Nildén matchhjälte i toppmötet

2023.09.30, kl 20:14
AIK tog ett stort kliv mot spel i OBOS Damallsvenskan 2024 efter att på lördagen ha besegrat tabelltrean Alingsås IF med 1–0 (0–0) hemma på Skytteholms IP. Stor matchvinnare blev Matilda Nildén som sköt matchens enda mål i matchminut 68.
BW0A0885

På september månads sista dag 2023 bjöds Solna på soligt höstväder och fina förutsättningar till att både se på och spela fotboll. Det var därför fullt rimligt att säsongens toppnotering gällande antalet åskådare – 574 personer – hade tagit sig till Skytteholms IP för att se AIK ta emot Alingsås IF.

Kl 16:00 satte huvuddomare Isabelle Svensson pipan i munnen och blåste i gång toppmötet som tillhörde omgång 21 av årets elitetta. Tabelltrean Alingsås IF var inför matchen ett av få lag som tagit poäng av AIK den här säsongen (mötet på Gerdskenvallen i våras slutade 0–0) och man är i allra högsta grad med i kampen om avancemang till den högsta serien.

Matchen var den första efter ett kortare landslagsuppehåll. Dessförinnan hade AIK närmast i minnet en imponerande 4–1-seger borta mot tabelltvåan Trelleborgs FF. Det var därför föga överraskande att chefstränare Jesper Björk, efter ett sådant styrkebesked, nu valde att formera en identisk startelva: Serina Backmark – Monica Hagström, Jennie Nordin (K), Patricia Fischerová, Silja Jaatinen – Daniella Famili, Olivia Lindstedt, Michelle Rojas Flores – Moa Sjöström, Adelisa Grabus, Matilda Nildén.

AIK tog tag i spelet inledningsvis medan Alingsåsspelarna främst såg till att hålla sina positioner och göra det trångt för hemmalaget på offensiv sista tredjedel. Att det var Elitettans två klart starkaste defensiver syntes med tydlighet. AIK borde dock ha utnyttjat sitt spelövertag i den första halvleken, man spelade sig till mängder av lägen – men skärpan saknades och gästernas målvakt Tea Olin behövde egentligen bara ingripa en gång under de första 45, övriga AIK-avslut missade målet.

Således mållöst i halvtid. AIK fortsatte att trumma på efter paus, men de där riktigt heta målchanserna blev allt färre ju längre matchen led. Känslan på läktarplats var att en individuell prestation skulle krävas för att bryta dödläget. I matchminut 68 kom den.

Matilda Nildén vann boll halvvägs in på defensiv planhalva och satte full fart framåt. Med ca 25 meter kvar till motståndarmålet avlossades skottet med högerfoten – och bollen borrade sig ner i målvaktens vänstra hörn samtidigt som jublet bröt ut över Skytteholms IP. En klassprestation av 18-åringen som i och med fullträffen noterade för sitt 16:e ligamål för säsongen (bara anfallskollegan Adelisa Grabus är bättre med sina 19).

Noterbart strax innan målet var att Nova Selin hade bytts in i spel istället för Daniella Famili. Selin, född 2008, gjorde därmed sin debut i A-lagssammanhang.

Alingsås IF hade inga krafter att resa sig efter Nildéns knockoutslag och istället var det AIK som var närmare att utöka ledningen flera gånger om (allra närmast kom Moa Sjöström vars avslut studsade i underkant ribban och ut). 92:15 blåste domare Svensson av matchen och tre tunga AIK-poäng i jakten på en plats i OBOS Damallsvenskan 2024 var ett faktum. Jesper Björks ännu obesegrade lag (17–4–0) kan om resultaten går vägen säkra avancemang redan kommande helg, för med fem omgångar kvar att spela är avståndet ner till Alingsås IF på kvalplatsen hela elva poäng. Om AIK på lördag bortabesegrar Jitex samtidigt som Alingsås tappar poäng i sin hemmamatch mot Eskilstuna United är saken klar.

Text: Olle Östman

Huvudpartners

Ligapartners dam

Affärspartners

Samhällspartner

Välgörenhetspartner

© AIK Fotboll 2023

Sök på AIK Fotboll