Äntligen sol, ny träningsplan och ny värvning

2024.02.03, kl 10:05
Ingen rast, ingen ro. Ett uttryck som beskriver inte bara tränarnas och spelarnas vardag i Marbella, utan även livet för oss som arbetar i direkt anslutning runt laget. Den fjärde träningsdagen bjöd på svenskt högsommarväder.

Det är bakom kulisserna ett stort pussel som dagligen läggs för att de bästa planerna ska bokas, att planerna vattnas på önskat sätt, se till att spelarna är i bästa möjliga fysiska form inför träningar och matcher, alltid säkerställa att mat serveras på överenskommen tid, att allt material är på plats inför varje träningspass och att eventuella pinnar i hjulet ordnas på snabbast möjliga sätt så att de inte påverkar verksamheten mer än nödvändigt. AIK Fotboll har ett bra team på plats när det gäller de oerhört viktiga hörnstenarna logistik, mat, material, fys och medicin. Personer som inte syns i media, men utan dem skulle verksamheten omgående stanna upp. På materialsidan gör Håkan Sjöberg och Jompa Palmell ett stort fysiskt jobb. Pálmar Hreinsson och Fernando Holmqvist-Amu sköter den fysiska biten gällande spelarna och bokar vilken mat som ska ätas. Victor Lyberg och Elias Morin ser till att spelarna är redo för de fysiska aktiviteterna. Spindeln i nätet är koordinatorn Thomas Thudin som måste vara en av Sveriges bästa i den rollen, om inte den bästa. Ingen uppgift är för svår för ”Thudde” och han är mannen som alltid är ett steg före oss andra, både i tanke och i handling.

Information ska från den spanska sydkusten dagligen, och ibland nattligen, spridas till supportrar och media både på plats i Marbella och på hemmaplan. AIK+ har den hårt arbetande duon Filip Wiklund och Ludvig Solvin på plats och de arbetar nära laget under hela träningslägret. Undertecknad servar journalistkåren som är på plats med information om kommande träningstider och bokar intervjuer med ledare och spelare. Men även media som hör av sig från Sverige och andra länder får de flesta av sina önskemål uppfyllda. När transfern av Jonah Kusi-Asare presenterades hörde bland annat TT och The Athletic av sig på mobilen för att prata med sportchef Thomas Berntsen. Nästan alltid går dessa bokningar via mig, men många av journalisterna i Stockholm som dagligen följer AIK Fotboll har exempelvis sportchefens mobilnummer då han nästan alltid är hett efterfrågad för en kommentar.

Solen sken fint då morgonen grydde och det var den första morgonen som det kändes somrigt då frukosten åts på hotellet. Det var strålande sol med cirka 15 grader i luften då träningspasset inleddes strax efter halv tolv, men det kändes som över 20 grader tack vare den riktigt härliga solen och det kändes som en svensk högsommardag, och detta när vi precis lämnat januari. Sarpsborg 08 FF hade bokat planen tiden före AIK och innan AIK-laget klev in på gräset så vattnades planen igen. Alla träningar hittills har genomförts på Banús Football Centers plan 1, men under fredagen var det för första gången dags för plan 4. Träningsanläggningen består av fyra gräsplaner som ligger i direkt anslutning till varandra, och det är en ganska seriös bevakning av området där vakterna har lite olika arbetssätt och helt individuella versioner av det engelska språket.

Hammarbys chefstränare Kim Hellberg var på plats och tittade då hans lag hade en ledig dag. Jag hälsade honom välkommen till Stockholm och han var nöjd med träningslägret och fina planer. Rasmus Bonde fyllde år under torsdagen och fick på fredagens träning en kort ”happy birthday” sjungen för sig innan träningen startade och sprang sedan genom lagkamraternas uppställda mur. Assisterande tränaren Henok Goitom anlände till träningen framåt 12-tiden efter att ha varit kvar i Stockholm och gått en Pro-utbildning under inledningen av lägret. Fotografen Jojje Lidén lämnade också Arlanda under fredagsmorgonen och anlände till Banús Football Center då träningspasset pågått en dryg halvtimme. Det var under fredagen första gången som det var en liten publik samlad för att titta på en träning. De tidigare träningarna i Portugal och här i Marbella har endast setts av ett fåtal personer, men det är väl fler som kommer till Marbella inför helgen och lördagens träningsmatch mot serbiska ligatrean FK TSC Bačka Topola. Frågan är om det var en kommande startelva som kunde skönjas under träningen? En timme innan lördagens match kommer svaret. Passet avslutades med att Axel Björnström, Anton Salétros och Taha Ayari slog frisparkar mot Rasmus Forsell och en liten mur av gula mannequins. Media var på plats i form av två reportrar från Sportbladet och Fotboll Sthlm där de sistnämnda önskade att prata med Axel Björnström efter träningen. AIK+ intervjuade Martin Ellingsen, Taha Ayari och Henning Berg. Det var 17 grader då passet avslutades och kvart över ett började bilarna rulla tillbaka till hotellet.

Det är en positiv energi i truppen, och en person som alltid sprider lite extra kärlek till många är Omar Faraj. Han har alltid några härligt positiva ord till mig och jag känner mig nästan som hans favorit. Omars smittande och ekande skratt får alla att lyfta på mungiporna vilket bidrar till en skön stämning.

Det dagliga utbudet av soppor har varit ett uppskattat inslag i lunch- och middagsmenyerna och har hållit en hög klass, under fredagen kom dock en liten dipp och minestronesoppan samt sparrissoppan samlade tillsammans ihop betyget 5 av 10. Jag har under dessa två läger dock insett att soppor vid måltiderna är lika viktiga för mig som en blomma för ett bi. Kvällen avslutades med ett möte för spelare följt av ett möte med staben.

Undertecknad hade redan under torsdagskvällen tagit en första kontakt med presschefen i Sheffield United FC för att inleda en diskussion kring en synkroniserad kommunikation gällande lånet av Ismaila Coulibaly. Kontakten fortsatte under fredagen och när alla dokument var signerade av samtliga parter kommunicerades nyheten klockan 16:30 svensk tid.

Text: Stefan Mellerborg

Huvudpartners

Ligapartners dam

Affärspartners

Samhällspartner

Välgörenhetspartner

© AIK Fotboll 2024

Sök på AIK Fotboll