Oscar Uddenäs lånas in till AIK Fotboll

2024.08.26, kl 10:30
AIK Fotboll är överens med Excelsior Rotterdam och den 22-årige mittfältaren, Oscar Uddenäs, om ett låneavtal som sträcker sig till och med den 30 juni 2025. I avtalet finns även en köpoption.

Annons:

– Vi är väldigt glada över att få Oscar till oss, som trots sin unga ålder är mycket meriterad. Tillsammans ska vi jobba hårt för att få ut det mesta av hans potential, säger herrlagets sportchef Thomas Berntsen.

– Det känns väldigt bra att vara här. AIK är en av Sveriges och Nordens största klubbar och jag ser väldigt mycket emot att hjälpa klubben att vinna matcher – och att även i framtiden kunna vara bidragande i att laget vinner titlar, säger Oscar Uddenäs.

22-årige Oscar Uddenäs föddes den 17 augusti 2002 och är uppvuxen i skånska Lomma, som ligger mellan Malmö och Lund. Hans fotbollsuppfostran började redan som knatte i den lokala föreningen GIF Nike, där han tog sina första steg i sin kommande fotbollskarriär. Redan vid tioårs ålder bytte Oscar förening då han började spela fotboll i Malmö FF:s ungdomslag. Här skulle han ta sig igenom samtliga ungdomslag innan han till slut fick spela för Malmö FF:s P19-lag fram till sommaren 2019 då nästa klubbyte skulle ske.

Efter knappt nio år i Malmö FF:s ungdomsakademi fick Oscar chansen att byta miljö och land till Italien, och det dåvarande Serie-B laget SPAL. Här tillbringade han ett år av sin ungdomskarriär innan han skulle göra flytten tillbaka till Sverige under sommaren 2020. Det blev däremot ingen återkomst till Malmö FF, i stället föll klubbvalet på den dåvarande Division 1-klubben, IFK Värnamo.

Debuten för sin nya klubb och i seniorfotbollen skedde den 12 oktober 2020 när IFK Värnamo reste till Göteborg för att ställas mot Qviding FIF i den 23:e omgången av seriespelet. Oscar fanns med i startelvan och spelade 60 minuter innan han blev utbytt till förmån för Joel Stevens. Bytet skulle visa sig att bli succé då Värnamo vände och vann matchen i matchens slutskede, efter mål av Joel Stevens i den 79:e matchminuten. (1–2). Oscar fick nöja sig med kortare inhopp i de kommande matcherna i Division 1. Däremot skulle han ännu en gång få chansen från start i den sista och avgörande omgången av seriespelet när Assyriska IK kom på besök den 28 november 2020. Här skulle även Oscars första mål på seniornivå komma då han i den 30:e matchminuten satte dit ledningsmålet för sitt IFK Värnamo. Oscar blev sedan utbytt i matchminut 61 och efter att Isse Ismail satt spiken i kistan på stopptid så kunde IFK Värnamo konstatera att man vunnit matchen, och med det placerat sig på plats ett i tabellen – vilket innebar att man var klara för spel i Superettan 2021.

Den 10 april 2021 reste Oscar med laget till Landskrona för att ställas mot Landskrona BoIS i den första omgången av Superettan. Här skulle även Oscars debut i landets näst hösta serie komma då han hoppade in i ett 2–0-underläge när det var knappt tio minuter kvar av matchen. IFK Värnamo lyckades inte forcera in en reducering, vilket innebar att Landskrona vann premiären med 2–0. Trots förlusten i premiären inledde IFK Värnamo säsongen fint då man efter förlusten mot BoIS såg till att inte förlora någon match i seriespelet i de nästkommande sju omgångarna. Den 13 juni 2021 kom Trelleborgs IF på besök till Finnvedsvallen och nu var det dags för Oscar att göra sin första match från start i Superettan. Dessvärre skulle skånelaget gå vinnande ur den matchen efter att Henry Offia satt dit matchens enda mål i matchminut 31. Efter ett speluppehåll på knappt en månad under sommaren skulle genombrottet komma för Oscar. Den 25 juli 2021 ställdes IFK Värnamo mot Stockholmsklubben Vasalunds IF på Finnvedsvallen, och här kom även Oscars första poäng i Superettan då han assisterade till Oscar Johansson som satte dit matchens enda mål i minut 63. Oscar följde även upp detta genom att sätta dit sitt första mål i Superettan i den kommande omgången när laget ställdes mot Jönköpings Södra IF på bortaplan. Succén för både Oscar och laget fortsatte under hela säsongen och efter en imponerande insats från nykomlingen IFK Värnamo kunde man konstatera att man var klara för spel i Allsvenskan till kommande säsong efter att man besegrat AFC Eskilstuna (2–0) den 1 november 2021. Den blev sammanlagt 22 spelade matcher, sex mål och fem assist för Oscar i sin debutsäsong i Superettan.

