Tidigt baklängesmål sänkte AIK

2024.07.29, kl 21:45
Trots stort spelövertag fick AIK aldrig hål på Gais som tog sin andra seger i dubbelmötet lagen emellan. Gustav Lundgrens ledningsmål redan i den tredje minuten räckte för tre poäng till bortalaget inför 24 069 åskådare.

Omgång 16 i Allsvenskan 2024 innebar att AIK återigen ställdes mot Gais, då serien nu vände. Jämfört med mötet i Göteborg en vecka tidigare (Gaisseger 2–0) valde chefstränare Mikkjal Thomassen att göra två förändringar i sin AIK-elva, där duon Bersant Celina och Erik Ring var de nya inslagen. För Ring betydde det säsongens första startplats. Startelvan i sin helhet: Kristoffer Nordfeldt – Mads Thychosen, Alexander Milošević (K), Benjamin Tiedemann, Eskil Edh – Anton Salétros, Lamine Fanne, Dino Beširović – Erik Ring, Ioannis Pittas, Bersant Celina.

Kl 19:00 blåste huvuddomare Adam Ladebäck i gång matchen på Nationalarenan (som sedan den senaste matchen hunnit byta namn från Friends Arena till Strawberry Arena). Gästerna gjorde avspark och man skulle också få en drömstart. Matchklockan hade bara hunnit upp till 02:15 när målvakten Mergim Krasniqi strax utanför eget straffområde lyrade upp bollen på offensiv planhalva. Höjdbollen landade intill Eskil Edh och Gustav Lundgren, som båda störde varandra tillräckligt mycket för att ingen skulle få träff på den. I stället studsade bollen vidare till nästa duellanter, Benjamin Tiedemann och Alexander Ahl Holmström strax till höger utanför AIK:s straffområde. Den nickduellen vann Gaisspelaren, som lyckades skarva bollen vidare ner mot kortlinjen innan han slog in den framför mål dit lagkompisen Gustav Lundgren nu hade tagit sig. Med ett tillslag mötte Lundgren passningen och styrde 0–1 i nät med en bredsida.

AIK tog omgående tag i spelet efter kallduschen, men trots stort spelövertag gjorde gästerna det svårt för hemmaspelarna att komma till några riktigt heta kvitteringschanser första halvtimmen. I den 22:a matchminuten ropade majoriteten AIK-spelare och -publik på rött kort när Gais Harun Ibrahim kastade sig in i en duell och kapade Erik Ring, men domare Ladebäck nöjde sig med att plocka upp den gula varianten. Harun Ibrahim imponerade under stora delar av matchen med sitt ytterbacksspel, men han ska också vara glad över att han blev kvar på banan i 90 minuter då han var inblandad i åtminstone två till situationer som hade kunnat rendera i ännu ett gult kort och därmed utvisning.

Den första halvlekens bästa kvitteringschans har Anton Salétros i den 44:e minuten efter att AIK tilldömts en frispark i halvcirkeln precis utanför Gais straffområde. Träffen med vänsterfoten är stenhård, men skottet susar precis på fel sida om målvaktens högra kryss och 0–1 stod sig in i paus. AIK-bänken valde att genomföra ett dubbelbyte inför starten av den andra akten: Sotirios Papagiannopoulos och Rui Modesto in för Benjamin Tiedemann och Erik Ring.

Matchbilden blev sig lik och trycket mot Gaismålet ökade. Via en frispark från högerkanten i matchminut 53 hittade Bersant Celina huvudet på Alexander Milošević som nere vid offensiv kortlinje nickade tillbaka bollen mot Dino Beširović. På ett tillslag slog Beširović in bollen i gröten av spelare inne i målområdet där Rui Modesto var starkast, vann sin duell och fick ner bollen till Ioannis Pittas. Tre, fyra meter från målet mötte Pittas den studsande bollen med en halvvolley – men AIK:s vanligtvis vassa målskytt fick ingen ren träff utan skottet flög någon meter över ribban.

AIK-publiken höll i gång på ett imponerande sätt trots det tidiga underläget och gjorde allt i sin makt för att sjunga in bollen i mål. Efter en dryg halvtimmes spel lyckades man också, då Mads Thychosens inlägg träffade Ioannis Pittas panna och bollen smet in precis intill stolpen – men jublet kom snabbt av sig då den assisterande domaren hade höjt sin offsideflagga. Till synes ett korrekt beslut trots att marginalen var knapp.

För gästernas del handlade större delen av matchen logiskt nog om försvarsspel, men i den 64:e matchminuten var det nära att man stack upp och satte 0–2. En helt fristående William Milovanovic fick dock felträff på sitt direktskott och bollen gick i stället ut till inspark AIK, som kunde fortsätta att trumma på framåt. Även John Guidetti byttes in mot slutet och kom till ett par avslutslägen, men utan att lyckas få bollen i nät bakom Mergim Krasniqi. I matchens sista ordinarie minut jobbar två andra inhoppare fram ett annat bra läge – Axel Björnström tacklar fram bollen till Rui Modesto i straffområdet – men skottet går återigen på fel sida om ribban sett med AIK-ögon.

Precis som i första halvlek ska Anton Salétros få ett bra kvitteringsläge med sin frisparksfot precis innan halvlekens slut, men inte heller den här gången är centimetrarna på hans sida utan skottet i den andra tilläggsminuten skruvar sig utanför stolpen till Nationalarenans stora frustration. 0–1 står sig tilläggstiden ut och resultatet innebär den andra raka förlusten för Mikkjal Thomassens lag. Därmed tätnar det i kampen ovanför strecken i botten av Allsvenskan, där AIK nu parkerar på en elfte plats. En minst sagt viktig match väntar här närmast, då det svartgula laget på lördag reser till Västerås för bortamatch mot tabelljumbon VSK.

Text: Olle Östman