Övertygande seger i genrepet

2022.02.11, kl 22:12
AIK besegrade Gif Sundsvall med 3–0 (1–0) i genrepet inför Svenska cupen. 791 åskådare såg Sebastian Larsson, Zachary Elbouzedi och Nabil Bahoui svara för målen på Skytteholms IP i Solna.

Försäsongen närmar sig slutet och den efterlängtade tävlingssäsongen är nu endast åtta dagar bort. På schemat denna fredag stod ett genrep mot Gif Sundsvall som är nykomlingar i Allsvenskan efter två års frånvaro från landets högsta serie. Giffarna gjorde i söndags klart med ett låneavtal till sommaren med den före detta AIK-målvakten Oscar Linnér och tidigare i vintras värvade man finländaren Saku Ylätupa från Gnaget. AIK har noterat 1V-1O-1F i de tre spelade träningsmatcherna under 2022 och man ställde upp med en startelva bestående av Kristoffer Nordfeldt, Josafat Mendes, Mikael Lustig, Per Karlsson, Erick Otieno, Yasin Ayari, Sebastian Larsson (K), Bilal Hussein, Zachary Elbouzedi, Nabil Bahoui och Nicolás Stefanelli. Giffarna har endast spelat en träningsmatch under försäsongen och då besegrade man Gefle IF FF (2–1) inför 299 åskådare i Nordichallen i Sundsvall efter mål av Ludvig Nåvik och Saku Ylätupa.

Domaren Adam Ladebäck blåste i pipan kl 16:01 och Erik Andersson satte bollen i spel då Solna bjöd på en lufttemperatur på 1°. AIK inledde mot Solna centrum och i Giffarnas startelva fanns tre före detta AIK-spelare i form av lagkaptenen Pontus Engblom, Robert Lundström och Saku Ylätupa. På bänken satt Rasmus Lindqvist, men Oscar Linnér saknades med en mindre känning. I den fjärde matchminuten lyfte Dennis Olsson in matchens första hörna, men vänsterhörnan nickades bort av Nabil Bahoui vid den främre stolpen. AIK:s första hörna kom i den nionde matchminuten och slogs av Sebastian Larsson från vänster och den följdes av en resultatlös högerhörna. AIK såg pigga ut i inledningen av matchen och publiken njöt av Erick Otienos och Zachary Elbouzedis framfart. När matchklockan passerade tolv spelade minuter var Per Karlsson nära ett drömmål efter en frispark då han på halvvolley avslutade strax utanför den vänstra stolpen. I den 14:e matchminuten kom AIK i ett vackert anfall och Nabil Bahoui spelade fram Zack Elbouzedi till vänster i straffområdet och irländaren försökte sätta bollen i det bortre, högra krysset, men målvakten Gustav Molin svarade för en bra räddning och styrde bollen till en högerhörna. Hörnan slogs av Sebastian Larsson och hamnade hos Nicolás Stefanelli i den bortre delen av straffområdet och det hårda avslutet efter marken räddades på mållinjen av den täta målvakten.

Efter en bra första kvart av AIK växte Gif Sundsvall in mer i matchen under några minuter, men i den 24:e matchminuten lyfte Yasin Ayari från egen planhalva en djupledsboll som gick över försvaret och fram till Nabil Bahoui som lite till höger i planen tog sig in i straffområdet där han hakades upp av Alexander Blomqvist. Domaren tvekade inte utan signalerade för en straffspark till hemmalaget. Sebastian Larsson klev fram och satte elvameterssparken stenhårt till höger, 1–0 till AIK efter 24:28. Strax därefter kom Linus Hallenius igenom och kolliderade med Kristoffer Nordfeldt precis utanför straffområdet. Giffarnas forward gick ner för räkning och tvingades efter ett par minuters behandling lämna planen med ett lindat vänsterknä till applåder från hemmapubliken. I den 35:e matchminuten var det nära ett nytt AIK-mål, men målvakten räddade Nicolás Stefanellis hårda skott till en resultatlös högerhörna. Med en minut kvar av ordinarie tid i den första halvleken kom AIK i ett fem-mot-två-läge med Bilal Hussein som bolldrivare till höger. Passningen vid strafflinjen gick dock rakt på en av de två försvararna inför ögonen på förbundskaptenen i U21-landslaget, Jens Gustafsson. Efter två stopptidsminuter blåste domaren av halvleken med AIK i uddamålsledning.

Inget av lagen gjorde något spelarbyte inför den andra halvleken som sattes igång av Nicolás Stefanelli. Det var mer bollinnehav för Gif Sundsvall under inledningen av den andra halvleken, dock utan att skapa några lägen. I den 53:e matchminuten drog Nabil Bahoui på sig matchens första gula kort, till viss irritation bland hemmapubliken som tyckte att någon motståndare kunde fått syna kortet tidigare. Sex minuter senare sparkades Nabil Bahoui ned på egen planhalva och domaren var på väg att blåsa frispark, men Adam Ladebäck visade stor spelförståelse då AIK vände på spelet och han lät AIK få fördel av bollen. Yasin Ayari var bollförande centralt i spelvändningen och spelade ut bollen till framrusande Zack Elbouzedi till vänster i straffområdet och irländaren klev ner mot kortlinjen och dunkade kliniskt upp bollen i nättaket, 2–0 till AIK efter 58:58.

I den 73:e matchminuten genomförde AIK ett trippelbyte då Per Karlsson, Zachary Elbouzedi och Yasin Ayari lämnade planen till förmån för Sotirios Papagiannopoulos, Amar Abdirahman Ahmed och Filip Rogic. Två minuter senare fick Nabil Bahoui skottläge från ca 25 meter och bollen borrade sig in till vänster i målet och det var 3–0 efter 74:44. Med knappt tio minuter kvar var det dags för fem spelarbyten för AIK då Sebastian Larsson, Bilal Hussein, Nicolás Stefanelli, Nabil Bahoui och Mikael Lustig hade spelat klart och man ersattes av Jesper Ceesay, Henry Atola, Tom Strannegård, Erik Ring och Ahmad Faqah. AIK spelade ut under slutminuterna och svarade för ett bra genrep. I den 87:e matchminuten kom AIK:s sista spelarbyte då Rasmus Bonde ersatte Erick Otieno som vänsterback. Efter två stopptidsminuter blåste domaren av matchen inför 791 åskådare.