Matilda Nildén matchhjälte i Sundsvall

2023.06.03, kl 17:55
AIK besegrade tabelljumbon Sundsvalls DFF på NP3 Arena med 2-1. Trots ett stort spelövertag var det hemmalaget som tog ledningen i första halvlek. I den andra akten fick AIK utdelning på sina målchanser och Matilda Nildéns 2–1-mål i den 86 matchminuten blev avgörande.

AIK har haft en stark inledning på Elitettan 2023 och var inför lördagens match i god form. I den senaste matchen var det stor uppvisning hemma på Skytteholms IP efter att Daniella Famili (2), Adelisa Grabus (2) och Matilda Nildén blivit målskyttar i 6–0-segern mot Eskilstuna United. Chefstränare Jesper Björk skickade en identisk trupp till NP3 Arena och med endast en förändring i startelvan. Olivia Lindstedt ut och Sara Frigren in.

AIK inledde starkast och hade flertalet kvalitativa målchanser under första halvleken. Redan i den sjätte matchminuten hittade Adelisa Grabus fram till Matilda Nildén med en djupledsboll. Hafstad i Sundsvallsmålet gjorde sig stor och stod för en gedigen parad. Nya chanser skulle AIK däremot få. Bara tio minuter senare kom ett ypperligt tillfälle via en ny omställning. Michelle Rojas Flores och Adelisa Grabus hade oceaner av både yta och tid när de från mittplan var friställda mot en utrusande hemmamålvakt. Skärpan var dock inte likt tidigare matcher och 0–0 stod sig. I stället var det Sundsvall som fick utdelning. Molly Wiklander satte bra fart på högerkanten och med en fin passning snett-inåt-bakåt hittade hon fram till Hannah Melarti som rakade in bollen bakom Serina Backmark. 1–0 till tabelljumbon och ett AIK i underläge efter 45 spelade minuter.

Jesper Björk gjorde ett dubbelbyte i halvtidsvilan då Emelie Jansson och Olivia Lindstedt ersatte Annika Svensson och Sara Frigren. Inledningen på andra halvleken hade AIK ånyo ett stort spelmässigt övertag. Men det är i sista tredjedelen, som känt, där fotbollsmatcher avgörs och hittills var inte AIK tillräckligt precisa i sina avslutslägen. Rojas Flores skulle dock motbevisa de som trodde att det vitklädda AIK inte skulle vända matchen. Med en briljant individuell prestation skottfintade hon ner Sundsvallsförsvarare och med både kraft och precision hittade Hafstads högra stolprot. 1–1 på talvan och ett AIK med pånyttfött självförtroende.

Matilda Nildén har varit en av AIK:s absolut bästa spelare i inledningen av säsongen och den unga anfallaren ville inte vara sämre i dag. Inövad variant eller inte, när Monica Hagström satte spelet i rullning på en fast situation letade sig Nildéns inlägg hela vägen in i mål. Nildén är nu uppe i sex gjorda mål och skuggar Adelisa Grabus i den interna skytteligan. I och med dagens trepoängare befäster AIK serieledningen på 21 inspelade poäng.

Nästa match spelas lördagen den 10 juni mot Bollstanäs SK på bortaplan.

Text: Filip Wiklund