Milstolpe för Yasin och Taha

2022.11.07, kl 11:00
I och med att Yasin Ayari och Taha Ayari båda var uttagna i startelvan i gårdagens hemmamatch mot IF Elfsborg (0–1) så innebar det en milstolpe i AIK-historien, då det var första gången sedan 1981 som ett brödrapar startade en allsvensk match för AIK.

För 41 år sedan, den 14 juni 1981, ställdes AIK mot Malmö FF (0–3) på Malmö stadion i den elfte omgången av Allsvenskan. AIK:s chefstränare Rolf Zetterlund kom till Skåne med en 4-3-3-formation där Ove ”Ryssen” Rübsamen bildade anfallstrio tillsammans med bröderna Sanny Åslund och Anders Åslund.

Sedan den matchen i juni 1981 dröjde det 1 063 allsvenska matcher innan nästa brödrapar startade en match för AIK i Allsvenskan. Andra brödrapar som startat allsvenska matcher tillsammans i AIK-tröjan är Börje och Yngve Leback, Bengt och Björn Anlert, Arthur och Eric Svensson, Elis och Jocke Ekholm samt bröderna Thysell. Rekordet i AIK när det gäller antalet fotbollsbröder tillsammans sattes sommaren 1928 då de tre bröderna Nils, Knut ”Putte” och Oscar Thysell startade tre allsvenska matcher ihop i rad.

Söndagens match var Yasin Ayaris 48:e tävlingsmatch för AIK och Taha Ayaris sjätte, varav första från start.

Text: Stefan Mellerborg

Huvudpartners

Ligapartners dam

Affärspartners

Samhällspartner

Välgörenhetspartner

© AIK Fotboll 2024

Sök på AIK Fotboll