Råsundas Gräs – Det händer nu

2022.11.22, kl 08:30
Den 22 november 2012 spelades den sista fotbollsmatchen någonsin på Råsunda Fotbollstadion. AIK ställdes mot SSC Napoli i Uefa Europa Leagues gruppspel inför 28 552 åskådare. Idag, på dagen tio år senare, kommer en uppdatering från styrgruppen för Råsundas Gräs, ett initiativ som startades i början av året för att hedra minnet av Råsunda Fotbollstadion.

När AIK Fotboll och Nike presenterade matchtröjan för säsongen 2022 gjordes det med ett högre syfte – att samla in pengar för att högtidlighålla den plats som under 75 år var hemmaplan för AIK Fotboll. Såväl hemma- som bortatröjorna försågs med en speciellt framtagen Råsunda-patch och 100 kronor från varje såld matchtröja öronmärktes till initiativet. Kampanjen lanserades tillsammans med bland annat Peter Rignell som var vaktmästare på Råsunda Fotbollstadion i 22 år och som idag arbetar på den nya Nationalarenan, Friends Arena.

Utöver detta planterades Råsundas gräs inför den allsvenska premiären på Friends Arena. En bit av den ursprungliga gräsmattan som räddades undan rivningen placerades på mittpunkten och har sedermera funnits på plats vid samtliga efterföljande hemmamatcher under säsongen. Nu, efter säsongen 2022, vårdas gräset ömt av Peter Rignell och hans kollegor på Arenabolaget, och kommer åter placeras på mittpunkten när den allsvenska säsongen 2023 inleds.

Totalt såldes 3 600 matchtröjor och medel har gjorts tillgängliga för att långsiktigt hedra minnet av Råsunda Fotbollstadion genom två huvudsyften:
– Ansvara för att Råsundas gräs kultiveras och dess fortlevnad säkras.
– Verka för att skapa en fysisk minnesplats för Råsunda Fotbollstadion.

För att föra arbetet framåt har en styrgrupp med fem personer formerats, som under hösten haft initiala möten samt inlett en dialog med Solna Stad gällande den fysiska minnesplatsen. Styrgruppen kommer att kommunicera via AIK Fotbolls kanaler så snart det finns några uppdateringar gällande initiativets huvudsyften.

Styrgruppen
Daniel Norlander. Strategisk SLO på AIK Fotboll.
Carl Jurell. Medförfattare till boken “Råsunda Fotbollsstadion – Alla hatar mig” och en av initiativtagarna till kampanjen ”Hemma på Råsunda”.
Victor Capel. Tidigare ordförande i Black Army.
Filip Lundholm. Supporterrepresentant.
Patrik Sundberg. Reklambyrån Post och tidigare styrelserepresentant för den första upplagan av ASK.

Vid frågor eller förslag gällande arbetet framåt, vänligen kontakta Daniel Norlander på daniel.norlander@aikfotboll.se.

Text: AIK Fotboll

Huvudpartners

Ligapartners dam

Affärspartners

Samhällspartner

Välgörenhetspartner

© AIK Fotboll 2023

Sök på AIK Fotboll