Silja Jaatinen och Monica Hagström lämnar AIK Fotboll

2024.07.09, kl 12:00
AIK Fotboll är överens med den litauiska klubben Football Club Gintra om en omgående transfer för Silja Jaatinen och Monica Hagström. Finskorna anslöt till klubben under säsongen 2023 – för Silja blev det sammanlagt 17 tävlingsmatcher och två mål i den svartgula tröjan. För Monicas del blev det totalt 39 tävlingsmatcher och tre mål i AIK-tröjan.

– Silja och Monica har under perioden i AIK varit ett föredöme för oss alla. De har haft full fokus på fotbollen och bidragit i såväl match som träning. Uppflyttningen till Damallsvenskan 2024 var båda med och bidrog till och de minnena har en speciell plats hos oss. Jag vill tacka båda två för deras tid i AIK och önskar dem verkligen lycka till i framtiden, säger damlagets sportchef, Herish Sadi.

AIK Fotboll AB har infört en klassificering av spelartransfers baserad på nettoresultatet vid varje transfer enligt nedanstående skala:

Klass                 Från (kSEK)                            Till (kSEK)

I                         0                                              2 500
II                        2 500                                       5 000
III                       5 000                                      10 000
IV                      10 000                                     20 000
V                       20 000                                     40 000
VI                      40 000                                     70 000

Transfern av Silja Jaatinen till FC Gintra hamnar i klass I. Beloppen i skalan avser resultateffekt netto av en spelarförsäljning i enlighet med Uefas definition av resultatmåttet ”Player Trading”, d v s spelförsäljning med avdrag för agentarvoden och andra försäljningskostnader samt avskrivning på spelare.

Transfern av Monica Hagström till FC Gintra hamnar i klass I. Beloppen i skalan avser resultateffekt netto av en spelarförsäljning i enlighet med Uefas definition av resultatmåttet ”Player Trading”, d v s spelförsäljning med avdrag för agentarvoden och andra försäljningskostnader samt avskrivning på spelare.

22-årige Silja Jaatinen föddes den 15 april 2002 i Esbo och började som femåring spela i FC Kasiysi 89. Vid tolv års ålder tog hon steget till HJK Helsingfors och gick därefter genom klubbens akademi och vidare upp till spel med A-laget. Det blev två säsonger (2021, 2022) och totalt 34 matcher i HJK-tröjan. Inför årets säsong stod det klart att TPS var nästa klubbadress. Hon fanns med i startelvan under samtliga 18 matcher för under säsongen 2023 innan hon gjorde flytten till Sverige och AIK. I februari 2023 blev hon för första gången kallad till det finska U23-landslaget och hade innan dess representerat landets U16 och U19-landslag.

Den 30 augusti 2023 meddelade AIK Fotboll att man var överens med Silja om ett kontrakt som sträcker sig över säsongen 2025. Debuten i den svartgula tröjan kom den 2 september när AIK ställdes mot BK Häcken i den 18:e omgången av Elitettan 2023. Finskan fanns med i startelvan och spelade hela matchen, som AIK vann med klara 5–0 på Skytteholms IP. Hennes första mål kom i samma match som innebar att Gnaget ännu en gång var tillbaka i Sveriges finrum efter man besegrat Gamla Upsala med 7–0 på Lötens IP den 14:e oktober. Adelisa Grabus hade gett AIK ledningen redan i matchminut 19, och endast sju minuter senare såg Silja till att dubbla ledningen med hennes 2–0 mål. Det blev sammanlagt 17 tävlingsmatcher och två mål för finskan i AIK-tröjan. Hennes disciplinära facit blev ett gult kort.

23-årige Monica Hagström föddes den 20 augusti 2000 i Kannus, Finland, och började som sjuåring spela fotboll i Gamlakarleby Bollklubb (GBK). Här ägnade hon hela sin ungdomskarriär för att vid 14-års ålder göra sin seniordebut. I debutmatchen mot FC Hertta blev Monica målskytt och därefter utsedd till matchens bästa spelare. Det blev totalt fyra säsonger i GBK:s A-lag innan flyttlasset gick till Sverige och Umeå IK inför säsongen 2018. Det blev endast en match i Elitettan för Monica under säsongen och valde inför 2019 i stället att återvända till Finland.

Den 29 november 2018 presenterades Monica av Åland United i den finska högstaligan. Här ägnade hon kommande fyra säsonger och noterades för elva mål på totalt 79 matcher. Laget blev under säsongen 2020 finska mästare och kvalificerade sig för kval till Women’s Champions League 2021. Monica startade med tröjnummer 10 den första kvalmatchen mot det rumänska laget U Olimpia Cluj. Efter en 4–0-seger föll laget i den andra kvalrundan mot FC Servette från Schweiz (1–0).

Den 8 januari 2023 meddelade AIK Fotboll att man kommit överens med Monica Hagström om ett tvåårskontrakt. Debuten kom redan i den första omgången av Svenska cupens gruppspelsfas när AIK ställdes mot Djurgårdens IF på Skytteholms IP den 25 februari samma år. Finskan presenterade sig direkt då hon i matchminut 73 satte dit kvitteringen till 1–1. Michelle Rojas Flores skulle sedan fastställa vändningen då hon gav AIK ledningen i den 87:e matchminuten. Monica lämnade planen en minut efter ledningsmålet och Gnaget kunde sedan hålla ut och vinna derbyt med 2–1. Debuten i seriespelet kom i premiären av Elitettan 2023 när Trelleborgs FF kom på besök den 1 april, Monica fanns med i startelvan och blev sedan utbytt i matchminut 70 (0–0). Knappt tre månader senare skulle även första målet komma i Elitettan när AIK hade rest till Skåne för att möta Ifö Bromölla i den tolfte omgången av seriespelet. I den femte matchminuten såg Monica till att ge AIK ledningen, och efter att Iliriana Vllasalija i hemmalaget fått göra ett inhopp redan i den elfte minuten och sedan dra på sig ett rött kort endast fyra minuter senare så kopplade AIK ett ordentligt grepp om matchen. Matilda Nildén utökade ledningen till 2–0 strax innan halvtidsvilan och fyra minuter in i den andra halvleken skulle Monica göra sitt andra mål för dagen. Gnaget vann till slut mötet med Ifö Bromölla med 5–0. Det blev sammanlagt 39 matcher och tre mål för Monica i AIK. Hennes disciplinära facit blev fyra gula kort.

Vi önskar Silja och Monica stort lycka till i sina framtida karriärer.

Text: Freddy Montan