Oavgjort mot Sandvikens IF

2022.02.22, kl 19:51
AIK spelade under tisdagseftermiddagen en träningsmatch mot Sandvikens IF inför 175 åskådare på Skytteholms IP i Solna. Matchen planerades in för att ge viktig speltid till de spelare som inte spelat så mycket hittills under säsongen. Matchen slutade 2–2 (2–1) efter att Henry ”Meja” Atola svarat för båda AIK-målen.

Att ge speltid till de som inte fått så mycket hittills, det var den främsta anledningen till träningsmatchen mellan AIK och Sandvikens IF. Chefstränaren Bartosz Grzelak kom till spel med en startelva bestående av; Budimir Janošević, Adam Kiani (AIK U), Ahmad Faqa (AIK U), David Bengtsson (AIK U), Vincent Sundberg (AIK U), Calvin Kabuye (AIK U), Tom Strannegård, Jesper Ceesay, Erik Ring, Henry Atola och Amar Abdirahman Ahmed. Bartosz valde själv att se matchen från TV-tornet mellan bänkarna och överlät matchandet till de assisterande tränarna Andreas Janmyr och Martin Falk. Temperaturen visade -4° då domaren Rambod Beigi kl 15:30 blåste igång matchen, men med vindavkylningseffekten kändes det som iskalla -8°. Amar Abdirahman Ahmed gjorde avspark och AIK spelade mot Solnahallen i den första halvleken. Matchens första avslut blev bortalagets då Naeem Mohammed i den tredje matchminuten sköt mot den vänstra stolproten, men Budimir Janošević räddade till en resultatlös vänsterhörna. Tre minuter senare blåstes spelet av i cirka 70 sekunder efter att Amar Abdirahman Ahmed fallit ihop utanför offensivt straffområde och behövt behandling.

I den nionde matchminuten tog sig Tom Strannegård in till höger i straffområdet och sprang ner till kortlinjen, spelade tillbaka bollen till Calvin Kabuye som från högersidan av straffområdet slog ett hårt inlägg till vänstersidan där Erik Ring nickade utanför. Minuten därefter visade Amar Abdirahman Ahmed upp sin bländande teknik då han väggspelade med Calvin Kabuye utanför offensivt straffområde, tog sig in i detsamma på vänstersidan och kom fram i ett fritt läge, men skottet räddades av målvakten Hannes Sveijer. Efter en knapp kvarts spel tog sig Naeem Mohammedin in i AIK:s straffområde på vänsterkanten i vad som var ett mycket bra läge, men mittbacken David Bengtsson svarade för en suverän brytning. Bortalaget behöll dock bollen och den spelades in framför mål där Jonathan Tesfay fick tag i den och sköt in den till höger i AIK-målet, 1–0 till Sandvikens IF efter 14:56. En ganska händelsefattig kvart följde där det mest noterbara var att Jesper Ceesay drog på sig ett gult kort.

Något gult kort följde dock inte den grova fällning som Tom Strannegård åkte på bakifrån efter en knapp halvtimmes spel och som tvingade AIK-mittfältaren att lämna planen för att sedan ta sig till omklädningsrummet. Han ersattes av Hadi Noori. När matchklockan närmade sig 36 spelade minuter fälldes Erik Ring till vänster i Sandvikens straffområde och domaren signalerade för straffspark. Henry Atola klev fram och satte bollen resolut till vänster om målvakten. Tiden för kvitteringen till 1–1 var 36:40. Två minuter senare tilldömdes AIK en frispark i bra läge, något till höger utanför straffområdet. Amar Abdirahman Ahmed tog hand om den, men avslutet gick rakt på målvakten. Strax därefter fick Henry Atola syna det gula kortet efter att ha stått för nära bollen vid en frispark för bortalaget. I den 43:e matchminuten svarade Amar Abdirahman Ahmed för en bra aktion och tog sig ner till kortlinjen till vänster i straffområdet och slog in bollen mot den närmaste stolpen där Henry Atola direktskott igenom målvakten och det var efter 42:42 ledning med 2–1 för AIK mot Rödvästarna. Efter tre stopptidsminuter blåste domaren av halvleken.

AIK gjorde ett byte i paus då Amar Abdirahman Ahmed ersattes av Carl Valgma. Det var spelmässigt mest Sandvikens IF i inledningen av den andra halvleken, men efter cirka fem minuter jämnade AIK ut spelet. Efter en knapp kvarts spel fick Adam Kiani ett skottläge centralt i straffområdet, men avslutet gick utanför den vänstra stolpen. I samma matchminut kvitterade Sandvikens IF till 2–2 då Naeem Mohammed i fritt läge slog in bollen i mål efter en retur. Tiden för målet var 59:53. Fem minuter senare hade bortalaget ett jätteläge att ta ledningen då Martin Springfeldt fick skottläge centralt i straffområdet och drog till på volley, men Budimir Janošević räddade förtjänstfullt. I den 65:e matchminuten genomförde AIK ännu ett byte då Adam Kiani ersattes av William Rashidi. Sandvikens IF låg under slutet av matchen på för ett segermål mot ett ungt AIK-lag.

Den sista målchansen kom i den 92:a matchminuten då Martin Springfeldt från högerkanten av straffområdet fick iväg ett bra skott mot den närmaste stolpen där Budimir Janošević räddade till en hörna. Högerhörnan blev i andraläget farlig då det avslutades, men skottet täcktes av AIK-försvaret och efter tre stopptidsminuter blåste domaren av matchen.

Text: AIK Fotboll

Huvudpartners

Ligapartners dam

Affärspartners

Samhällspartner

Välgörenhetspartner

© AIK Fotboll 2023

Sök på AIK Fotboll