Son Hwa-Yeon klar för AIK Fotboll

2024.07.24, kl 10:59
AIK Fotboll är överens med Incheon Red Steel och den 27-åriga sydkoreanska landslagsspelaren Son Hwa-Yeon om en omgående transfer. Anfallaren har sedan 2018 spelat i den högsta divisionen i Sydkorea där hon stått för 53 mål på 141 matcher. Avtalet sträcker sig till den 30 juni 2026.

– Jag är väldigt glad över att vi till slut lyckats säkra denna transfer från en av Sydkoreas största klubbar. Det har varit en lång förhandling, men Son har från start visat ett stort intresse för AIK vilket är väldigt glädjande. Hon kommer bidra med delar vi saknat i det offensiva spelet men hon är samtidigt extremt hårt arbetande i motsatt riktning. Jag ser fram emot att se henne bära AIK-tröjan och hjälpa oss att vinna fler matcher, säger AIK Fotbolls sportchef Herish Sadi.

– Jag är väldigt glad över att vara en del av AIK och ser mycket fram emot att spela för klubben. Jag kommer göra mitt bästa för att anpassa mig i den nya miljön så snabbt som möjligt och förhoppningsvis kan jag bidra med bra prestationer både i träning- och matchspel, säger Son Hwa-Yeon. 

27-åriga Son Hwa-Yeon föddes den 15 mars 1997 i Sydkoreas sjätte största stad, Gwangju, som ligger beläggen i den sydvästra delen av landet. Hennes fotbollsuppfostran inledde i hemstaden samtidigt som hon påbörjade sina studier i grundskolan. Hennes resa inom både studierna och fotbollen fortsatte sedan i samband med att hon började studera på högstadiet och i Hyundai High School där hon tre år i rad kunde titulera sig som skyttedrottning för klubben.

När Son var färdig med sina studier i högstadiet så gick flyttlasset norrut och till Sydkoreas huvudstad, Seoul. Väl i huvudstaden så fortsatte hon att kombinera studier med fotboll via det prominenta universitetet, Korea University. Dessvärre satte en skada tillfälligt stopp för hennes fotbollskarriär under hennes första år och hon behövde vänta till säsongen 2017 innan hon var tillbaka på planen. Son var under säsongen en viktig pusselbit för universitetslaget och fanns allt som oftast med i startelvan under det året som laget lyckades med bedriften att vinna fyra titlar under samma säsong.

Inför säsongen 2018 valde den då 21-årige Son att hoppa av studierna och satsa fullt på fotbollen. Flyttlasset skulle därför ännu en gång gå söderut, denna gång bytte hon däremot kust till den sydöstra delen av landet och klubbvalet hamnade på Changnyeong WFC – som befann sig i den landet högsta division, WK League. Son spelade med nummer 11 på ryggen under hela hennes debutsäsong och redan i den andra omgången av seriespelet gjorde hon sitt första mål för sin nya klubb. Det var den 30 april 2018 som Incheon Hyundai Steel kom på besök till östkusten som Son gav sitt lag ledningen i den 53:e matchminuten. Bortalaget kom däremot tillbaka och gjorde fyra mål mellan matchminut 62 – 80 och Son fick till slut se sitt lag förlora med 2–4. Changnyeong hade en tuff inledning i seriespelet, och det skulle dröja till den 13:e omgången innan man fick fira sin första seger. Detta skedde när man den 9 juli reste norrut till staden Mungyeong för att ställas mot Boeun Sangmu på Mungyeong Civic Stadium. Son och hennes lag gjorde processen kort då man tog ledningen i den 23:e matchminuten, Son satte sedan dit sitt tredje mål för säsongen kort därefter. Kwak Min-Yeong fastställde sedan resultatet i matchminut 39 (0–3). Fyra dagar senare följde Changnyeong upp bortasegern genom att besegra Sejong Sportstoto på hemmaplan med 4–3 efter att Hye In Ahn satt dit det avgörande målet på tilläggstid. Efter att ha vunnit två matcher i rad skulle Son och hennes lag återgå till att gå segerlösa fram till den sista omgången då man ännu en gång besegrade Sejong Sportstoto, denna gång med 2–0 på hemmaplan. Laget lyckades endast spela in 12 poäng under säsongen 2018 och hamnade därmed sist i tabellen. Trots en svag säsong för laget så lyckades Son med bedriften att sätta dit tio mål under hennes debutsäsong, vilket var en tredjedel av målskörden för Changnyeong det året.

Eftersom Sydkorea inte har någon andra division så innebar det, trots att man slutade sist i serien 2018, att Changnyeong stannade kvar i den högsta divisionen även till säsongen 2019. Även denna säsong skulle bli tuff för Son och hennes lag. När säsongen var färdigspelad och året skulle summeras så stod det klart att Changnyeong endast lyckats vinna en match, och man samlade endast in sammanlagt nio poäng på 28 matcher. Även målskörden halverades till 15 gjorde mål, jämfört med säsongen 2018 då man slutade på 30 gjorda mål. Däremot så höll Sons procentfacit i sig då hon även denna säsong stod för en tredjedel av laget målskörd, det vill säga fem mål.

