Tre mål och tre poäng i Östersund

2023.02.26, kl 18:02
Ett straffmål av John Guidetti i den första halvleken, två fullträffar av Viktor Fischer efter paus – och tre poäng till AIK i Östersund. Därmed leder AIK grupp 5 på målskillnad inför den sista omgången där Varbergs BoIS FC väntar hemma på Skytteholms IP.

Efter en poäng mot Västerås SK FK i den första matchen i gruppspelet i Svenska cupen 2022/2023 var det vinna eller försvinna-känsla inför mötet med Östersunds FK på Jämtkraft Arena. AIK-truppen reste upp till Jämtland under lördagen och tog under matchdagen en kort promenad i vinterlandskapet utanför hotellet innan lunch. Chefstränaren Andreas Brännström ställde ut följande startelva (3-1:4-1:1) på konstgräset; Kristoffer Nordfeldt, Robin Tihi, Alexander Milošević (K), Jetmir Haliti, Jimmy Durmaz, Rui Modesto, Vincent Thill, Bilal Hussein, Erick Otieno, Viktor Fischer och John Guidetti. På bänken satt Sotirios Papagiannopoulos, Omar Faraj, Axel Björnström, Kyriakos Stamatopoulos, Jesper Ceesay, Elias Durmaz och Taha Ayari. Collins Sichenje och Abdihakin Ali satt på läktaren. Arrangörerna bjöd tyvärr endast på några sekunder av Hells Bells med AC/DC i högtalarna inför avspark innan det var dags för spelarnas inmarsch. Domaren Enzo Vesprini dömde AIK för första gången i en tävlingsmatch och exakt kl 15:15 blåste han igång cupmötet vilket fick John Guidetti att sätta bollen i rullning. Det vitklädda bortalaget kopplade omgående greppet om matchen och hade ett enormt bollinnehav redan från start.

I den fjärde matchminuten arbetade bortalaget fram matchens första hörna och Viktor Fischer slog serven från höger, men det låga inspelet rensades bort av försvaret. Tre minuter senare frispelades John Guidetti av Vincent Thill från högerkanten och AIK-forwarden rundade målvakten till höger i straffområdet och rullade in bollen i mål. Den assisterande domaren hade dock flaggan uppe för offside, en tveksam sådan kändes det som. I den tolfte matchminuten lyfte brassen Erick Brendon in en hörna från höger och det blev farligt efter två avslut i straffområdet som täcktes av AIK-spelare. Fem minuter senare var det dags för ännu en högerhörna för hemmalaget, men det slutade med en AIK-kontring där Mansour Sinyan drog på sig ett gult kort för att stoppa anfallet. I den 19:e matchminuten kom AIK i ett anfall som avslutades av Erick Otieno då han klev in i planen från sin vänsterkant och med högerfoten sköt bollen strax över det bortre, högra krysset. Några minuter senare spelade Jimmy Durmaz fram bollen centralt till Viktor Fischer precis utanför offensivt straffområde och den danske stjärnan spelade direkt bollen vidare till John Guidetti som kom in i fritt läge till vänster i straffområdet och måttade avslut. Innan han trycka till bollen drogs han i tröjan av Nummer 2 och trampades på hälen vilket hindrade avslutet och domaren signalerade för en straffspark.

John Guidetti klev fram och rullade in bollen innanför den högra stolpen, medan målvakten gick åt andra hållet. 1–0 till AIK i den 23:e matchminuten och målskytten jublade genom att sätta händerna bakom öronen med ett vad-säger-ni-nu-budskap. Målet var av oerhörd tyngd då AIK innan avspark vunnit samtliga sex tidigare spelade matcher sedan 2016 på Jämtkraft Arena. I den 28:e matchminuten tände det till i AIK:s straffområde efter att Erick Otieno knockats omkull av ett inlägg vid den högra hörnflaggan. Domarna lät dock spelet fortgå trots en uppenbar huvudskada och ÖFK var nära att kvittera genom mittbacken Myroslav Mazur efter en nick från nära håll vid den vänstra stolpen. AIK-spelarna var inte nöjda alls med domardebutanten och hans assisterande domare då de inte blåste av spelet för en tydlig huvudskada som Erick Otieno fick vård för då spelet väl blåstes av. Malcolm Stolt fick ett gult kort i situationen framför mål efter Kristoffer Nordfeldt räddning då han fällde Alexander Milošević. Hemmalagets tredje gula kort kom efter 33 minuters spel då Jimmy Durmaz gjordes ned på mittplanen av Yannick Armel Assiedou Adjoumani.

