Ledarmatchen 2024 genomförd

2024.02.05, kl 16:27
Efter måndagens träningspass genomfördes den traditionsenliga ledarmatchen, då flera av tränarna och staben runtomkring möts i en prestigefylld uppgörelse där mer än ära står på spel.

Det viktiga är inte att vinna utan att delta, sägs det ibland. Glöm det. När det är ledarmatch är det endast seger som gäller, hur illa det än ser ut på planen. Skyttegravstaktik, smokinglir eller parkerad buss, allt är tillåtet i denna match för att smaka segerns ljuvliga sötma. När måndagens träningspass var slut på Banús Football Centers plan 2 var det dags för 2024 års ledarmatch och den gick av stapeln på en mindre plan precis bredvid den större planen. Ledarna delades upp med sju spelare i vardera lag där laget med västar bestod av Henning Berg, Pálmar Hreinsson, Kyriakos Stamatopoulos, Kazimierz “Kaz” Sokołowski, Fredrik Wisur Hansen, Thomas Berntsen och Fernando Holmqvist-Amu. Laget utan västar bestod av Henok Goitom, Lukas Arndt, Håkan Sjöberg, Victor Lyberg, Elias Morin, Johnny Gustafsson och Jon Hasselqvist. Domare var Ahmad Faqa och Stefan Mellerborg ansvarade för matchklockan.

Matchen spelades 2×7,5 minut vilket var något kortare tid än vanligt, men hotellets deadline för att samla in all tvätt efter träningen gick inte att ändra på. Cirka 35 åskådare var på plats då domaren blåste igång matchen. Naprapat Elias Morin satte bollen i rullning klockan 13:08 och det var en spänd förväntan främst från det femtontal AIK-spelare som valde att stanna kvar efter träningen för att se den mytomspunna matchen. Redan efter 40 sekunders spel small det till. Thomas Berntsen slog en kort bakåtpassning till Kenny Stamatopoulos som kom i akut tidsnöd och därefter mer eller mindre serverade bollen på silverbricka till Henok Goitom. Den gamle målskytten är van vid det spanska gräset efter sin tid i Ciudad de Murcia, Real Murcia, Real Valladolid, UD Almería samt Getafe CF och han gjorde inget misstag då han tryckte in bollen till vänster om den före detta landslagsmålvakten från Kanada.

Knappt två minuter senare sköt Pálmar Hreinsson ett fräsande markskott från högerkanten som gick i insidan av den vänstra stolpen och studsade ut i spel igen. Efter fyra och en halv minut vände Pálmar bort Håkan Sjöberg centralt framför mål och avlossade ett tungt skott som Johnny Gustafsson instinktivt räddade till en hörna. Högerhörnan slogs av Henning Berg mot den bortre stolpen där “Kaz” Sokołowski med en språngnick var nära att kvittera, men bollen passerade aldrig mållinjen. Med 20 sekunder kvar av den första halvleken tog sig Henok Goitom fram längs vänsterkanten och friställde Elias Morin med en fin passning. AIK-naprapaten sköt snabbt, men Kenny Stamatopoulos svarade för en magisk enhandsräddning på mållinjen som fick många att minnas hans sista AIK-match på Tele2 Arena när AIK den 22 maj 2017 vann med 1–0 mot Djurgården.

Inför den andra halvleken gjorde laget med västar en taktisk rockad som fick många att lyfta på ögonbrynen då Pálmar ersatte Stam i målet. Axel Björnström ropade från mittlinjen ”in i mål Stam, ni kan ju inte sätta första halvleks bäste spelare i mål”, men han fick inget gehör från spelarna på planen. Efter 90 sekunder var det nära 2–0 då Henok Goitom fick iväg ett fräsande skott som gick precis utanför den högra stolpen. 40 sekunder senare sågade sig västarna framåt i planen och Fernando Holmqvist-Amu slog ut bollen till Thomas Berntsen på högerkanten och sportchefen slog en centrerande passning som fångades upp av den nyblivne utespelaren Kenny Stamatopoulos. Ex-målvakten förivrade sig inte, utan placerade elegant in bollen i det högra hörnet och det var kvitterat till 1–1.

När matchklockan tickade upp mot fem spelade minuter lyfte Jon Hasselqvist fram bollen och via en motståndare studsade bollen fram till Henok Goitom som hann upp den precis innan den utrusande isländske målvakten Pálmar Hreinsson och hundramålsskytten i AIK fick med sig bollen och klackade nonchalant in den i det vänstra hörnet. 2–1 till de västlösa. Med mindre än tre minuter kvar av ordinarie matchtid var goda råd dyra för västarna, men de orkade inte få till stånd en slutforcering. Efter sju spelade minuter av den andra akten avgjordes ledarmatchen 2024 då Elias Morin petade fram bollen till Henok Goitom på vänsterkanten. Goitom tempoväxlade och bevakande Kenny Stamatopoulos var chanslös då han tappat steget, och istället chippade den rutinerade målskytten in bollen över utrusande Pálmar och det var 3–1 och game over. 90 sekunder stopptid annonserades då det var mängder av avbrott i den andra halvleken då syre behövde fylla lungorna på flera stelbenta herrar. Det skapades inga fler nämnbara målchanser innan domaren Ahmad Faqa blåste av matchen. Vi längtar redan till ledarmatchen 2025.