Rui Modesto såg till att AIK vann premiären mot Västerås SK

2024.04.01, kl 19:19
Det vankades premiäromgång på Nationalarenan under måndagen. 36 602 tillresta fick se Rui Modesto sätta bollen i nät i den andra halvleken och därmed avgöra matchen till AIK:s favör.

Den 1 april 2024 drog den allsvenska säsongen i gång på allvar då AIK spelade sin premiärmatch på hemmaplan mot Västerås SK. Både våren och röken låg i luften cirka två timmar innan avspark då den sedvanliga bussmottagningen ägde rum när tusentals supportrar gav ett varmt välkomnade till spelarna inför den kommande säsongen. Kl 16:22 stämde hela arenan upp i sång som så många gånger förut och AIK-Tifo rullade ut en mäktig målning som föreställde supportrarnas motstånd mot den moderna fotbollen.

Henning Berg ställde upp med följande startelva: Kristoffer Nordfeldt – Eskil Edh, Benjamin Tiedemann, Sotirios Papagiannopoulos, Axel Björnström – Rui Modesto, Anton Salétros, Bersant Celina, Taha Ayari – Omar Faraj, Ioannis Pittas.

Kl 16:30 blåste dagens domare Granit Maqedonci i pipan och Anton Salétros rullade i gång den allsvenska säsongen 2024. Sotirios Papagiannopoulos lyfte upp bollen på offensiv planhalva och kampen inledde på en gång då Omar Faraj blev hårt tilltagen och blev liggandes, domarteamet valde dock att inte ingripa. Efter 2 minuter där Faraj fick behandling kunde matchen återgå då domaren släppte ned bollen till bortalaget som fick börja om från backlinjen. Det var även bortalaget som inledningsvis skulle äga bollen och det märktes att man var taggade att äntligen få spela allsvensk fotboll igen efter 27 år i lägre divisioner. I den femte matchminuten skulle första avslutet på mål komma, däremot var det inget som störde Nordfeldt som enkelt samlade in bollen. AIK spelade upp sig och när matchklockan närmade sig tio minuter hade man tagit tillbaka delar av bollinnehavet, långbollar sattes upp på den cypriotiska anfallaren Ioannis Pittas som jobbade hårt mot bortalagets försvarare, däremot skulle inget av lagen lyckats få till ett ordentligt anfallsspel så här långt in i matchens första halvlek. I den elfte matchminut kom nästa skott på mål, även denna gång från bortalaget när man tog sig runt fint på högerkanten och lyfte in bollen mot den bortre delen av straffområdet där Mattéo Ahlinvi befann sig helt omarkerad. Ett svagt nickförsök innebar dock att Nordfeldt ännu en gång inte behövde anstränga sig nämnvärt för att samla in bollen i AIK-ägo. I den 13 matchminuten skulle den första hörnsparken komma efter att Pittas elegant vunnit en duell efter en lång inspark av AIK:s målvakt, man tog sig sedan in i straffområdet och efter en tilltrasslad situation där både Faraj och Modesto hade läge att trycka in bollen så skulle den till slut rinna över kanten till en resultatlös hörnspark. AIK hade kommit in i matchen ordentligt och man tog sig till halvfarliga målchanser vid flera tillfällen. I den 16 matchminut vann Faraj bollen på mittplan och tryckte sig förbi sina motståndare och fick i väg ett avslut som blockerades av försvarande lag – bollen letade sig däremot ut till Modesto som tryckte in ett lågt inlägg mot den bortre stolpen, dessvärre skulle varken Pittas eller Ayari hinna dit och bollen rann ut över linjen.

I den 20 matchminuten skulle bortalagets Patric Åslund ha en fin aktion då han tunnlade Celina på mittplanen och avancerade mot mål, avslutet hade däremot mer att önska då det hamnade flera meter över Nordfeldts överliggare. Det var ändå bortalaget som skulle ha taktpinnen så här långt in i matchen. Man rullade runt bollen fint i laget och när man väl tappade bollen kunde man genom ett bra presspel vinna tillbaka bollen. I den 22:a matchminuten skulle man även bli tilldelade en hörnspark efter ett effektivt presspel. Bollen lyftes in i straffområdet och under en kortare period liknade det ett flipperspel när bollen studsade på ben bland spelare från bägge lag, till slut letade bollen sig ut till en friställd bortaspelare utanför straffområdet som drog till med ett skott som till synes letade sig in vid Nordfeldts högra stolpe, men den hamnade tätt utanför. Bortalaget slog inte av på takten och i matchminut 26 var Åslund på det igen när han skickade i väg ett skott, även denna gång såg det ut som att bortalaget skulle ta ledningen men efter en styrning på hemmaspelare skulle avslutsförsöket leda till ännu en resultatlös hörna.

De 35 första minuterna av denna match är ingenting som det kommer att skrivas böcker om. AIK hade svårt att få tag på Västerås och man fick sikta in sig på att spela en kontringsfotboll för att ta sig till lägen, bortalaget hade däremot bra koll på försöken och kunde vid flertalet tillfällen bryta bollen. VSK fortsatte att vinna sina dueller för att sedan fördela ut bollen på kanterna, AIK försvarade sig däremot tillräckligt bra för att kunna avstyra anfallsförsöken.

I matchminut 38 skulle Pittas få ett bra avslutsläge efter att Faraj ännu en gång vunnit bollen på mittplan och tryckt sig förbi sin motståndare för att sedan fördela ut bollen till Pittas som befann sig till vänster om straffområdet. Några kvicka steg inåt i banan senare så fick han i väg ett hårt skott från ett fint läge, men bollen blockerades ut av bortalagets försvarare till ännu en resultatlös hörnspark. Kort därefter var det Faraj som fick chansen att skjuta utifrån, men även denna gång blockerades den av försvarande lag. AIK hade kommit i gång i slutet av den första halvleken och man skapade fler farliga målchanser än tidigare.

