Omar Faraj klar för AIK Fotboll

2022.10.26, kl 21:00
AIK Fotboll är överens med den 20-årige anfallaren Omar Faraj om ett avtal som sträcker sig till och med den 31 december 2026. Faraj kommer senast från spel med Degerfors IF, där han under säsongen 2022 varit på lån från den spanska klubben Levante UD. Han ansluter till sin nya klubb inför säsongen 2023.

– Det är med stor glädje som jag hälsar Omar välkommen hem till AIK igen. Vi tror att Omars styrkor i sitt targetspel och viljan att gå i djupled tillsammans med sin kraftfullhet kommer komma väl till pass hos oss, säger herrlagets sportchef Henrik Jurelius.

– Jag känner en otrolig glädje över att vara tillbaka i klubben. Att spela för AIK inför ett fullsatt Friends Arena är något jag har drömt om sedan jag var barn, säger Omar Faraj.

20-årige Omar Faraj är född den 9 mars 2002 i Stockholm och växte upp i stadsdelen Tensta. Som knatte spelade han i Vasalunds IF för att i januari 2013 sedan lämna klubben för spel med AIK Ungdomsfotboll P11-lag. I samma kull fanns spelare som Robin Tihi (AIK & IFK Värnamo), Benjamin Tahirovic (AS Roma) och Sander Lönning (Sandnes Ulf). Efter några år i AIK:s akademi valde Omar som 14-åring att fortsätta sin fotbollssatsning i IF Brommapojkarna och blev därmed en del av BP:s framgångsrika P02-lag. Under säsongerna 2017, 2018 och 2019 spelade han med klubbens P16, P17 och P19-lag, och var bland annat med och bärgade SM-silver 2018 och Ligacup-guld 2019. Ett lag bestående av exempelvis Jesper Ceesay (AIK) och den tidigare AIK-spelaren Paolos Abraham (FC Groningen). Säsongen 2019 stod Faraj för åtta mål i Ligacup-slutspelet (U17), fyra mål i P17 Allsvenskan Norra och två mål i P19 Allsvenskan.

I december 2019 meddelade IF Brommapojkarna att klubben valt att flytta upp Omar i A-lagsverksamheten. Han beskrevs då av BP:s sportchef Fredrik Dahlin som en fysisk spelare med bra målsinne. Tävlingsdebuten för BP kom den 24 februari 2020 när laget gästade Gif Sundsvall i Svenska cupen. I tröjnummer 22 blev Omar inbytt i den 68:e matchminuten i ett möte som slutade 2–2. Totalt blev det 128 minuter cupspel fördelat på tre matcher för honom under våren 2020.

Säsongen 2020 blev hans första på seniornivå med 22 matcher i Ettan Norra, varav 16 från start. I premiären mot IK Frej, tillika hans första ligamatch med BP, tilldelades han dubbla gula kort vilket resulterade i rött kort och avstängning. I den fjärde omgången gjorde han sitt första mål i BP-tröjan när Umeålaget Team Thorengruppen gästade Grimsta den 28 juni 2020. Målet kom i den 62:a matchminuten när han kvitterade till 2–2 i en målrik match som till sist slutade 3–3. Under debutsäsongen noterades Omar för fem gjorda mål, vilket innebar att han blev BP:s fjärde bästa målskytt under säsongen. IF Brommapojkarna kom på en andraplats i Ettan Norra och ställdes därefter mot Trelleborgs IF i kvalspelet till Superettan. Efter 1–1 i den första kvalmatchen kunde Skånelaget sedan vinna returmötet på hemmaplan, vilket innebar att det blev spel i Division 1 för BP även säsongen 2021.

I mars 2021 kommunicerade klubben att Omar Faraj förlängde sitt avtal till och med säsongen 2023. Trots detta skulle det inte dröja länge innan flyttlasset gick vidare. Med ett målfacit på nio gjorda mål på 13 matcher toppade han skytteligan i Ettan Norra under våren. I och med detta var det flera klubbar som fick upp ögonen för 19-åringen som till slut valde att lämna Sverige för spel i Spanien.

Den 6 augusti 2021 blev det officiellt att den dåvarande La Liga-klubben Levante UD lagt vantarna om Faraj som tecknade ett kontrakt till 2025/26. Det skulle dock mestadels bli spel med den spanska klubbens reservlag i Segunda División. Faraj blev lagets bästa målskytt med ett facit på sju gjorda mål på 29 spelade matcher. I en intervju med Fotbollskanalen i december 2021 sa Faraj ”Man vet aldrig hur framtiden ser ut. Jag gillar ju AIK, så jag hoppas spela där när jag återvänder hem eller i slutet av karriären. Jag hoppas på att göra det någon gång, även om det är i framtiden.”

Den 20 maj 2022 gjorde Faraj sin A-lags och La Liga-debut. I den 87:e minuten byttes han mot Alejandro Cantero när laget besegrade Rayo Vallecano med 4–2. Levante var då dessvärre redan klara för nedflyttning.

Den 21 juli 2022 presenterade den allsvenska klubben Degerfors IF att man lånar in Omar Faraj över resterande del av säsongen. Redan veckan efter gjorde han sina första minuter på ”Bruket” när Degerfors besegrade Kalmar FF med 2–1. Första målet i den röda tröjan gjorde han mot Gif Sundsvall den 27 augusti. Faraj var en av målskyttarna när Degerfors hemmaslog Djurgårdens IF med 3–0 den första oktober 2022. Det har totalt blivit tre gjorda mål på 14 spelade matcher i Degerfors IF.

Vi säger varmt välkommen till AIK Fotboll, Omar Faraj.

Text: Filip Wiklund

Huvudpartners

Ligapartners dam

Affärspartners

Samhällspartner

Välgörenhetspartner

© AIK Fotboll 2024

Sök på AIK Fotboll