Inför säsongen 2020 förändrades WK League upplägget på antal matcher och man gick från att möta varje lag fyra gånger per säsong till att möta varje lag tre gånger. Detta innebar att seriespelet numera bestod av 21 omgångar, i stället för 28 som det var tidigare. Detta verkade vara något som passade Changnyeong bra då man förbättrade sig rejält. Efter 21 spelade omgångar konstaterades det att laget tagit fler poäng under 2020 än vad man gjorde under 2018 och 2019 tillsammans. Son och hennes lag spelade sammanlagt in 26 poäng, vilket innebar att man till slut placerade sig på en femte placering i ligan. Changnyeong gjorde 33 mål under säsongen 2020, sju av dessa gjordes av Son. Detta innebar att hennes procentfacit på målskörden skulle brytas då hon detta år stod för en dryg femtedel av lagets målskörd.

Efter tre år i Changnyeong var det inför säsongen 2021 dags för nya äventyr. Nu gick flyttlasset tillbaka till den norra delen av landet och Sydkoreas tredje största stad, Incheon, som ligger endast en inspark från huvudstaden Seoul. Klubbvalet hamnade på storklubben Incheon Hyundai Steel Red Angels, som inför säsongen 2021 tagit hem ligaguldet åtta gånger i rad och med det var man den klart mest framgångsrika klubben i WK Leagues relativt korta historia (ligan grundades 2009). Laget rivstartade säsongen den 26 april 2021 när man vann stort mot huvudstadsklubben Seoul WFC med 7–0. I den andra omgången reste laget söderut för att ställas mot Sons tidigare klubb Changnyeong, och det dröjde inte längre än 28 minuter innan Son satte dit ledningsmålet. I den andra halvleken växlade Incheon upp då man satte ytterligare fyra bollar i nät, varav ett av målet gjordes av Son (0–5). Son och hennes nya klubb fortsatte att spela en mästerlig fotboll under hela säsongen och när ligaspelet summerades så konstaterades det att man placerat sig på en första placering, en poäng före tvåan Gyeongju och nu väntade ett dubbelmöte mot just Gyeongju som skulle bestämma vilket lag som fick titulera sig som Sydkoreanska mästare. Finalspelet inleddes på bortaplan i en match som slutade 1–1 och allt skulle därmed avgöras på Incheons hemmaarena, Incheon Namdong Asiad. Efter en jämn match skulle det förlösande ledningsmålet komma för Incheon i matchminut 53 efter att Lee Se-Eun satt bollen i nät. Därefter höll Son och hennes lagkamrater hålla undan och efter 90 spelade minuter fick Son sträcka armarna i luften och titulera sig som Sydkoreansk mästare. Det blev sammanlagt 23 matcher (inklusive finalspel) och elva mål för Son i hennes debutsäsong för Incheon.

En skada satte käppar i hjulet för Son under säsongen 2022 och det blev endast fyra matcher och två mål för anfallaren. Incheon gick däremot som tåget och laget inkasserade till slut sin tionde ligatitel efter att man ännu en gång besegrat Gyeongju i finalspelet.

Säsongen 2023 var Son tillbaka från sin skada och återgick därmed till startelvan under mesta delen av säsongen. Laget fortsatte att dominera i ligaspelet och man placerade sig på förstaplats även denna säsong med 42 inspelade poäng. I finalspelet väntade Suwon FC – och efter att man förlorat bortamötet med 1–3 så lyckades man vända dubbelmötet på hemmaplan. Lim Seon-Joo inledde målskyttet i den sjunde matchminuten. Därefter var det dags för Son att briljera då hon mellan matchminut 23 – 41 satte dit ett hattrick som innebar att Incheon vänt på underläget. Suwon skulle sedan reducera matchen strax efter halvtidsvilan – däremot kom man inte närmare än så och matchens slutresultat skrevs till 6–2 (7–5 agg). Sons tredje säsong i klubben, och även hennes tredje ligatitel i klubben. Det blev sammanlagt 20 matcher och sju mål för henne under säsongen 2023.

Son inledde säsongen 2024 på ett imponerade vis då hon under dem två första omgångarna stod för lika många mål. Hennes sista match innan flytten från Incheon Hyundai Steel Red Angels till AIK Fotboll blev den 5 juli då laget vann med 2–0 mot Hwacheon på hemmaplan. Det blev sammanlagt 66 matcher och 23 mål för Son i mästarklubben, Incheon.

Son har även en gedigen erfarenhet inom landslagsfotbollen då hon representerade Sydkoreas F17 och F20-lag i ung ålder. Hon har sedan fått stort förtroende i Sydkoreas damlandslag då hon sedan 2016 spelat 56 matcher för A-laget – och även hunnit med att göra tolv mål på hennes framträdanden. Hon har även varit med i truppen både till VM i Frankrike 2019 – samt VM i Australien 2023.

Text: Freddy Montan

Huvudpartners

Ligapartners dam

Affärspartners

Samhällspartner

Välgörenhetspartner

© AIK Fotboll 2024

Sök på AIK Fotboll