Olika matchbollar, sol och förlust

2024.02.04, kl 21:09
Efter fyra dagar med flera genomförda fotbollspass och gympass stod det träningsmatch på lördagens schema.

Efter en väderleksmässigt rent magisk fredag var det med stora förhoppningar som gardinerna på hotellrummet drogs åt sidorna strax efter klockan 08, men det var återigen mulet och temperaturen var 13 grader. Det utlovades dock 16 grader under eftermiddagens träningsmatch. Frukost följde och alla var på plats redan klockan 09. De tidigare dagarna har de flesta spelarna dykt upp till frukost strax innan deadline som är satt till att inleda sin frukost senast klockan 09:30. Lunchen hamnade tätt inpå frukosten denna dag, då spelarna äter cirka fyra timmar innan avspark, detta enligt fysgurun Pálmar Hreinsson.

Efter en kortare vila på rummen samlades spelare och stab klockan 13:20 i ett konferensrum för ett sista matchmöte innan avresan och då hade solen börjat skina över Costa del Golf. Chefstränare Henning Berg pratade taktik i en knapp kvart och sa bland annat att det är FK TSC Bačka Topolas sista träningsmatch innan deras serie i Serbien startar efter vinteruppehållet, vilket var bra då tränarstaben önskade en tuff och bra match. Spelarna bytte om redan på hotellet och satt under matchmötet i matchstället. Svarta tröjor, svarta shorts och svartgulrandiga strumpor. Jag har sedan AIK:s allra första match i det helsvarta stället älskat det och tycker personligen att det är det vackraste matchstället i världen, men smaken är som alltid delad. Full respekt för det.

Efter en snirklig bussresa och ankomst till pittoreska La Quinta Football Center pratade Henning Berg, en i staben kring FK TSC och matcharrangören om vilka bollar som skulle användas i träningsmatchen. Det serbiska laget hade med sig Nike-bollar och AIK hade med sig Select-bollar då de används i Allsvenskan. Det bestämdes att en halvlek med vardera uppsättning bollar skulle användas. Det blev slantsingling om vilken boll som skulle användas från start och FK TSC valde heads på det framtagna myntet och det blev heads efter att AIK-tränaren kastat upp myntet i luften. Det bestämdes också att om något lag åkte på ett rött kort i den första halvleken så skulle en ersättare sättas in, men om ett rött kort delades ut efter paus så skulle matchen färdigspelas med decimerat manskap.

La Quinta Football Center ligger nedanför en stor bergsvägg där man långt upp under himlen skymtade bostadshus och hotell. Jag funderade ett tag på att ta mig uppför berget, men insåg att jag inte skulle hinna tillbaka innan matchen startade då jag hade Fleetwood Mac i öronen och hörde Stevie Nicks sjunga ”I climbed a mountain and I turned around”.

Undertecknad hade vid spelarbänkarna ett trevligt snack med John Guidetti innan avspark och han berättade lite om livet han levde i spanska Vigo och Vitoria-Gasteiz. Han berättade roliga historier om livet som spelare i La Liga och jag insåg där och då att jag pratar alldeles för lite med JG, och det måste bli bättring gällande det från min sida. Solen sken, men det var svalt i skuggan då det klockan 15:02 var dags för avspark när den norska domaren blåste i pipan. 311 fotbollstörstande åskådare, merparten med AIK-sympatier, var på plats på den lilla träläktaren som under hela matchen hade sol, och AIK föll med 0–2 efter att båda baklängesmålen fallit i den första halvleken. Media var på plats i form av Sportbladet, Fotbollskanalen, Fotboll Sthlm och Göteborgs-Posten. Däremot hade Expressens reporter lämnat Marbella för fortsatt arbete på hemmafronten. Bildbyrån och Jojje Lidén var på plats med sina kameror och Filip samt Ludvig från AIK+ dokumenterade allt som skedde.

Filip skrev matchreferatet med den äran denna gång och det kan läsas både på hemsidan och på appen. Efter slutsignalen önskade media att prata med Henning Berg, Alexander Milošević, Bersant Celina och Thomas Berntsen. När intervjuerna var klara kom en AIK-supporter fram till mig, tackade för alla ”fantastiska texter” som produceras och ville ta en selfie. De spelare som byttes in i den andra halvleken körde ett extra träningspass i cirka 45 minuter på en plan snett nedanför matcharenan. Spelarna i startelvan skjutsades tillbaka i bilar medan vi som var kvar längre tog bussen tillbaka till hotellet. När jag var på väg in på bussen såg jag att en av spelarna klippt sönder strumporna på baksidan vid vaderna. Jag suckade för mig själv och förbannade denna nymodighet som enligt mig ser hemsk ut. Då alla var tillbaka på hotellet så åt spelarna mat på det vanliga stället, medan staben begav sig iväg till Puerto Banús för en ledarmiddag på en restaurang nere vid hamnen.

Text: Stefan Mellerborg

Huvudpartners

Ligapartners dam

Affärspartners

Samhällspartner

Välgörenhetspartner

© AIK Fotboll 2024

Sök på AIK Fotboll