Efter 45 spelade minuter visade dagens fjärdedomare upp att det återstod fyra minuter att spela av den första halvleken. Det såg ut som att det inte skulle komma några fler lägen i den första halvleken, men i matchminut 48 skulle Taha Ayari få ett drömläge att sätta dit ledningsmålet efter att Axel Björnström hittat in till honom då han befann sig i straffområdet – men nämnde Ayari fick för mycket fot under bollen och avslutet hamnade högt över ribban. Kort därefter blåste domare Maqedonci av den första halvleken och AIK gick till pausvila med ett likaläge.

Efter 15 minuters pausvila var det dags för den andra akten av årets premiärmatch. Kl 17:35 blåste Maqedonci i pipan och bortalagets lagkapten Simon Johansson rullade i gång spelet. Det skulle dröja fem minuter i den andra halvleken innan det första lägen skulle komma. Detta efter att Pittas ännu en gång vunnit sin löpduell mot sin försvarare – bollen hamnade i famnen på Faraj som avancerade mot mål och fick i väg ett skott som dessvärre Anton Fagerström i bortamålet inte hade några problem med att rädda. AIK var desto mer påkopplade i början av den andra halvleken och man vann många av sina dueller. I matchminut 52 skulle detta resultera i ett gult kort för Max Larsson efter han rivit ner Eskil Edh. Kort därefter skulle även ledningsmålet komma! Faraj hittade elegant in till Modesto som kom springandes i den högra delen av straffområdet och kom ensam med målvakten, den portugisiska högerspringaren gjorde inga misstag när han säkert rullade in bollen i nät. 1–0 till AIK och vid det här laget kokade Nationalarenan.

Efter målet var det bortalaget som tände till och under en fem minuters period kunde man hota AIK:s försvar då man fick i väg en hel del avslut mot mål, dessa resulterades däremot allt som oftast i hörnsparkar som antingen Nordfeldt kunde plocka ned eller skickas i väg av AIK försvarare. I den 64e matchminuten tilldelades hemmalaget sitt första gula kort efter att Maqedonci ansett att Edh gått för hårt in i en duell. Detta uppskattades inte av supportrarna på plats då det delats ut liknande tryckare från bägge lag under hela matchens gång. I matchminut 66 genomförde Henning Berg sitt första byte då Omar Faraj, som assisterade till ledningsmålet, fick lämna planen till fördel för Ismaila Coulibaly. Två minuter efter bytet kom nästa läge för AIK, även denna gång var det Modesto som fick en fin yta till höger av straffområdet – men en bolltouch för mycket innebar att bortalaget hann samla sig och styra ut bollen till ännu en resultatlös hörnspark. Även fast det var hemmalaget som kom de farligaste målchanserna under andra halvlek så var det bortalaget som stundtals tryckte ner AIK:s försvar så pass lågt att man stod med nästintill alla spelare i eget straffområdet. Men som sagt, det var hemmalaget som skapade målchanserna och i matchminut 71 såg det ut som att Pittas skulle utöka ledningen till 2–0, men VSK gjorde som många gånger förr under det här mötet och blockerade ut bollen över linjen.

I matchminut 72 kom nästa byte för AIK. Taha Ayari fick tacka för sig och publiken välkomnade i stället in Victor Andersson på plan. Även bortalaget hade vid det här tillfället genomfört två byten då Mattéo Alrich Mawulé Ahlinvi och Ibrahim Yalatif Diabate lämnat planen, in kom i stället Henry Offia och Jabir Abdihakim Ali. I den 78e matchminuten var det Salétros tur att syna det gula kortet efter han rutinerat dragit ner framåtrusande VSK-spelare som annars hade fått ett ypperligt kontringstillfälle. I samma veva passade bortalaget på att genomföra ytterligare byten – ut gick Simon Johansson och Max Larsson och in kom Alexander Thongla-Iad Warneryd och Pedro Nezio De Araujo Lopes Ribeiro.

Det var mycket som hände nu i matchen då det var mycket dueller och lägen från bägge lag. Pittas skulle se ut att punktera matchen i den 81a matchminuten när han slitit sig loss i djupled för att sedan vända bort sin försvarare, däremot skulle näste mittback komma och rädda upp situationen när han avväpnande Pittas. VSK som jagade ett kvitteringsmål lyckades under slutskedet av matchen att hålla i bollen och trycka ner hemmalaget. I matchminut 90 skulle nästa byte ske – Coulibaly som endast varit på planen i 23 minuter fick lämna planen och in kom i stället Ahmad Faqa. När matchklockan slog 90 så visade fjärdedomaren att det, precis som i första halvlek, återstod fyra minuter av fotboll. I den 93 matchminuten kom läget för bortalaget att kvittera matchen, men avslutet hamnade rakt på Nordfeldt som säkert kunde limma bollen. Det såg ut som att bortalaget skulle få ett sista läge i matchens slutsekunder när man tryckte upp laget för ett långt inkast – men domaren valde att efter 94 minuter och 11 sekunder att blåsa av matchen vilket innebar att AIK vann premiären av Allsvenskan 2024 efter mål av Rui Modesto i den 53e matchminuten. Inte nog med att vinsten innebar tre poäng på kontot i årets första match – det var även AIK Fotbolls 1 000 seger i Allsvenskan!

Text: Freddy Montan