Efter knappa 36 minuters spel var det nära ett nytt AIK-mål efter att Bilal Hussein drivit upp bollen längs vänsterkanten och spelat in bollen till Viktor Fischer vid straffområdeslinjen. Dansken tog emot bollen och avslutade efter marken, precis utanför den närmaste, vänstra stolproten. Med knappt tre minuter kvar av ordinarie tid drog Vincent Thill på sig ett gult kort då han hindrade hemmalaget från att kontra efter en AIK-hörna. Efter två stopptidsminuter blåste domaren av den första halvleken. En godkänd halvlek av AIK där man inledde riktigt bra, men därefter slarvade rejält i passningsspelet vilket bjöd hemmalaget på omställningar. Annars präglades halvleken av en fruktansvärt isande nordlig vind längs med planen. I den andra matchen i gruppen mellan Varbergs BoIS FC och Västerås SK FK ledde de gästande västmanlänningarna med 2–0.

Hemmalagets Chovanie Amatkarijo satte igång den andra halvleken. AIK inledde den andra akten som den första, med ett stort bollinnehav på offensiv planhalva. Efter två minuters spel lyfte Jimmy Durmaz från mittlinjen elegant fram bollen till John Guidetti som ensam med målvakten Andrew Mills lobbade över honom, men även över ribban. Ett jätteläge för Gnaget att koppla ett stabilt grepp om de tre viktiga poängen. I den 52:a matchminuten frispelades nästan Chovanie Amatkarijo i AIK:s straffområde efter en djupledsboll, men Robin Tihi lyckades precis nå bollen och styrde med foten ut den till en högerhörna. Hörnan nickades bort av Alexander Milošević som sedan blev nedtacklad av mittbacken Kristian Novak med frispark som följd. AIK-kaptenen behövde vård, och med hans hjärnskakningshistoria i närminne spred sig oron. Alexander Milošević tvingades lämna planen innan spelet sattes igång och ersattes av Sotirios Papagiannopoulos som välkomnades in på planen av sin tidigare hemmapublik. Samtidigt kom Omar Faraj in istället för Vincent Thill. Kristoffer Nordfeldt tog över lagkaptensbindeln efter Milo.

I den 57:e matchminuten slog Erick Otieno från vänsterkanten ett inlägg till John Guidetti vars lobbnick gick mot den vänstra gaveln och många var nära att notera 2–0, men målvakten svarade för en jätteräddning då han styrde bollen till en vänsterhörna. Hörnan rensades bort, men AIK kom i en ny framstöt efter att Jimmy Durmaz från mittplanen slagit ut en crossboll till hörnläggaren Viktor Fischer på vänsterkanten. AIK:s nye nummer 7 spelade vidare till John Guidetti samtidigt som han tog en central löpning mot straffområdet. John Guidetti slog in ett instick till Omar Faraj till vänster i straffområdet och hans avslut räddades av målvakten som dock släppte en retur. Viktor Fischer hade läst spelet bra och lyckades i duell med Ziad Ghanoum få en träff på bollen som sakta rullade in över mållinjen. 2–0 till AIK i den 58:e matchminuten och målskytten pumpade jublande armarna mot AIK-klacken. Målet var det första AIK-målet som gjordes av en dansk spelare sedan den 19 november 1911 då Vilhelm Palme målade för Gnaget.

Nästan exakt fyra minuter senare vann Rui Modesto en luftduell på egen planhalv och nicken gick fram till Omar Faraj på offensiv planhalva. Omar förlängde ut bollen till John Guidetti till höger på mittplanen och han lyfte över bollen till Viktor Fischer till vänster. Självförtroendet lös om nyförvärvet då han vann en duell mot Kristian Novak strax utanför straffområdet och kom ensam med hemmamålvakten. Det var ingen tvekan i avslutet som gick in till vänster om målvakten och det var 3–0 till AIK efter 62 minuters spel.

I den 65:e matchminuten drog Jetmir Haliti på sig ett gult kort då han på mittplanen hindrade en motståndare i en spelvändning. Två minuter senare undvek Omar Faraj offsidefällan och kom i ett bra läge, men fick inte till avslutet. Matchen kändes avgjord efter AIK:s tredje mål, men målskillnad kan mycket väl bli en faktor när det gäller gruppsegern. Med knappt 16 minuter kvar av ordinarie tid genomförde AIK ett trippelbyte inför de 2 042 åskådarna på plats då Viktor Fischer, John Guidetti och Jimmy Durmaz lämnade planen till förmån för Elias Durmaz, Taha Ayari och Jesper Ceesay. I den 80:e matchminuten bröt Sotirios Papagiannopoulos fram från egen planhalva och satte fart mot offensivt straffområde där han försökte hitta en medspelare samtidigt som han fälldes, men domaren valde att fria för den solklara frisparken. Med tre minuter kvar av ordinarie tid vann Omar Faraj bollen strax utanför offensivt straffområde och avslutade precis utanför den vänstra stolpen. Fjärdedomaren annonserade att det återstod fyra stopptidsminuter och efter 94:25 gick signalen för full tid. Västerås SK FK vann sin match mot Varbergs BoIS FC med 2–0 vilket innebär att tre lag har möjligheten att vinna gruppen inför den avslutande omgången.

Text: Stefan Mellerborg

Huvudpartners

Ligapartners dam

Affärspartners

Samhällspartner

Välgörenhetspartner

© AIK Fotboll 2024

Sök på AIK Fotboll