Ny förlust i Göteborg

2022.10.24, kl 23:29
AIK föll med 0–1 (0–0) mot IFK Göteborg inför 15 595 åskådare på Gamla Ullevi efter att hemmalaget avgjort i den 81:a matchminuten. AIK tappade i och med förlusten mark i kampen om europaplatserna.

AIK mot IFK Göteborg. För inte alls så länge sedan det mest prestigefyllda mötet i Allsvenskan, men mötet har devalverats något under senare år efter den stora konkurrensen mellan de tre Stockholms-klubbarna och Malmö FF:s dominans. Men mötet mellan 1990-talets svenska giganter (IFK Göteborg med sju titlar på 90-talet och AIK med fem titlar) kommer alltid vara en stormatch i Allsvenskan. AIK har de senaste åren inte trivts alls borta mot Blåvitt och under de sju mötena mellan 2015 och 2021 har hemmalaget tagit sex vinster och hållit nollan i fem av segrarna. AIK:s enda seger under perioden kom hösten 2018 då Gnaget gick för SM-guld och vann med 2–0 sedan Sebastian Larsson serverat bollen på guldfat till Tarik Elyounoussi (23’) och Henok Goitom (89’).

AIK tappade i onsdags den sista möjligheten till att utmana om SM-guldet då serieledande BK Häcken visade klass och vann med 2–1 på Friends Arena i en match där målvakten Kristoffer Nordfeldt gjorde en av sina allra bästa matcher i AIK-tröjan och länge höll kvar hemmalagets poängchans. När AIK och IFK Göteborg senast möttes i Solna den 7 maj 2022 vann Gnaget med 1–0 efter mål av Alexander Milošević i den 69:e matchminuten. Med tre omgångar kvar var sannolikheten stor att femteplacerade AIK behövde ta mellan sju och nio poäng för att kunna ta en av de tre allsvenska platserna i nästa års Uefa-spel. AIK:s tillförordnade chefstränare Peter Wennberg hade tillsammans med sin stab tagit ut en startelva som bestod av Kristoffer Nordfeldt, Josafat Mendes, Mikael Lustig, Collins Sichenje, Axel Björnström, Sebastian Larsson (K), Jesper Ceesay, Vincent Thill, Nicolás Stefanelli, Erik Ring och John Guidetti. På bänken satt Zachary Elbouzedi, Benjamin Mbunga Kimpioka, Budimir Janošević, Henry Atola, Vincent Sundberg, Victor Andersson och Taha Ayari i vad som var en av de minst erfarna bänkarna AIK ställt upp med. AIK saknade avstängde Sotirios Papagiannopoulos och Yasin Ayari efter korten mot BK Häcken samt skadade Per Karlsson, Alexander Milošević, Bilal Hussein, Nabil Bahoui och Erick Otieno. Ett rejält manfall där sex ordinarie spelare saknades. IFK Göteborg saknade sin bäste spelare, Marcus Berg, som var skadad.

Göteborg bjöd på regn och det var 13 grader då domaren Victor Wolf kl 19:13 blåste igång matchen, efter att planen vid bägge kortsidorna varit tvungen att rensas från skräp. 15 595 åskådare befann sig på Gamla Ullevi och såg Nicolás Stefanelli sätta bollen i rullning och ett AIK-lag som anföll åt den norra kortsidan där hemmaklacken huserade. I den tredje matchminuten jobbade AIK fram matchens första hörna och hemmapubliken i hörnet började bua direkt då de såg AIK:s lagkapten komma vandrade till hörnflaggan. Det syntes tydligt att Sebastian Larsson njöt av att få höra buropen en sista gång i Göteborg, på samma sätt som han njöt av ropen på Tele2 Arena för en dryg vecka sedan. Vänsterhörnan slogs lång till den bortre delen av straffområdet där Nicolás Stefanelli drog till på volley och bollen for som en raket upp på läktaren. Minuten därefter var Gustaf Norlin på väg igenom, men Collins Sichenje svarade för en fin brytning i eget straffområde. Det var annars en ganska händelsefattig inledning på matchen, men i den 16:e matchminuten hettade det till efter att mittfältaren Gustav Svensson satte in en hård tackling mot Vincent Thill vid sidlinjen och den rutinerade hemmaspelaren fick syna matchens första gula kort.

Efter knappt 20 spelade minuter lyfte Sebastian Larsson in en frispark i Blåvitts straffområde som Jesper Ceesay avlutade i andraläget med ett skott som gick strax över ribban. AIK svarade för en inspirerad insats och förde spelet under stora delar av halvleken. Collins Sichenje var tillbaka i spel efter sin avstängning mot BK Häcken, och i den 23:e matchminuten vann han bollen vid mittcirkeln efter en nick där han i andraläget kolliderade han med Gustaf Norlin som låg kvar på planen och fick vård. Matchens första riktiga målchans kom i Ivan Turinas minut då Hosam Aiesh från högerkanten lyfte in bollen framför mål och Eman Markovic mötte med pannan. Bollen tog i den vänstra stolpen och AIK kom undan med blotta förskräckelsen. Nästa avslut blev AIK:s då Nicolás Stefanelli efter en knapp halvtimmes spel sköt från cirka 20 meters avstånd mot det vänstra hörnet. Avslutet var bra och lurigt, men Warner Hahn räddade efter marken. AIK avslutade halvleken bra och i den näst sista ordinarie minuten sköt Vincent Thill ett bra skott från högerkanten som susade strax över ribban. Den stora chansen till ett AIK-mål kom dock i den tredje och sista stopptidsminuten då Nicolás Stefanelli bröt fram centralt och via John Guidetti spelades bollen ut till framrusande Erik Ring på vänsterkanten, men avslutet mot den bortre, högra stolpen blev helt misslyckat.

