Seger i årets första tävlingsmatch

2024.02.18, kl 18:15
Efter mål av Rui Modesto och Omar Faraj i matchens avslutande 15 minuter kunde AIK besegra Örebro SK i årets första tävlingsmatch.

Den 18 februari 2024 kl 15:15 var det äntligen dags för AIK att gå in i årets tävlingssäsong. Optimismen låg i luften och känslan är att många supportrar har fått en nödvändig ledighet från fotbollen – och med det kunnat smälta föregående fotbollssäsong. Örebro SK stod för motståndet när lagen skulle göra upp i den första omgången av Svenska cupens gruppspelsfas 2023/2024. Norra ståplats hade ännu en gång överträffat sig själva när man satt ihop ett värdigt tifo tillägnat en av våra största genom tiderna, Kurt ”Kurre” Hamrin. Som att det inte var nog att vår senaste skyttekung hade lämnat oss – så hade även uppgifterna om att den tidigare AIK-spelaren Roland Grip gått ur tiden bara dagen innan matchen mellan AIK och Örebro SK. Detta hedrades med en tyst stund inför avspark.

AIK:s chefstränare Henning Berg kom till matchen med en startelva bestående av Kristoffer Nordfeldt – Mads Døhr Thychosen, Benjamin Tiedemann Hansen, Alexander Miloševic (K), Axel Björnström – Rui Modesto, Martin Ellingsen, Anton Salétros, Bersant Celina – Taha Ayari, Ioannis Pittas. Noterbart var att Ellingsen fick i och med starten göra sin tävlingsdebut i den svartgula tröjan. AIK kom även till matchen med det årliga cupstället som i år var en hyllning till Allsvenskan och det 100-årsjubileum som inträffar 2024.

Kl 15:15 blåste dagens huvuddomare Adi Aganovici pipan. Kalle Holmberg i bortalaget tog hand om avsparken, och efter ett antal höjdbollar kunde AIK ta tag i bollen och hålla den inom laget. Sången ekade inne på Tele2 Arena och det var tydligt att supportrarna har laddat upp för tävlingssäsong. I den tredje matchminut skulle Örebro få matchens första frispark, som också var i ett relativt farligt läge ett tiotal meter utanför Nordfeldts straffområde. Det hela skulle däremot rinna ut i sanden då lyftet in mot straffområdet enkelt kunde plockas bort av Milosevic & co. Saeid i bortalaget testade kort därefter ett långskott men det skulle hamna högt över AIK:s målbur. Örebro startade matchen piggt och man vann sina dueller på mittfältet, i den sjunde matchminuten blev man tilldelad ännu en frispark halvvägs in på offensiv planhalva. Bollen lyftes ännu en gång in mot AIK:s straffområde – men Nordfeldt ägde luftrummet och kunde säkert plocka ner bollen. I den tionde matchminuten skulle bortalagets fina start bära frukt. Axel Björnström gick högt för att stöta på vänsterkanten, vilket innebar att det öppnades upp en fin yta för bortalaget. Ett precist inlägg längst marken letade sig fram till Kalle Holmberg som elegant stötte bollen i mål. 0–1 på resultattavlan och tävlingssäsongen började inte som man hade tänkt sig.

AIK vaknade till efter målet och i matchminut 13 skulle matchens första gula kort komma när Backman i bortalagets rev ner Taha Ayari strax utanför straffområdet. Salétros tog hand om frisparken och lyfte in den mot den bortre delen av Örebros straffområde där Modesto befann sig, nicken skulle däremot inte få någon ordentlig kraft och bortalagets målvakt hade inga problem med att samla upp bollen. Hemmalaget skärpte till sig något efter att Örebro satt dit ledningsmålet och man kunde spela sig fram på luriga sätt vid flera tillfällen. Spelövertaget skulle bära frukt även för AIK. I matchminut 19 hittade Salétros fram till den cypriotiska landsmannen Ioannis Pittas och det small direkt. 1–1 i matchen. AIK slog inte av på takten efter kvitteringsmålet och det var en helt annan energi från spelarna än vad man fick se första tio minuterna. AIK skulle bli tilldelade matchens andra gula kort i matchminut 22 när Salétros rivit ner bortaspelare på mittplan. Efter en fin period av hemmalaget skulle Örebro vakna till igen och man kunde skrapa fram tre hörnsparkar under en kortade period, försöken skulle däremot inte störa hemmalaget något nämnvärt då man försvarade sig bra.

