Stabil seger borta mot Giffarna

2022.05.01, kl 21:04
AIK besegrade Gif Sundsvall med 2–0 (0–0) inför 5 150 åskådare på NP3 Arena i Sundsvall. AIK:s mål gjordes av Jordan Larsson och Nabil Bahoui i den andra halvleken efter två snabba spelvändningar.

För första gången på tre år var det dags för AIK att återigen besöka NP3 Arena i Sundsvall då lagen varken möttes 2020 eller 2021. På schemat stod det 42:a mötet genom tiderna mellan AIK och Gif Sundsvall och Gnaget jagade sin 27:e seger. AIK hade inför mötet ett starkt facit mot Giffarna då man endast noterat tre förluster genom tiderna, den senaste 2003 (1–2) då Richard Money ledde AIK och Andreas Alm målade för gästerna. AIK kom till spel med en startelva bestående av Kristoffer Nordfeldt, Josafat Mendes, Sotirios Papagiannopoulos, Per Karlsson, Erick Otieno, Zachary Elbouzedi, Sebastian Larsson (K), Bilal Hussein, Nicolás Stefanelli, Jordan Larsson och Nabil Bahoui. På bänken satt Axel Björnström, Benjamin Mbunga Kimpioka, Budimir Janošević, Jesper Ceesay, Yasin Ayari, Tom Strannegård och Erik Ring. AIK saknade avstängde Alexander Milošević och skadade Mikael Lustig och spelade därmed med en nykomponerad backlinje.

Temperaturen var 13 grader och strålkastarna i full gång i den för dagen molniga ”Stenstan” då domaren Andreas Ekberg kl 17:30 blåste igång matchen och Erik Andersson satte bollen i rullning för det helblåa hemmalaget. I den andra matchminuten tog sig Zack Elbouzedi fram längs högerkanten och ordnade fram matchens första hörna. Högerhörnan slogs av Jordan Larsson och nickades undan framför mål. Matchinledningen var otroligt händelsefattig, men efter en knapp kvarts spel började AIK koppla ett starkt grepp om spelet. I den 15:e matchminuten lyfte Sebastian Larsson in en hörna från höger och bollen studsade bort till Nicolás Stefanelli i den bortre delen av straffområdet och hans avslut styrdes framför mål av Joe Mendes, men hemmalagets målvakt Gustav Molin i sin första match från start svarade för en nästan omöjlig räddning då han med vänsterhanden lyckades hålla bollen borta från sitt mål.

I den 19:e matchminuten tog Erick Otieno tag i bollen till vänster på mittplanen, lämnade Robert Lundström på efterkälken och satte fart centralt. Utanför straffområdet passade han till Nabil Bahoui och fick tillbaka bollen till vänster i straffområdet då han löpte sig fri, men avslutet gick rakt på den långe målvakten. Två minuter senare fick Nicolás Stefanelli iväg ett markskott från högerkanten i straffområdet som gick metern utanför den bortre, vänstra stolpen. Ytterligare några minuter senare kom Nabil Bahoui igenom, men hans avslut täcktes av försvaret. Ett AIK-mål hängde i luften. När matchklockan passerade en halvtimmes spel drog Nicolás Stefanelli iväg ett tungt volleyskott inne i straffområdet, men projektilen for en meter över ribban. Jordan Larsson kom några minuter senare i en offensiv löpning centralt och sköt strax över ribban. I den 37:e matchminuten borde det varit ledning för bortalaget då Nicolás Stefanelli väggspelade med Jordan Larsson och kom fri till vänster i straffområdet. Den bortre, högra delen av målet såg inbjudande ut, men avslutet gick rakt på målvakten och frustrationen stor över det uteblivna målet.

I slutet av halvleken tittade solen fram över NP3 Arena och AIK vaskade fram ytterligare två farliga lägen under de sista fem minuterna då Zack Elbouzedi från högerkanten slog ett mellanting mellan inlägg och skott där bollen seglade precis utanför den bortre, vänstra stolpen. Sotirios Papagiannopoulos nådde i den 43:e matchminuten Sebastian Larssons vänsterhörna, men nicken gick ett par meter utanför den högra stolpen. Efter en stopptidsminut blåste domaren av för pausvila. Inget av lagen genomförde något byte inför den andra halvleken som startades av Nicolás Stefanelli och det skulle bli en fartfylld inledning på akt två. Redan efter dryga halvminuten fick Jordan Larsson bollen av Sebastian Larsson på egen planhalva och satte fart längs högerkanten där Ramus Lindqvist inte var på plats. AIK-forwarden jagades av Joe Corona och utanför straffområdet försökte mittbacken Alexander Blomqvist stötbryta längs marken, men fick bara en lätt träff på bollen och Jordan Larsson kom igenom fri och iskallt satte 1–0 i den bortre vänstra gaveln efter 45:44. Jordan Larsson vrålade ut sin glädje över sitt första AIK-mål då han vände ner mot den högra hörnflaggan för att fira målet. Strax därefter fick Erick Otieno iväg ett skott mot mål som räddades av målvakten och AIK vädjade förgäves efter en straffspark då ett avslut från Nabil Bahoui såg ut att träffa en utsträckt arm. Matchens första varning kom i den 49:e matchminuten och gick till Sotirios Papagiannopoulos som råkade stämpla en motståndare på mittplanen.

AIK jagade ett andra mål och i den 53:e matchminuten var Bilal Hussein nära då hans skruvade skott gick precis utanför den bortre, högra stolpen. Minuten därefter frispelades Nicolás Stefanelli elegant av Jordan Larsson, men kom för nära den utrusande målvakten för att kunna avsluta. Nabil Bahoui anslöt till situationen och sköt, men bollen täcktes av ett utsträckt ben från Alexander Blomqvist och mittbacken Anton Eriksson lyckades framför det öppna målet få bort bollen framför fötterna på Jordan Larsson. Otroligt nära mål, men AIK:s uddamålsledning stod sig ett tag till. I mitten av halvleken lyckades hemmalaget för en kort stund för första gången skapa ett litet tryck mot AIK:s straffområde, men denna söndag vägde man för lätt mot ett stabilt spelande bortalag. När matchklockan tickade upp mot 70 spelade minuter fick Jordan Larsson återigen bollen av Sebastian Larsson på egen planhalva och satte fart centralt på en vidöppen yta innan han spelade ut bollen till Nabil Bahoui till vänster. AIK:s nummer 10 tog emot bollen och avslutade via en liten touch på Anton Erikssons ben och bollen for över målvakten och in i den bortre, högra gaveln. 2–0 till AIK efter 69:55.

AIK genomförde fem spelarbyten  under de avslutande 20 minuterna. Jordan Larsson, Nabil Bahoui, Zack Elbouzedi, Erick Otieno och Nicolás Stefanelli lämnade planen och ersattes av Yasin Ayari, Benji Mbunga Kimpioka, Erik Ring, Axel Björnström och Tom Strannegård. I den 80:e matchminuten kom hemmalagets bästa läge då inhopparen Ronaldo Damus kom igenom till höger i straffområdet och avslutade längs marken, men Kristoffer Nordfeldt räddade enkelt och noterade ännu en hållen nolla då AIK vann matchen med 2–0 och lämnade Sundsvall med tre välbehövliga poäng.