Ny seger för Allsvenskans starkaste hemmalag

2021.08.28, kl 21:24
AIK besegrade Örebro SK med 2–0 (1–0) inför 12 727 åskådare på Friends Arena och de tre poängen tog Gnaget upp på första plats i en haltande tabell. Alexander Milošević nickade in 1–0 i den 17:e matchminuten innan en ÖSK-spelare efter en knapp halvtimmes spel stötte in 2–0 efter Sotirios Papagiannopoulos nick i stolpen.

Annons:

Hösten hade kopplat ett rejält grepp om Solna då AIK tog emot Örebro SK i vad som var det 113:e mötet mellan lagen. I hemmalagets startelva var Sebastian Larsson tillbaka och ersatte Yasin Ayari på mittfältet och den unge junioren tog istället plats på bänken. Erik Ring och Zachary Elbouzedi fick återigen förtroendet på kanterna. Längst fram spelade lagkaptenen Henok Goitom som fortsatt jagar sitt hundrade tävlingsmål i AIK-tröjan. När lagen möttes på Behrn Arena i Örebro för knappt fem veckor sedan slutade matchen 1–1 efter att Nabil Bahoui fastställt slutresultatet.

Nicolás Stefanelli satte igång matchen och AIK inledde mot den norra läktaren. Redan efter 26 sekunders spel visade domaren Kristoffer Karlsson upp det gula kortet efter att Nasiru Moro väl bryskt fällt Erik Ring efter en stark offensiv löpning av vänstermittfältaren. Matchklockan fungerade inte under den första kvarten på nationalarenan och en provisorisk lösning fick ordnas på den stora bildskärmen. Det var gästande Örebro SK som inledde matchen piggast, men i den femte matchminuten bröt Zack Elbouzedi en passning från målvakten Bobby Allain och irländarens nick från högerkanten gick fram till Nicolás Stefanelli. Argentinaren lobbade över den något felplacerade målvakten, men bollen gick en meter utanför den högra stolpen och det var oerhört nära AIK-ledning. Det var annars mycket bollinnehav för ÖSK under den första kvarten, men sedan växte hemmalaget in i matchen och började föra spelet.

I den 16:e matchminuten arbetade Erick Otieno fram AIK:s första hörna och vänsterhörnan togs om hand av Sebastian Larsson. I den senaste matchen mot BK Häcken tog Zack Elbouzedi hand om hörnorna i Larssons frånvaro och resultatet blev två mål på tre hörnor. Serven gick mot den bortre stolpen där mittbacken Alexander Milošević dök upp och vann en duell med bortalagets lagkapten Nordin Gerzic för att sedan otagbart nicka in bollen mellan målvakten och den högra stolpen. 1–0 till AIK och full extas på Friends Arena som vrålade för ännu ett mål av Allsvenskans bästa hemmalag. Två minuter senare sprang sig Erik Ring fri på vänsterkanten och tog sig in i straffområdet. Han jagades av redan varnade Nasiru Moro som trots risken för ett rött kort och straffspark svarade för en stark brytning i straffområdet och fick bollen till en resultatlös vänsterhörna.

AIK hade nu rejäl fart i spelet och började trycka ner ÖSK i planen. I den 29:e matchminuten fick Zack Elbouzedi bollen på högerkanten, bröt in längs straffområdeslinjen och avslutade med vänsterfoten. Bollen slog i den bortre, vänstra delen av ribban och returen gick till Erik Ring vars skott täcktes till en vänsterhörna. Hörnan slogs av Sebastian Larsson som denna gång hittade pannan på Sotirios Papagiannopoulos vid den närmaste stolpen. Nicken slog i vänsterstolpen och studsade ut i planen där bollen träffade Nasiru Moro som förpassade bollen in i det egna målet och det var 2–0 till AIK efter att man återigen lyckats med en fast situation. I den 34:e matchminuten var AIK nära 3–0 efter två tunga avslut i straffområdet av Zack Elbouzedi och Nicolás Stefanelli där bortamålvakten vid bägge tillfällena motade avsluten.

Minuten därefter tog sig Erik Ring in i straffområdet från vänsterkanten och drogs i baksidan av matchtröjan med båda händerna av redan varnade Hussein Ali och straffsparken var solklar, men domaren valde att fria. I den 37:e matchminuten tog sig Mikael Lustig fram längs högerkanten och slog ett inlägg som touchade en motståndare innan den hamnade hos Erik Ring som drog till direkt och avslutet gick strax utanför den bortre, högra stolproten. Det kändes som om Örebro SK stod och vinkade med vitflagg mot ett övermäktigt motstånd då AIK under en 25-minutersperiod bjöd på årets bästa spel på Friends Arena. Efter en stopptidsminut blåste domaren av halvleken och hemmalagets bästa spelare under den första akten var Erik Ring som var oerhört aktiv och skapade målchanser.

Inga spelarbyten gjordes inför den andra halvleken där det var mer bollinnehav för Örebro SK. I den 49:e matchminuten försökte sig Dennis Collander på en fräckis på en frispark från långt håll, men Kristoffer Nordfeldt var vaken och räddade. ÖSK förde spelet ett tag, men AIK kändes farligare i det böljande spelet som följde. AIK kom i flera spelvändningar och borde kanske ha säkrat de tre poängen på någon av dem. Erik Ring bröt fram från vänsterkanten i den 67:e matchminuten och fick bollen av Nicolás Stefanelli strax utanför straffområdet, men knuffades omkull av Hussein Ali som tryckte ned AIK-spelaren i ryggen, men återigen friade domaren i vad som var en klar frispark för Gnaget och ett andra gula kort för Ali. Erik Ring var fyra minuter senare nära ett drömmål efter att han fått en passning från Zack Elbouzedi drog den unge AIK-spelaren till på volley med ryggen mot målet och bollen seglade strax utanför det högra krysset.

Spelet böljade i den andra halvleken och ÖSK hade inte gett upp hoppet om en poäng då en reducering kunde förändra momentumet i matchen. Med kvarten kvar av ordinarie tid hade bortalaget genomfört samtliga fem byten, medan AIK inte gjort något. Det första AIK-bytet kom i den 80:e matchminuten då Tom Strannegård ersatte Nicolás Stefanelli. Strax därefter överlät Kristoffer Nordfeldt en inspark till Alexander Milošević och i den 83:e matchminuten behövde AIK-målvakten få en kortare behandling. I slutminuterna bytte AIK ut Henok Goitom, Erik Ring och Zack Elbouzedi och de ersattes av Bojan Radulovic, Nabil Bahoui och Yasin Ayari. Gnaget spelade av de sista minuterna och efter fyra stopptidsminuter blåste domaren av matchen och formstarka AIK gick upp i serieledning i en haltande tabell. Under slutminuten sjöng AIK-publiken ramsan ’Drömmar av guld’ för första gången i år.

Text: Stefan Mellerborg

Huvudpartners

Ligapartners dam

Affärspartners

Samhällspartner

Välgörenhetspartner

© AIK Fotboll 2024

Sök på AIK Fotboll