något av en kamp. Det kan kännas som om man befinner sig i ett stormpiskat Marstrand, men egentligen är man kvar i det digitala väntrummet för att släppas in i värmen, som på svenska heter ”ditt biljettköp är nu genomfört”. Som mångårig säsongskortsinnehavare hade jag dock tillräckligt med lojalitetspoäng för att säkra en plats på den blåa västra sidan av arenan.

Väl tillbaka på hotellet var det dags för middag och soppan som serverades var en tomatsoppa som också fick betyget 3 av 5. En av spelarna tappade bort sin mobil vid träningsanläggningen, men koordinator Thomas Thudin åkte tillbaka och hittade den. Thudde är en AIK-hjälte av hög klass och spelaren var givetvis enormt tacksam över fyndet. AIK+ satte sig efter middagen ner med Taha Ayari i hotellobbyn för ett inslag som kommer inom kort. Samtidigt hade staben ett längre möte i ett konferensrum.

Svensk media har varit väl representerade på plats här nere i Marbella, men nu är endast Fotbollskanalen, Göteborgs-Posten och Bildbyrån kvar och ingen är kvar då AIK på fredag spelar sin andra och sista träningskamp i Andalusien då Sarpsborg 08 FF står för motståndet. Mediearbetet pågår dock på dubbla fronter och hemifrån Sverige bokades under dagen bland annat Henning Berg in för en intervju hos Discovery+ och damlagets lagkapten Jennie Nordin för en intervju med Viaplay.

De två avslutande fotbollspassen på Banús Football Center genomförs kl 11:30 på onsdag och torsdag. Onsdagen den 7 februari är inte endast en träningsdag utan även den danske mittbacken Benjamin Tiedemann Hansens födelsedag då han fyller tredive år.

Text: Stefan Mellerborg

Huvudpartners

Ligapartners dam

Affärspartners

Samhällspartner

Välgörenhetspartner

© AIK Fotboll 2024

Sök på AIK Fotboll