Trettonde bortamatchen mot BP

2024.04.05, kl 13:00
När AIK lördagen den 6 april 2024 beger sig till Tele2 Arena för ett möte med IF Brommapojkarna i den andra omgången av Allsvenskan så är det trettonde gången genom tiderna som AIK ställs mot BP på bortaplan.

Annons:

Första gången som lagen möttes i tävlingssammanhang var den 19 maj 1980. Det var den femte omgången av Division II Norra och spelplats var Stockholms stadion. 5 063 åskådare var på plats och AIK var mitt inne i något av en formsvacka modell mindre. Efter att ha inlett seriespelet med 4–0 hemma mot Västerås SK och 6–1 borta mot Gif Sundsvall hade Gnaget i de efterföljande omgångarna tappat poäng både hemma mot IFK Västerås (1–1) och borta mot Gefle IF/Brynäs (0–0).

Goda råd var dyra då AIK begav sig den korta resan till 1912 års olympiastadion på Östermalm. En något dråplig situation inträffade inför avspark då AIK-spelarna äntrade planen i det helvita matchstället och AIK-supportrarna trodde initialt att det var BP, så man buade ut det inspringande laget inför avspark. AIK:s chefstränare Bo Petersson kom till spel med en startelva bestående av Thomas Nilsson – Leif Lindén, Göran Karlsson, Sven Dahlkvist (K), Glenn Rönnberg – Göran Göransson, Ola Rydstrand, Björn Lundberg – Anders Åslund, Jyrki Nieminen och Ove Rübsamen. På bänken satt Atik Ismail och Lars Isaksson.

BP inledde piggt, men AIK tog över mer och mer och i den 29:e matchminuten skulle ledningsmålet komma. Göran Göransson spelade vägg med Ove ”Ryssen” Rübsamen och satte därefter bollen i nättaket. Med kvarten kvar lyfte Ove Rübsamen fram en långboll till Anders Åslund som sprang igenom BP-försvaret och satte bollen i det ena hörnet och han fastställde därmed slutresultatet till 2–0. ”Ryssen” var i storform under inledningen av Division II Norra och hade på de fem spelade matcherna redan noterats för tre mål och sju målgivande passningar.

Det blir på lördag tredje gången som lagen möts på Tele2 Arena, det skedde även 2013 och 2014.

Text: Stefan Mellerborg

Huvudpartners

Ligapartners dam

Affärspartners

Samhällspartner

Välgörenhetspartner

© AIK Fotboll 2024

Sök på AIK Fotboll