Fullsatt hotell och TV-fotboll i hamnen

2024.02.01, kl 17:06
Efter några dagar i spanska Marbella börjar alla komma in i rutinerna och känna hotellet och närområdet. Det är till hundra procent fokus på träning, träning och ännu mer träning, men onsdagen bjöd även på lite TV-fotboll som sen avkoppling för några.

Onsdagen inleddes som tidigare med mulet väder och denna gång 15 grader. Det var en ganska bister blåst under förmiddagen och hittills har solen varit helt frånvarande under lägret. Klockan nio började det så sakteliga fyllas på med folk i rummet där frukosten serverades. Deadline för att inleda sin frukost är satt till klockan 09:30. Spelarna gav sig en dryg timme senare iväg till gymmet vid träningsplanen där de av fystränare Pálmar Hreinsson delades upp i två grupper som körde styrketräning efter varandra.

Strax innan klockan 13 anlände en vit buss till hotellet och det var det norska Eliteserien-laget Sarpsborg 08 FF som checkade in på samma hotell som AIK huserar på. När den före detta Sarpsborg-spelaren Anton Salétros anlände till lobbyn efter genomfört gympass så var det några från den norska klubben som kramade om honom och tog en pratstund. Anton berättade för mig att det inte var så många kvar i laget sedan hans tid i klubben (2020-2022). Sarpsborgs mycket trevliga svenska sportchef Hampus Andersson kom fram och hälsade på mig och Jompa Palmell då vi befann oss i lobbyn vid deras ankomst, och han berättade bland annat att de kommer vara i Marbella fram till lördagen den 10 februari. AIK och Sarpsborg 08 FF möts även i en träningsmatch fredagen den 9 februari 2024.

Under lunchen serverades bland annat pasta (vilken överraskning…) och sportchef Thomas Berntsen gav köttfärssåsen 6 av 6 (i Norge använder de gärna en tärning för betygsättning). Alexander Milošević, Anton Salétros och Erik Ring var efter lunchen inbokade för intervjuer med Sportbladet och Fotbollskanalen i hotellobbyn. Vid halv tre-tiden åkte Thomas Berntsen, Tobias Ackerman och Lukas Arndt till Marbella Football Center för att se lördagens motståndare FK TSC Bačka Topola mot MLS-laget Seattle Sounders FC. Amerikanerna vann med 3–2 i en träningsmatch som spelades i 120 minuter. TSC ligger efter 19 spelade omgångar på tredje plats i den serbiska högstaligan Super Liga, tio poäng efter serieledande FK Partizan Belgrad.

Henrik Koch, Thomas Thudin och Håkan Sjöberg åkte under eftermiddagen till La Quinta Football Center för att reka matcharenan inför lördagens träningsmatch och de återkom med ett gott omdöme. AIK+ hyrde en egen bil under onsdagen och hämtade upp mig för avresan till träningen. Filip Wiklund visade att han är en man med många talanger som inte nöjer sig med att vara grym på innebandy, en trumpetare av hög klass samt en virtuos bakom filmkameran. Dagens enda fotbollspass inleddes klockan 16:30 och spelare och ledare anlände som vanligt i sina personbilar en dryg halvtimme innan. Dino Beširović fyllde 30 år och fick en kort ”happy birthday” sjungen för sig innan träningen startade. Alexander Milošević klev av då passet inleddes då han kände sig hängig, men prognosen var att han skulle kunna vara tillbaka redan till torsdagens träningspass.

AIK:s nyförvärv Ismael Diawara har ännu inte träffat sina nya lagkamrater och det dröjer ännu en stund innan så blir fallet. Hans Mali gick i tisdags vidare från åttondelsfinalen i Africa cup of Nations då man besegrade Burkina Faso med 2–1. AIK-målvakten satt på bänken och har så gjort i Malis samtliga fyra matcher i turneringen då målet har vaktats av Djigul Diarra. Mali ställs i kvartsfinalen på lördag kväll mot Elfenbenskusten och går de vidare till semifinal kommer Ismael inte att hinna ansluta till träningslägret, men åker Mali ut så lär han ansluta på måndag.

Under onsdagskvällen åkte några av ledarna ner till hamnen i Puerto Banús och såg på en sportbar den omdiskuterade Premier League-matchen mellan Liverpool FC och Chelsea FC. Undertecknad hade tidigare på kvällen lite jobb att färdigställa på datorn och hade bland annat kontakt med presschefen hos FC Bayern München för att synka en eventuell torsdagskommunikation om allt gick som planerat i ärendet. Det gjorde att jag inte hann med de andra personerna ner till Puerto Banús och fick istället kasta mig i en taxi från hotellet, och fick i bilen sällskap av den mångårige chefsanalytikern i Sarpsborg 08 FF som tipsats av sin tidigare kollega Thomas Berntsen att ta kontakt med mig för att åka med i taxin. Han berättade bland annat att det norska laget lämnade Sarpsborg innan klockan 04 för att hinna med planet till Malaga från flygplatsen Gardermoen.

Text: Stefan Mellerborg

Huvudpartners

Ligapartners dam

Affärspartners

Samhällspartner

Välgörenhetspartner

© AIK Fotboll 2024

Sök på AIK Fotboll