Bortsett från målen så skulle varken AIK eller Örebro lyckats skrapa fram några farligheter när matchklockan började närma sig 30. Skärpan i de avgörande passningarna fanns inte riktigt där för något av lagen och respektive försvar kunde allt som oftast samla upp anfallsförsöken – för att sedan rulla runt den inom laget. Däremot skulle det vara bortalaget som ägde stora delar av bollinnehavet så här långt in i matchen då man rullade runt bollen fint inom laget med olika kombinationsspel. I matchminut 34 såg det ut som att Örebro skulle lyckas spela fram till en fristående Holmberg – men Tiedemann Hansen kunde sträcka ut ett räddande ben och avvärja försöket.

I den 35 matchminuten skulle nästa kort komma, denna gång var det tillägnat AIK:s målskytt för dagen – Pittas. Kort därefter kom nästa kort. Kyriakos Stamatopoulos i AIK:s ledarstab fick syna det gula kortet efter att ha sagt några väl valda ord till domarteamet. Det var en aning grinigare på planen nu än tidigare och man märkte av att hemmalaget började bli mer och mer frustrerat. I matchminut 41 skulle AIK få ett läge till skänks när bortalagets försvarare fintat bort sig själv. Pittas hade öppen väg mot mål med Celina tätt springandes bredvid honom. Ett givet mål till synes – men oskärpa innebar att Pittas passning hamnade för långt i från Celina, som inte hann i kapp och bortalagets målvakt kunde till slut nå ut med fingerspetsarna och få i väg bollen. AIK var på gång nu och kort efter skulle nästa läge komma när nyförvärvet Ellingsen fick i väg ett hårt skott mot mål – bollen täcktes däremot av Örebro-försvarare och bollen rann ut till en resultatlös hörnspark. Örebro började slarva rejält i uppspelsfasen och bjöd på farliga lägen till hemmalaget vid flera tillfällen. Strax innan pausvilan snodde Celina till sig bollen utanför straffområdet och fick ett bra skottläge – avslutet hade däremot mer att önska då det varken hade precision eller kraft för att leta sig in i nätmaskorna. Efter en minuts tillägg blåste huvuddomare av den första halvleken och AIK gick till pausvila med ett lika resultat.

Kl 16:17 blåste Adi Aganovici i gång den andra halvleken. Salétros tog hand om avsparken och AIK lyfte långt mot framåtrusande AIK-spelare. Bollen skulle däremot samlas upp av bortalaget som genomförde ett resultatlöst anfallsförsök. I matchminut 47 blev AIK tilldelade en hörnspark som skulle komma att bli halvfarlig då bollen letat sig fram till Modesto som befann sig i den bortre delen av straffområdet. Ett hårt skott av portugisen såg ut att kunna leta sig in i mål – men en täckande Örebro-spelare såg till att bollen rullade ut över kortlinjen och hemmalaget blev tilldelade ännu en hörnspark. Även denna skulle bli halvfarlig då Salétros fick till en fin serve som landade på Milosevics panna – kraften fanns däremot inte riktigt där och Påhlsson i bortamålet kunde utan några problem limma bollen. I matchminut 51 skulle dagens första byte komma för bortalaget. Valgeir Valgeirsson fick göra plats för Örebros nummer 3, Oskar Käck. Det fanns en helt annan aggressivitet i AIK i den andra halvleken och man kunde ofta vinna tillbaka bollen genom ett högt och tajmat press-spel. I matchminut 55 skulle Pittas vara sånär på att sätta dit ledningsmålet, men det fattades knappt en decimeters längd för att nå upp till Modestos välmåttade inlägg. I den 60 matchminuten skulle Nordfeldt få syna det gula kortet efter att domaren ansett att AIK:s målvakt tagit för lång tid på sig. I samband med detta genomförde bortalaget sitt andra byte för kvällen, ut gick Victor Backman och in kom i stället Adam Bark.

