Sista träningen och minnen från Honduras

2024.02.08, kl 21:01
Det var med lite vemod som det under torsdagen konstaterades att träningspassen i Marbella nu är över och att slutet av träningslägret nu närmar sig på allvar. Det gick från vemod till roliga historier då målvaktstränare Stamatopoulos berättade om ett besök i Honduras.

Efter att tisdagen var den klart varmaste dagen under träningslägret i Marbella så vaknade vi under onsdagen upp till den kallaste morgonen. När min väckarklocka ringde klockan åtta så var det mulet och endast elva grader. Undrar om det är någon högre makt som börjar förbereda oss för vädret hemma i den svenska huvudstaden? Solen trängde dock igenom molnen då det var dags för frukost och innan det var dags för avresa till träningen på Banús Football Center hade spelarna och tränarstaben ett inför-träningen-möte.

För andra dagen i rad åkte jag ner till träningen från hotellet i Henning Bergs och Kaz bil och det märks att duon har samarbetet länge då de har ett härligt sätt att prata med varandra. Solen strålade när vi passerade vakten till området och det var 16 grader i luften. Under träningen bjöds det på ljuvliga förutsättningar och 18-19 grader inför ett trettiotal supportrar som njöt i solskenet. När det spelades elva mot elva på plan 2 så befann sig Abdussalam Magashy, Emmanuel Gono och juniormålvakten Frederik Moberg-Søemod på den lilla planen bredvid med Johnny Gustafsson och Fernando Holmqvist-Amu där de övade direkta avslut med fötterna och nickar efter högerinlägg. Det varvades senare om med flera andra spelare på den lilla planen. Under tisdagens lunch serverades en svampsoppa som vid en första anblick såg allt annat än aptitlig ut. Många lyfte på locket till soppan, men stängde snabbt igen locket och gick vidare till andra maträtter. Materialförvaltare Håkan Sjöberg var den förste som vågade ta tag i sleven och tog lite soppa. Jag var fortsatt extremt skeptisk, men smög bort till Håkans plats med en sked i handen när han var borta för att hämta bröd. Stack ner den (givetvis oanvända) skeden i hans tallrik och soppan smakade helt okej, vilket fick mig att hämta en egen soppskål och betyget blev 2 av 5.

Efter lunchen satte sig Henning Berg ner i hotellobbyn med Fotbollskanalens reporter för en längre intervju. Samtidigt spelade några av ledarna padel i närheten av hotellet, medan några andra gick ner till stranden för att ta en fika på någon av restaurangerna. Undertecknad hamnade på ett mycket trevligt ställe i den gassande solen, och när vi väl skulle betala så kom ägaren ut, skakade hand med mig först och kallade mig för ”El Presidente”, vilket fick mina närvarande kollegor att jubla. Kvällen avslutades på hotellet med en team building a la Henok Goitom där frågesport och charader stod på programmet.

Torsdagen blev lite av en mellandag med något lugnare träning inför fredagens match. Det var inget gympass på schemat heller. Solen kom fram precis när spelarna körde pre activation, men det blev sedan växlande molnighet och cirka 17 grader under resten av passet. Ett tjugotal supportrar var på plats och satt i vita stolar mellan plan 2 och uppvärmingsplanen. John Guidetti körde i gymmet med Fernando Holmqvist-Amu medan resten av truppen befann sig på gräset. Träningen höll på i drygt 90 minuter och när ledare och spelare gick av plan 2 så kunde det konstateras att det allra sista träningspasset i Marbella var avklarat för denna gång. Vädret var annars det stora diskussionsämnet då prognosen pekar på något liknande monsunregn under fredagens inplanerade träningsmatch mellan AIK och Sarpsborg 08 FF. Arrangörerna har dock försäkrat att planen sväljer mycket vatten, så vi får se imorgon hur det ser ut. Frågan är om det kommer bli en historisk AIK-match där matchstället för första gången genom tiderna kommer innehålla plagget sydväst också.

AIK Fotbolls VD/klubbdirektör Fredrik Söderberg och klubbens avdelning för företagsförsäljning samt sponsring flög under torsdagen ner med morgonflyget från Arlanda till Málaga och anlände till Banús Football Center mitt under träningen. Med sig hade de representater från fem av AIK Fotbolls huvudpartners i form av Nike, Fabege, Truecaller, Craftor och Voky. De bjöds alla på en något ofrivillig sightseeing då busschauffören från flygplatsen i Málaga tydligen inte körde efter GPS, så alla hade resväskorna med sig till träningen då de inte hunnit checka in på sina hotell. När det var dags att lämna träningsplanen så anlände Malmö FF då de klockan 14:00 skulle möta norska FK Bodø/Glimt på plan 1. Thomas Berntsen och Henning Berg stannade kvar och såg matchen som det norska laget vann med 4–0.

Under lunchen tog Fredrik Söderberg till orda och lät de fem huvudpartnerna presentera sig för truppen. Soppan som serverades var en vegetarisk variant och fick betyget 5 av 5. Under eftermiddagen följde Filip Wiklund med huvudpartners för att dokumentera deras resa för AIK+. Klockan 18:40 hade Henning Berg kallat till ett möte för staben. Kvällen inleddes med ett möte för staben klockan 18:40 och följdes av en gemensam middag där bland annat ärtsoppa serverades och betyget blev 3,5 av 5. Jag hamnade mellan Kenny Stamatopoulos och Henning Berg och hade en fantastisk diskussion med den före detta kanadensiska landslagsmålvakten, då han bland annat berättade om en VM-kvalmatch borta mot Honduras 2012 som slutade hela 8–1 till hemmanationen. Fantastiska historier som jag minns att han sju år senare delvis berättade om i podden Radio Råsunda. Klockan 19:30 var det dags för spelarna att ha ett kortare möte med ledarna innan det var dags att börja avrunda torsdagskvällen.

Text: Stefan Mellerborg

Huvudpartners

Ligapartners dam

Affärspartners

Samhällspartner

Välgörenhetspartner

© AIK Fotboll 2024

Sök på AIK Fotboll