Thomas Isherwood till AIK Fotboll

2024.08.26, kl 21:50
AIK Fotboll är överens med den 26-årige försvararen Thomas Isherwood om ett avtal som gäller fram till och med 30 juni 2025. Thomas kommer senast från spel i Bundesliga och den tyska klubben SV Darmstadt 98.

Annons:

– Med sin inställning och kämparvilja har vi stora förhoppningar på att Thomas kommer bli en viktig spelare för AIK, säger herrlagets sportchef Thomas Berntsen.

– Jag är otrolig glad över att vara tillbaka i Stockholm och få representera Sveriges största klubb. Jag har väntat på den här dagen länge, har fullt med adrenalin och är redo att ge allt för att hjälpa klubben, säger Thomas Isherwood.

26-årige Thomas Isherwood föddes den 28 januari 1998 och är uppvuxen i Sveriges huvudstad Stockholm. Hans fotbollsuppfostran började i tidig ålder i den lokala föreningen Fruängens IF som han tillhörde fram till och med 2009. Nästkommande år skulle Thomas göra flytten som tolvåring till Athletic FC (nuvarande AFC United) – här skulle han fortsätta sin fotbollsutbildning fram till 2012 då han bytte klubb till IF Brommapojkarna. Thomas fortsatte att spela ungdomsfotboll i sin nya klubb, men skulle även få göra debut för A-laget under Svenska cupens sista gruppspelsmatch 2015. BP gjorde resan till Borås för att ställas mot IF Elfsborg den 8 mars 2015, och även fast Thomas inte fanns med i startelvan så fick han äntra planen i matchminut 69 till förmån för Fredrik Stoor. IF Elfsborg, som hade tagit ledningen genom Victor Claesson strax innan halvtidsvilan, blev dock numret för stort för BP och Thomas fick se sig besegrad i sin första match på seniornivå (0–1).

Under sommaren 2015 lämnade den då 17-årige Thomas Isherwood Sverige och IF Brommapojkarna för den tyska storklubben Bayern Münchens akademi. Debuten för sin nya klubb kom den 16 september 2015 när laget reste till Grekland för att ställas mot Olympiacos P19-lag i Uefa Youth League. Det såg länge ut som att Bayern skulle få resa hem till München med ett oavgjort resultat, men efter ett straffmål av Manolis Saliakas i den 82:a matchminuten fick Bayern se sig besegrade med 1–0. Förutom spel i Europa med Bayern Münchens P19-lag var Thomas ofta med i startelvan när det nalkades seriespel då han startade 15 matcher under hans debutsäsong i klubben. Detta följdes upp med 20 starter och två inhopp under nästkommande säsong. Inför säsongen 2017/2018 tog Thomas klivet upp till Bayern Münchens B-lag där han fanns med på planen i 18 matcher.

Efter drygt tre år i FC Bayern München var det dags för nästa flytt. Denna gång gick flyttlasset till England och den klassiska klubben Bradford City AFC, som vid det tillfället spelade i League One.

Debuten i den engelska fotbollen kom den 15 september 2018 när han fick hoppa in med två minuter kvar i hemmamötet med Charlton Athletic FC (0–2). Thomas varvade att finnas med på bänken och göra kortare inhopp med A-laget, med att spela tävlingsmatcher med Bradford Citys U21-lag. Däremot skulle han få göra debut i startelvan den 27 oktober 2018 när laget reste till Gillingham för att ställas mot Gillingham FC. Bradford City AFC med Thomas i backlinjen hade en tuff dag på jobbet då man till slut fick se sig besegrade med 4–0. Det blev sammanlagt fem matcher för Thomas i Bradford City AFC innan nästa flytt skulle ske.

Den 25 januari 2019 meddelade den jämtländska klubben, Östersunds FK, att man kommit överens med Thomas Isherwood om ett fyraårsavtal. Debuten kom knappt två månader senare när IK Sirius FK kom på besök till Jämtkraft Arena i Östersund för att spela den sista omgången av Svenska cupens gruppspelsfas. Thomas fanns med på planen under hela matchen, som ÖFK vann med 3–0. Däremot räckte resultatet inte till avancemang och man fick nöja sig med en andraplacering i gruppspelet. Debuten i Allsvenskan kom den 31 mars 2019 när Östersunds FK reste till Stockholm för att möta AIK i den första omgången av seriespelet. Östersunds FK gjorde en bra insats mot de regerande mästarna och lyckades hålla tätt bakåt, och med det spela till sig en poäng (0–0). Första målet för sin nya klubb kom endast åtta dagar senare när Falkenbergs FF kom på besök till Jämtland. Det såg länge ut som att det skulle bli ännu ett oavgjort resultat för ÖFK, men i matchminut 88 var Thomas framme och satte dit det avgörande målet (3–2). Det blev sammanlagt 18 matcher och två mål under hans debutsäsong i Östersund FK och Allsvenskan.

Thomas fortsatte att vara en viktig pusselbit i Östersunds lagbygge även under sin andra säsong för klubben då han fanns med i startelvan i 26 av 30 omgångar. Det skulle även bli två mål denna säsong, varav ett i 1–2-förlusten mot AIK på Jämtkraft Arena.

Den 3 januari 2021 gick flyttlasset tillbaka till Tyskland då Östersunds FK meddelade att man vara överens med SV Darmstadt 98 om en övergång för Thomas Isherwood. Den tyska klubben befann sig vid det tillfället i den tyska andraligan och Thomas fick göra sin debut för sin nya klubb den 7 maj 2021 när han hoppade in i slutminuterna i 2–1-segern mot Hannover 96. I sin andra säsong för klubben skulle Thomas blomma ut till att bli en tongivande spelare för SV Darmstadt 98 då han spelade 24 matcher från start. Säsongen 2022/2023 var Thomas med och spelade upp klubben till finrummet igen efter att man placerat sig på en andra plats i 2. Bundesliga, med samma poäng som ettan 1.FC Heidenheim.

Säsongen 2023/2024 väntade spel i den tyska förstaligan, Bundesliga. Thomas Isherwood skulle även få göra sin debut i landets högsta serie den 2 september 2023 när han fanns med i startelvan då laget rest iväg för att ställas mot Bayer Leverkusen på bortaplan. De blivande tyska mästarna var dock numret för stort och SV Darmstadt 98 fick till slut se sig besegrade (1–5). Det blev totalt 52 matcher för Thomas i SV Darmstadt 98 innan han i augusti 2024 lämnade klubben för att ansluta till AIK Fotboll.

Thomas Isherwood har även en gedigen erfarenhet inom de svenska ungdomslandslagen då han hunnit med att spela 18 matcher för U17-landslaget, 16 matcher för U19-landslaget och sju matcher för U21-landslaget.

Text: Freddy Montan

Huvudpartners

Ligapartners dam

Affärspartners

Samhällspartner

Välgörenhetspartner

© AIK Fotboll 2024

Sök på AIK Fotboll