Vi minns Göran Hagberg från tiden i AIK

2024.04.10, kl 10:45
AIK Fotboll fick under tisdagskvällen beskedet att Göran Hagberg avlidit. Göran kom till AIK under sommaren 1982 med en uppgift, att rädda kvar AIK i Allsvenskan. Hans erfarenhet gav en stabilitet till försvarsspelet och efter ett dramatiskt kval mot Djurgårdens IF så var det bland annat Göran Hagbergs stabila målvaktsspel som såg till att AIK spelade kvar i Allsvenskan. Vi beger oss tillbaka 42 år i tiden och minns Göran Hagbergs tid i AIK.

Annons:

Göran Hagberg föddes den 8 november 1947 i Skåne och inledde sin fotbollskarriär i moderklubben Bjuvs IF. 1966 skrev han på för Landskrona BoIS och det blev tre säsonger i Skåne-klubben innan han 1969 skrev på för AIK, men kontraktet innehöll en klausul där han kunde ändra sig inom en vecka, vilket han också gjorde då de regerande svenska mästarna Östers IF hörde av sig. Det blev sammanlagt elva säsonger i Växjö och 1978 tog han SM-guld med Östers IF. 1980 varvade han ner som spelande tränare i Alvesta GIF och elitkarriären såg ut att vara över, men ödet ville annorlunda.

AIK hade 1981 värvat målvakten Bernt Ljung från IK Brage och han tog då över som förstemålvakt efter Leif Karlsson och stod i samtliga 26 allsvenska matcher under året. Den 10 april 1982 i det allsvenska genrepet mot Hammarby IF blev Bernt Ljung allvarligt knäskadad då korsbandet i höger knä gick av och han missade hela säsongen. Reservmålvakten Anders Wikström kastades in mellan stolparna och AIK hade en tung inledning på säsongen då man efter tolv spelade omgångar låg näst sist i tabellen med tabellraden 2V-5O-5F. Goda råd var dyra för AIK och chefstränaren Rolf Zetterlund tog i början av juni 1982 upp telefonen och ringde Göran Hagberg. Efter lite övertalning bestämde sig Göran Hagberg för en allsvensk comeback som 34-åring och den rutinerade målvakten hyrdes in av AIK under resten av säsongen.

Den 6 juli 1982 genomförde Göran Hagberg sitt första träningspass med AIK. Rolf Zetterlund var glad över nyförvärvet och kommenterade målvaktens ankomst med orden ”det känns väldigt skönt att ha fått en målvakt av Göran Hagbergs kaliber, dessutom har han det där lilla extra som gör en matchvinnare”. Efter ett träningsläger på Åland var det den 25 juli 1982 dags för AIK att möta IFK Östersund i Svenska cupen och Göran Hagberg debuterade för Gnaget. Det blev en dramatisk match inför 2 593 åskådare på Hofvallen i Östersund och AIK kunde efter förlängning till slut vinna med 3–1 efter mål av Thomas Bergman, Sven ”Dala” Dahlkvist (straffspark) och Branko Markovic.

Den 28 juli 1982 var det dags för Göran Hagberg att återigen spela i Allsvenskan, för första gången sedan hösten 1979, och givetvis var det hans tidigare arbetsgivare Östers IF som stod för motståndet. 3 280 åskådare var på plats på Värendsvallen i Växjö och det såg ut som om AIK:s kräftgång skulle fortsätta då hemmalaget gick fram till en 2–0-ledning. Efter en halvtimmes spel svarade AIK-backen Åke Andersson för ett självmål då han skickade upp bollen i det egna krysset, och då Karl-Gunnar Björklund efter en knapp kvart av den andra halvleken gjorde 2–0 kändes AIK-poäng långt bort. Göran Hagberg räddade därefter ett friläge för Peter Truedsson som hade avgjort matchen, men istället kunde Sven Dahlkvist i den 74:e matchminuten nicka in reduceringen efter en hörna. Minuten därefter kvitterade Thomas Bergman efter ett fint avslut via Thomas Ravellis ena stolpe och fastställde därmed slutresultatet till 2–2.

Den 4 augusti 1982 ställdes AIK i Svenska cupen mot Landskrona BoIS på bortaplan och det blev 3–1 till bortalaget efter mål av Thomas Bergman (2) och Ove ”Ryssen” Rübsamen, men BoIS hade sina chanser, bland annat var centerforwarden Sonny Johansson fri med Göran Hagberg hela tre gånger. I de tio allsvenska matcherna som Göran Hagberg stod i mål noterade AIK 2V-5O-3F vilket till slut gav en elfteplats och allsvenskt kval mot Djurgårdens IF. Det första mötet spelades inför 11 713 åskådare på Stockholms stadion den 10 oktober 1982 och AIK kopplade greppet om den allsvenska platsen då man vann med 2–1 efter mål av Branko Markovic och Sanny Åslund. Den 16 oktober 1982 skulle det avgöras då 14 274 åskådare var på plats för returen på Råsunda fotbollstadion. Branko Markovic gav AIK ledningen redan i den tredje matchminuten och Göran Hagberg svarade för en otrolig räddning på ett skott från Hans Holmqvist i mitten av den första halvleken.

Då Björn ”Butta” Johansson nickade in 2–1 till AIK i den 73:e matchminuten kändes den allsvenska platsen säker, men en kvittering till 2–2 av centertanken Tommy Berggren direkt efter avspark ändrade återigen förutsättningarna. Avslutningen på matchen blev oerhört dramatisk då ytterligare ett mål för Djurgården skulle ta dem till Allsvenskan och de satsade allt framåt. Med 15 sekunder kvar av matchen fick innermittfältaren Lars Stenbäck den stora chansen, då han sköt i ett centralt bra läge, men bollen gick ett par decimeter utanför den högra stolpen vilket gav AIK-supportrarna möjligheten att börja andas igen.

Göran Hagberg lämnade AIK efter säsongen och hans fina målvaktsspel bäddade för att AIK 1983 vann Allsvenskan då Bernt Ljung var tillbaka i målet efter sin knäskada. Göran Hagberg spelade 15 A-landskamper för Sverige mellan 1973 och 1979. Han var även reservmålvakt bakom Ronnie Hellström i VM i Västtyskland 1974 och i VM i Argentina 1978.

Text: Stefan Mellerborg

Huvudpartners

Ligapartners dam

Affärspartners

Samhällspartner

Välgörenhetspartner

© AIK Fotboll 2024

Sök på AIK Fotboll