Seger i genrepet

2022.03.26, kl 15:43
AIK besegrade Jönköpings Södra IF med 2-1 (1-0) i det allsvenska genrepet inför 748 åskådare på Skytteholms IP i Solna. AIK:s mål gjordes av Nicolás Stefanelli och Erik Ring.

Annons

Nu är allvaret nära. Med sju dagar kvar till AIK:s allsvenska premiär var det under lördagen dags för genrep då Jönköpings Södra IF gästade Skytteholms IP i Solna. AIK saknade Kristoffer Nordfeldt, Bilal Hussein, Yasin Ayari och Amar Abdirahman Ahmed som tagits ut till landslagsspel. Efter några varma dagar i Solna svepte en kall, nordlig vind in över Skytteholm och det kändes i både ben och märg. Speakern hälsade Jönköpings Södras chefstränare Patric Jildefalk välkommen tillbaka till Skytteholms IP. Chefstränaren Bartosz Grzelak ställde upp med en startelva bestående av Budimir Janošević, Josafat Mendes, Alexander Milošević, Mikael Lustig, Erick Otieno, Zachary Elbouzedi, Sebastian Larsson (K), Jesper Ceesay, Erik Ring, Nicolás Stefanelli och Nabil Bahoui. AIK kom för sista gången till spel i den mörkblåa försäsongströjan. Vinden gjorde att det kändes som 3° då domaren Farouk Nehdi blåste igång matchen. Gästernas före detta AIK-spelare Marko Nikolic satte igång spelet och AIK inledde mot målet närmast Solna centrum.

Jönköpings Södra IF skapade den första målchansen, eller om de bjöds på den, i den andra matchminuten då ett längre passningsspel mellan Joe Mendes och Budimir Janošević till slut ledde till att Marko Nikolic stal bollen i offensivt straffområde och försökte nå Edin Hamidovic som hade haft öppet mål, men Jesper Ceesay svarade för ett bra hemjobb och rensade bort bollen till en resultatlös vänsterhörna. I den elfte matchminuten lyfte lagkaptenen Junes Barny in en boll centralt i straffområdet och den nådde pannan på Marko Nikolic. Nicken blev farlig och tvingade Budimir Janošević till en bra reflexräddning och en ny vänsterhörna noterades för bortalaget och denna gång fångade AIK-målvakten in serven. AIK inledde matchen något avvaktande, men i den 17:e matchminuten bröt Erik Ring fram kraftfullt mot offensivt straffområde och slog en tunnel på backen Sebastian Crona vid strafflinjen och fick ett bra skottläge, men efter ruschen fanns ingen kraft kvar och skottet blev en enkel räddning av Tom Amos. Fyra minuter senare var det nära bortaledning efter ett fint anfall där man tog sig in till höger i straffområdet och passningen slogs mot den närmaste stolpen där Robin Book mötte på volley, men avslutet gick dryga metern utanför stolpen.

AIK vände omgående på spelet och Nicolás Stefanelli lyfte in bollen framför mål där glödhete Nabil Bahoui avslutade på volley, men avslutet gick strax utanför den vänstra stolpen. Målchansen var AIK:s första riktiga och fick mer fart på hemmalaget. I den 29:e matchminuten fick Erick Otieno bollen på vänsterkanten och spelade in den kort till Sebastian Larsson och AIK-kaptenen avancerade framåt och slog en rak passning längs vänstersidan som nådde Nicolás Stefanelli. Argentinaren avancerade omgående in i planen längs straffområdeslinjen och tryckte till slut till med högerfoten och bollen seglade elegant in i det högra hörnet. 1–0 till AIK efter 28:57. AIK förde sedan spelet under den avslutande kvarten, men utan att skapa några målchanser och efter en stopptidsminut blåste domaren av halvleken. AIK gjorde ett spelarbyte inför den andra halvleken då Axel Björnström ersatte Joe Mendes som högerback och Nicolás Stefanelli satte bollen i rullning inför de 748 åskådarna på plats.

Inledningen av den andra halvleken var händelsefattig och det var först i den 58:e matchminuten som något skedde värt att uppmärksammas och då blev det oroligt då skyttekungen Nabil Bahoui föll i en duell, behövde vård utanför planen och lev utbytt mot Henry Atola. Medan AIK-spelaren låg utanför planen fick Erik Ring bollen till vänster i straffområdet och sköt ett skott som gick strax utanför den bortre, högra stolpen. I den 64:e matchminuten tog sig Zack Elbouzedi igenom centralt, men avslutet gick en dryg meter ovanför det högra krysset. Fem minuter senare bröt pigge Erik Ring fram på offensiv planhalva och via Nicolás Stefanelli hamnade bollen hos Zack Elbouzedi till höger i straffområdet. Axel Björnström överlappade på utsidan, fick bollen perfekt av irländaren och inspelet gick till framrusande Erik Ring som efter marken tryckte in bollen i mål i vänster hörn och det var 2–0 till AIK efter 68:38. Efter målet gjorde AIK fyra spelarbyten då Alexander Milošević, Sebastian Larsson, Nicolás Stefanelli och Mikael Lustig lämnade planen. In kom Per Karlsson, Sotirios Papagiannopoulos, Tom Strannegård och Victor Andersson.

Jönköpings Södra IF kom strax därefter in i matchen målmässigt. Edin Hamidovic fick skottläge till höger i straffområdet och sköt mot det närmaste krysset och via fingertopparna på Budimir Janošević slog bollen uppe i stolpen och studsade vidare framför mål. Robin Book fångade upp bollen och sköt in den till höger om AIK-målvakten och det var efter 72:31 reducerat till 2–1. Det var upplagt för en dramatisk upplösning, men AIK höll undan relativt enkelt. Hemmalagets sista byte skedde i den 79:e matchminuten då Alexander Fesshaie ersatte Erik Ring. Matchens sista målchans blev AIK:s då Victor Andersson i matchens näst sista ordinarie minut kom igenom till höger i straffområdet och skottet gick över det bortre, vänstra krysset. Efter två stopptidsminuter blåste domaren Farouk Nehdi av matchen och AIK noterade därmed en seger i genrepet.