Hemmalagets Sebastian Eriksson satte igång den andra halvleken, och vi som var på plats på Råsunda den 13 juli 2009 både minns och känner ännu tacklingen som han tilldelades av hårdföre Kenny Pavey på stopptid. I den 51:a matchminuten drog Axel Björnström på sig två frisparkar varav den andra renderade i ett gult kort. Det var i inledningen av den andra halvleken ett mer böljande spel än i den första akten. I den 57:e matchminuten brände det till då mittbacken Collins Sichenje tappade bollen på egen planhalva till Hosam Aiesh som sprang in i straffområdet, men Sebastian Larsson svarade for ett starkt hemjobb och redde upp situationen. Sekunder senare fick Sebastian Eriksson iväg ett farligt skott från distans som gick strax utanför det vänstra krysset. Efter en knapp timmes spel kom AIK:s dittills bästa målchans efter att Joe Mendes med en elegant passning frispelat Jesper Ceesay till höger i straffområdet och avslutet gick mot mitten av målet där Warner Hahn svarade för en enhandsräddning under ribban och styrde bollen till en resultatlös vänsterhörna.

I den 66:e matchminuten genomförde AIK sina första byten då Erik Ring och Vincent Thill lämnade planen till förmån för Zack Elbouzedi och Taha Ayari. AIK hade en bra period i mitten av halvleken där man kopplade greppet totalt om händelserna, men med kvarten kvar av ordinarie tid började IFK Göteborg arbeta sig in i matchen. Med drygt tio minuter kvar av ordinarie tid nickade John Guidetti fram bollen till Nicolás Stefanelli på vänsterkanten och han kom en-mot-en med mittbacken Johan Bångsbo som lyckades blockera avslutet så att målvakten kunde fånga in bollen efter marken. Blåvitt lyfte direkt därefter upp bollen långt och Collins Sichenje följde med Gustaf Norlin upp i planen, men kom på mellanhand då han missade både spelare och boll. Efter en nicktouch av Gustaf Norlin gick bollen vidare till Hosam Aiesh som löpte in centralt mot AIK:s straffområde. Axel Björnström och Mikael Lustig försökte täcka igen luckan då Hosam Aiesh slog ut bollen till helt frie Eman Markovic på vänsterkanten, då Joe Mendes ännu var uppe på mittplanen efter det tidigare AIK-anfallet. Sebastian Larsson försökte jaga ikapp och kastade sig för att nå bollen, men avslutet kom direkt med högerfoten och gick till höger om Kristoffer Nordfeldt som inte orkade hålla emot skottet. 1–0 till IFK Göteborg efter 80:06 och samtidigt som målskytten och hans lagkamrater sprang ner till den vänstra hörnflaggan för att fira målet, så skrek Sebastian Larsson och Kristoffer Nordfeldt ut sin frustration över försvarsspelet som tillät hemmalaget att ta ledningen på ett alldeles för enkelt sätt. Målet var Eman Markovic första för IFK Göteborg sedan hans övergång från IFK Norrköping FK i somras.

Direkt efter målet lämnade Joe Mendes planen och in kom Benjamin Mbunga Kimpioka i vad som var hans första allsvenska minuter sedan den 14 augusti 2022. Hemmaklacken avslutade matchen med den klassiska ramsan ”en råtta svart, en råtta gul – en råtta svart och gul – fy fan vad han är ful” medan AIK-spelarna försökte pressa fram en kvittering. Hemmalaget hejades på av en fanatisk publik och AIK fick inte till någon riktig press förrän stopptiden närmade sig. I den 89:e matchminuten skickade Sebastian Larsson in ett inlägg från högerkanten som Taha Ayari mötte med en elegant bicicleta mot mål, men domaren blåste frispark för hög spark. AIK slarvade bort nästan två minuter av stopptiden då man bjöd hemmalaget på både en hörnspark och ett inkast efter riktigt svagt passningsspel.

När matchklockan passerade 92 spelade minuter tog sig Zack Elbouzedi i expressfart fram längs högerkanten och släppte bollen till spelare nummer 45 med Ayari Jr på ryggen vars inlägg täcktes till en hörna. Taha Ayari tog själv hand om högerhörnan samtidigt som Kristoffer Nordfeldt kom upp i straffområdet. Serven styrdes mot mål av Mikael Lustig och Warner Hahn fångade in bollen samtidigt som han attackerades av sin målvaktskollega i AIK och tilldömdes en frispark. AIK vann bollen centralt genom Taha Ayari efter frisparken och den hamnade hos John Guidetti som slog en perfekt passning till Benjamin Mbunga Kimpioka som kom in perfekt mellan mittbacken Carl Johansson och högerbacken Emil Salomonsson i straffområdet, men avslutet i fritt läge räddades av utrusande Warner Hahn som i och med den räddningen blev stor matchhjälte för hemmalaget då slutsignalen gick strax därefter.

AIK:s hemska bortasvit mot IFK Göteborg fortsätter i och med förlusten och under de åtta mötena mellan 2015 och 2022 har hemmalaget tagit sju vinster och hållit nollan i sex av segrarna. För AIK:s del återstår Mjällby AIF på bortaplan och IF Elfsborg på hemmaplan innan Allsvenskan 2022 summeras.

Text: Stefan Mellerborg

Huvudpartners

Ligapartners dam

Affärspartners

Samhällspartner

Välgörenhetspartner

© AIK Fotboll 2024

Sök på AIK Fotboll