AIK föll mot FK TSC Bačka Topola

2024.02.03, kl 19:54
AIK förlorade träningsmatchen mot den serbiska ligatrean TSC Bačka Topola under lördagen med 2–0. Matchen var den första, av två, under AIK:s träningsläger i Marbella.

Strax innan kl 15:00 på lördagen gick helsvarta AIK ut mot FK TSC Bačka Topola i den första träningsmatchen under träningslägret i Marbella. AIK som tidigare under veckan tränat på Banús Football Center fick i dag en något längre resa från boendet och möttes av vackra fotbollsplaner mellan bergshöjderna. Trots att det endast var 16 grader i luften, var det varmt på den lilla, men välfyllda läktaren – som i stort sett var täckt av AIK-supportar.

Matchinledningen var pigg och underhållande, och inte minst ur AIK-ögon sett. Taha Ayari visade redan i den andra matchminuten att han var att räkna med, när han rundade sin försvarare på mittplan. När matchklockan stod på 04:50 skapade AIK matchens första målchans. En boll ut på högerkanten med adress Rui Modesto, hittade senare fram till Ioannis Pittas, som trots en bra bollträff inte fick bollen förbi målvakten Zeljko Ilic. Ytterligare en parameter gällande underhållningsvärdet var intensiteten och inte minst reaktioner på diverse domslut, där serberna hördes allra mest. I den 13:e matchminuten skulle AIK återigen skapa oroligheter i offensivt straffområde. Pittas nådde högst i luften, men stoppades efter ytterligare ett bra ingripande från Ilic mellan stolparna.

I den 15:e matchminuten kom även de vitkläddas första kvalificerade målchans. Räddning från Kristoffer Nordfeldt i förstaläget, men på efterföljande hörna nickade lagkapten Goran Antonic in 1–0 via den högra stolpen. AIK fortsatte skapa målchanser och var farliga framåt, men lyckades inte få hål på Ilic. Ny stor chans för AIK när bollen dök ner på Pittas i den 30:e matchminuten. Men trots stim och stök i straffområdet hjälpte det inte cyprioten. Tre glädjeämnen från första halvlek var AIK:s Taha Ayari, Bersant Celina och Alexander Milošević. Den sistnämnda var den ”Milo” vi gillar att se. Aggressiv, bestämd och allmänt den ledare han kan vara.

AIK spelade bra och varierat i den offensiva delen av planen. Vände sida, spelade djupt och spelade snabbt. I den 36:e minuten kom AIK i spelvändning. Celina bollförande med Modesto i ena korridoren och Ayari på insidan. Bollen sattes in på Ayari som med snabba fötter avancerade och gick omkull på nytt, den här gång innanför straffområdeslinjen. AIK-spelarna ville ha straff, men domaren valde att fria. I stället vände det åt andra hållet. Strax innan halvtid kontrade TSC och en frispelad Ivan Milosavljevic visade klass i avslutsläget när han lobbade in 2–0 bakom Nordfeldt. Efter den första halvlekens slut fick undertecknad publiksiffran 311 till sig, av den trogne AIK-fotografen Jojje Lidén.

När den andra halvleken spelades i gång skedde dubbla förändringar i Henning Bergs manskap. Mads Thychosen och Martin Ellingsen hade spelat klart för eftermiddagen och ersattes av Sotirios Papagiannopolous och Abdihakim Ali. Spelmässigt satte sig matchen mer och mer i takt med att tempot slogs av ett uns. AIK:s farligaste målchans i andra halvlek kom från Abdkihakim Ali. Avslutet ur fritt läge var dock utan vidare framgång och gick över ribban.

I den 70:e matchminuten gjorde AIK ytterligare byten. Dino Beširović, Rasmus Bonde, Ahmad Faqa, Lamine Fanne, Erik Ring och Omar Faraj äntrade planen tillsammans med provspelarna Emmanuel Gono och Stanley Wilson. Detta innebar att samtliga spelare från start i AIK-lägret var utbytta, utöver Kristoffer Nordfeldt i målet. När 90 minuter var spelade stod sig slutresultatet 2–0 med fördel till serberna.

Text: Filip Wiklund