Kort efter kom nästa läge för AIK. Modesto tog sig fram på högerkanten och serverade en låg boll in till Celina som kom framåtrusande utanför bortalagets straffområde, avslutet fick däremot för mycket höjd och Örebros målvakt behövde inte anstränga sig något nämnvärt. Endast en minut senare kom nästa farliga läge. Modesto löpte ännu en gång fint på högerkanten och fick in bollen till Pittas i straffområdet – denna gång behövde bortalagets målvakt anstränga sig något mer – men inte mer än att säkert fånga in nickförsöket som hamnade i famnen på honom. Hemmalaget hade en bättre period i matchen och man kunde vid flera tillfällen avancera framåt i planen. Men en kombination av oskärpa i passningarna och tveksam beslutsfattning vid de avgörande lägena innebar att det fortfarande stod 1–1 på resultattavlan. Örebro spelade upp sig något och kunde emellanåt lyckas äga bollinnehavet, samt ta sig till halvfarliga lägen. I matchminut 70 skulle man få i väg ett skott på mål efter att Nordfeldts uppspel hamnat i Örebros ägo. Skottet skulle däremot vara lätthanterligt för AIK:s målvakt och man kunde samla in bollen inom laget ännu en gång.

I matchminut 74 skulle ledningsmålet komma för AIK. Ett kort inkast letade sig fram till Celina som elegant chippade fram bollen till Ayari som löpt in i den högra delen av straffområdet, denna gång fanns sinnesnärvaron där och nämnde Ayari hittade fram till Modesto som tryckte till – och bollen letade sig in i nätmaskorna bakom Påhlsson. 2–1 till AIK efter en avsevärt bättre halvlek än den första. Strax efter målet använde Örebro sig av sitt sista bytestillfälle när man genomförde ett dubbelbyte. Ut gick Elias Barsoum och Mohammed Khalid Saeid. In för deras ställe kom i stället Hamse Shagaxle och Niclas Bergmark.

Efter ledningsmålet var det bortalagets tur att äga stora delar av bollinnehavet, AIK försvarade sig däremot bra och man kunde emellanåt ta sig fram till offensiv planhalva genom att vara snabba i sina kontringar. Resultatet stod sig däremot till 2–1. När matchklockan stod på 83 genomförde Henning Berg sitt första byte för dagen då Taha Ayari lämnade planen, och in äntrade i stället Omar Faraj. I matchminut 85 skulle ett jätteläge komma för nyinbytte Faraj. Efter att ha slitit sig loss på mittplan och fått bollen serverad i djupled kunde han avancera mot mål, en fin sulfint innebar att han stod ensam med målvakten, men ett bra ingripande av Påhlsson gjorde att Örebro fortfarande var med i matchen. Det hettade till rejält på planen och i den 87 minuten skulle nästa kort komma, denna gång var det Martin Ellingsen som fick syna det gula kortet. Bortalaget tryckte på för ett kvitteringsmål, men hittills skulle det inte innebära mer än att AIK kunde få i väg bollen från eget straffområde. I matchminut 91 kom nästa byte för AIK. Ut gick norrmannen Martin Ellingsen och in kom i stället Abdihakim Ali. Fjärdedomaren visade i samband med bytet att det återstod 5 minuter av matchen.

Kort därefter skulle AIK bli tilldelade en straffspark efter att Faraj pressat högt, något som ledde till att han blev fri med målvakten. Påhlsson i bortalaget rev tydligt ned nämnde Faraj och blev samtidigt tilldelad ett gult kort. Faraj tog på sig huvudrollen och stegade upp vid straffpunkten – inga tveksamheter visades och han tryckte distinkt in bollen i nät. 3–1 på resultattavlan och känslan var att man äntligen kunde få andas ut lite. I matchminut 95 genomförde AIK två byten. Ut gick Anton Salétros och målskytten Rui Modesto, in kom i stället Erik Ring och Lamine Fanne. Kort efter bytet sträckte domaren armarna i luften och blåste av matchen. Tre oerhört viktiga poäng inkasserade för vårat kära AIK i jakten på Svenska cupen-titeln.

Text: Freddy Montan