Den 6 december 2021 meddelade BK Häcken att man kommit överens med Oscar och IFK Värnamo om en övergång. Den då 19-årige mittfältaren fick under försäsongen mycket speltid och skulle även få fortsätta att starta matcher när tävlingsmatcherna drog i gång med Svenska cupens gruppspelsfas i slutet av februari 2022. Tävlingsdebuten för sin nya klubb kom den 20 februari 2022 när BK Häcken ställdes mot Ytterhögdals IK i den första gruppspelsmatchen. Oscar fanns med från start och såg även till att göra sitt första, och andra mål för sin nya klubb i en match som BK Häcken vann med hela 13–0. Göteborgsklubben hade dock tuff konkurrens i gruppspelet från Hammarby, och efter en förlust med 4–0 i den sista omgången av gruppspelet fick Göteborgsklubben se sig besegrade då man inte blev kvalificerade för Svenska cupens slutspel. Oscar och BK Häcken fick sikta in sig på Allsvenskan i stället, och den andra 2 april 2022 var det dags för premiär när AIK kom på besök till Bravida Arena på Hisingen. Hemmalaget vann matchen med 4–2 och Oscar hann även med att göra sitt första mål i Allsvenskan när han skickade in 3–1-målet i den 55:e matchminuten. Både BK Häcken och Oscar fortsatte att spela en fin och imponerande fotboll under hela säsongen och i slutet av säsongen kunde Oscar titulera sig som svensk mästare efter att BK Häcken vunnit Allsvenskan på 64 inspelade poäng. Oscars poängfacit i sin debutsäsong på den högsta nivån i Sverige landade på sju mål och två assist på 28 spelade matcher. Under sommaren 2023 skulle Oscar göra nästa flytt, men innan dess skulle han, förutom att spela tio matcher till i Allsvenskan, även vara med och vinna guld i Svenska cupen med Göteborgsklubben. Det blev sammanlagt 43 matcher, elva mål och nio assist för Oscar i BK Häcken.

Den 29 juli 2023 meddelade BK Häcken att man var överens med den nederländska klubben, Excelsior Rotterdam om en övergång av Oscar. Drygt två veckor efter att övergången blev klar så skulle Oscar få debutera för sin nya klubb, då han blev inbytt i den 93:e matchminuten med ställningen 3–3 i en match mot NEC Nijmegen. Oscar skulle bli stor hjälte i sin debut då han skickade in segermålet i matchens slutskede (4–3). Oscar har sedan flytten från BK Häcken till Excelsior fått nöja sig med att agera inhoppare i de flesta matcherna, det blev sammanlagt 25 matcher och tre mål för Oscar i klubben från Rotterdam.

Oscar har även en fin karriär i Svenska landslagets ungdomslag då han bland annat hunnit med att spela 19 matcher för U17-landslaget. I tillägg till detta har han även gjort fyra matcher i U19- och två matcher i U21-landslaget.

Text: Freddy Montan

Huvudpartners

Ligapartners dam

Affärspartners

Samhällspartner

Välgörenhetspartner

© AIK Fotboll 2024

Sök på AIK Fotboll