Diawara på plats, soppa deluxe & hattrick

2024.02.05, kl 21:07
Den andra träningsveckan i Marbella inleddes med solsken och innehöll bland annat den mytomspunna ledarmatchen där Henok Goitom blev stor matchhjälte efter tre mål. Nyförvärvet Ismael Diawara anlände till Marbella efter lunch och fick äntligen träffa sina nya lagkamrater.

När väckarklockorna under måndagsmorgonen ringde på hotellet så kändes det som en flashback till förra måndagen då vi alla vaknade till liv för att via Karlberg, Arlanda och Málaga ta oss ner till Marbella. Vi rutinerade lägerrävar vet att den första veckan under ett tvåveckorsläger brukar gå mycket långsamt och den andra veckan extremt fort, så med den vetskapen så är vi snart hemma i Sverige igen. Innan jag summerar måndagen så ska jag tacka för alla berömmande ord och glada tillrop gällande dessa dagliga berättelser från sidan av verksamheten. Jag har alltid haft en förkärlek till den personliga rapporteringen och tycker själv att det skrivna ordet tyvärr väljs bort mer och mer i det ultradigitala samhälle som vi skapat.

Att läsa dansande och trippande ord tillsammans kroka arm för att skapa forsande svallvågor eller en ryggsmekande känsla har alltid gett mig personligen mer än de digitala klippen, men som gammal sextiotalist vet jag också att merparten oftast väljer klippen och att de nya generationerna styr det mediala landskapet framöver. Vilket är som det ska vara, framtiden är er, men gårdagen är ännu bland annat min att förmedla. Men det kanske blir som med LP-skivan som försvann då CD-skivan tog över, men som sakteliga kommit tillbaka. Den som lever får se, så är det alltid.

Frukosttiden var idag satt till klockan 09:00 och det åt friskt för att få i sig bensin inför gympasset och det efterföljande fotbollspasset. Hittills har allt fungerat smärtfritt med planeringen, men i förmiddags inträffade en liten miss då spelarna skickades in i fel gym nere vid de fyra fotbollsplanerna på Banús Football Center. Spelarna hade precis börjat köra igång vid de olika stationerna då BK Häcken anlände och visade upp en gällande bokning till gymmet. Mycket riktigt och AIK-spelarna fick traska iväg till rätt gym cirka 200 meter bort.

Träningspasset från plan 2 sändes live av AIK+ och ett trettiotal supportrar var på plats. Några av dem fick känna på en överraskande stråle vatten helt plötsligt. Vattenspridarna gick planenligt igång under träningen och det är inte helt enkelt att se var någonstans de befinner sig, något dolda i gräset. Helt plötsligt hördes ett skrik och tre supportrar och några i AIK-staben förflyttade sig illa kvickt med sina stolar. Det var dock skönt i solen så några svalkande droppar var nog rent av lite skönt.

Bildbyrån var idag på plats för första gången under en AIK-träning i Marbella. Efter träningspasset talade Fotbollskanalen och Fotboll Sthlm med Anton Salétros, Taha Ayari och Thomas Berntsen. Strax efter att träningen var slut vattnades den lilla planen bredvid plan 2 och det var dags för ledarmatchen. Mer om den finns på annat ställe på hemsidan och i appen.

Målvakten Ismael Diawara hämtades strax efter lunch upp på Málaga flygplats efter en lång flygresa som inleddes sent på söndagskvällen i Abidjan i Elfenbenskusten. Han landade tidigt på måndagsmorgonen på Charles de Gaulle i Paris, där han bytte plan för att ta sig vidare ner till Málaga. Det blev sammanlagt nio timmar i luften plus tre timmars väntan på CDG. Han anlände till AIK-hotellet i Marbella när hälften av truppen var kvar i matsalen för lunchen och han gick runt och hälsade på alla. Det verkar vara en mycket trevlig person.

Den provspelande målvakten Rasmus Forsell skadade sig tidigare på träningen och flög på måndagskvällen hem till Sverige igen. Han gick runt och kramade om alla i matsalen efter lunchen då han begav sig till flygplatsen i Málaga. Ner till Marbella i hans ställe kom istället den 16-årige målvakten Frederik Moberg-Søemod från AIK Fotbolls akademi.

Väl tillbaka på hotellet efter träningen var det omgående dags för lunch. Soppan var idag en vegetarisk version med inslag av pumpa och betyget blev strålande 6 av 5. Jag var så lyrisk och det spred sig som en löpeld bland personalen i matsalen, så kocken kom helt plötsligt ut från köket och jag sa åt honom ”6 of 5” och han började ingående berätta receptet. Jag bad honom skriva ner det, och det skulle han göra till imorgon tisdag. Han var en stor karl på cirka 190 cm, men jag hyllade hans hantverk så pass mycket så på vägen tillbaka till köket mätte han säkerligen 195 cm. Soppan var så formidabel så jag åt den både till förrätt och efterrätt.

Jag brukar pusha Henning Berg med flera att ta soppa och chefstränaren var lite skeptisk efter mitt strålande omdöme. ”Jag hoppas att den smakar bättre än vad den luktar” sa han om soppan när han med en gourmets blick tittade bort mot mig några platser bort vid bordet. Efter en sked soppa avvaktade han ett par sekunder innan han sa ”ja, det må man säga. Det var topp. 5 av 5”. Spelarna börjar inse att jag har koll på mat och frågar mig ofta innan de tar soppa, och idag ropade både Alexander Milošević och Ahmad Faqa efter mitt betyg innan de tog ett fast grepp om soppsleven. Faqa har en annan skala än undertecknad så han ropade lite senare ”10 av 10” till mig. Spanien är inte bara tapas utan även soppor.

Klockan 18:15 var det videogenomgång för spelarna i lite mer än en halvtimme då Henning Berg och Lukas Arndt visade upp klipp från match och träning. När genomgången var klar var det dags för middag och sedan var dagens schema över. Spelarna serveras även lättare kvällsmat klockan 21:30. Under tisdagen väntar ett längre gympass innan lunch och klockan 16:30 är det fotbollsträning på Banús Football Centers plan 2.

Text: Stefan Mellerborg

Huvudpartners

Ligapartners dam

Affärspartners

Samhällspartner

Välgörenhetspartner

© AIK Fotboll 2024

Sök på AIK Fotboll