Mållöst på Skytteholms IP

2023.03.17, kl 15:43
Träningsmatchen mellan AIK och IK Sirius FK slutade 0–0 inför 360 åskådare på Skytteholms IP i Solna. Matchen var relativt chansfattig och det återstår nu en träningsmatch för AIK innan Allsvenskan startar på Örjans vall i Halmstad.

Det blev ingen semifinal mot Mjällby AIF för AIK i Svenska cupen 2022/2023, istället blev det en träningsmatch mot IK Sirius FK. Med drygt två veckor kvar till den allsvenska premiären återstod det två matcher för AIK:s del, hemma mot IK Sirius FK och borta mot Helsingborgs IF. AIK kom till Skytteholms IP med följande startelva (3-5-2); Kristoffer Nordfeldt, Robin Tihi, Sotirios Papagiannopoulos, Collins Sichenje, Rui Modesto, Vincent Thill, Jesper Ceesay, Taha Ayari, Axel Björnström, John Guidetti och Omar Faraj. På bänken satt Abdihakin Ali, Calvin Kabuye, Elias Durmaz, Budimir Janošević, Ayo Rupia-Ellis, Hugo Aviander och Victor Andersson. Solna bjöd på mulet väder och tre plusgrader som kändes som minus två. På läktarplats befann sig bland annat IFK Norrköpings danske tränare Glen Riddersholm då Peking ställs mot IK Sirius FK och AIK i de två inledande omgångarna av Allsvenskan. Domare var Tess Olofsson och hon blåste igång matchen exakt klockan 13:00. John Guidetti gjorde avspark och AIK inledde mot målet närmast Solna centrum.

I den tredje matchminuten fick Omar Faraj iväg ett avslut mot mål som dock täcktes av Patrick Nwadike i backlinjen. Fyra minuter senare tog sig Axel Björnström från vänsterkanten in i straffområdet och spelade bollen till Taha Ayari som avslutade efter marken. Bollen skymdes av försvaret och målvakten Jakob Tånnander stod kvar på mållinjen, men det blev inte mål utan bollen satt gavelns utsida vid den vänstra stolpen. Efter knappt tio minuters spel tilldömdes AIK en frispark i centralt läge, ett par meter utanför straffområdet. John Guidetti klev fram och sköt ett skott något till vänster i målet och målvakten räddade till en resultatlös vänsterhörna. Det var en relativt bra första halvlek med hög intensitet som de 360 åskådarna bjöds på, men målchanserna var lätträknade. AIK förde spelet och hade kontroll på matchen, men i den berömda sista tredjedelen hände inte mycket. I den 25:e matchminuten fick bortalagets Edi Sylisufaj iväg ett distansskott som Kristoffer Nordfeldt räddade och tre minuter senare fick samma Sirius-spelare ett gult kort för att ha stått för nära bollen i samband med en frispark.

I den 29:e matchminuten fick Taha Ayari iväg ett volleyskott från central position utanför straffområdet i som var andraläget efter en vänsterhörna. Avslutet gick efter marken till Collins Sichenje som styrde bollen vidare mot mål där målvakten räddade och fick frispark efter att han attackerades av Jesper Ceesay. På stopptid tände det till både på planen och på läktaren efter två hårda dueller. Taha Ayari gick in hårt mot Óli Valur Ómarsson på offensiv planhalva och fick ett gult kort som belöning för tacklingen och minuten därefter blev det livat igen efter att Omar Faraj bjudit Patrick Nwadike på en flygtur framför huvudläktaren. Efter lite mer än två stopptidsminuter blåste domaren Tess Olofsson av den första halvleken.

Båda lagen gjorde varsitt byte inför den andra halvleken. Andreas Brännström valde att ta ut Vincent Thill och han ersattes av Abdihakin Ali. I bortalaget kom Kristopher Da Graca in som högerback istället för Óli Valur Ómarsson. Edi Sylisufaj satte bollen i rullning i akt två. I den 48:e matchminuten slog Daniel Stensson in ett inlägg från vänsterkanten som nickskarvades av Joakim Persson till inhopparen Kristopher Da Graca till höger i straffområdet. Avslutet gick mot den bortre, vänstra delen av målet, men Kristoffer Nordfeldt räddade enkelt. AIK vände i samma spelminut spelet snabbt efter uppspel av Sotirios Papagiannopoulos till Taha Ayari som förlängde bollen till framrusande Rui Modesto på högerkanten. Vid kortlinjen lyfte portugisen in ett perfekt inlägg mot Omar Faraj som vann nickduellen med Patrick Nwadike, men den kraftfulla nicken gick rakt i famnen på målvakten. Hade nicken gått lite vid sidan om Jakob Tånnander så hade det varit mål för AIK.

Collins Sichenje svarade för en stabil första halvlek, men i den 54:e matchminuten bjöd han bortalaget på bollen efter att han avancerat upp i planen och försökt nå Omar Faraj med en passning. Lagkaptenen Marcus Klingenberg Mathisen avancerade framåt och Melker Heier fick iväg ett tungt skott som gick rakt på Kristoffer Nordfeldt. När matchklockan precis passerade 61 spelade minuter så genomförde AIK ett dubbelbyte då John Guidetti och Rui Modesto ersattes av Calvin Kabuye och Elias Durmaz. Noterbart är att Elias Durmaz för första gången bar sitt nya tröjnummer 21. I den 64:e matchminuten kom IK Sirius FK i ett anfall längs högerkanten och Collins Sichenje jagade efter Joakim Persson i straffområdet, men valde helt plötsligt att kliva av planen på grund av en skada. Medan AIK-backen befann sig ur spel så vann Daniel Stensson tillbaka bollen av Elias Durmaz utanför AIK:s straffområde och Melker Heier frispelade Marcus Klingenberg Mathisen centralt i straffområdet. Lagkaptenen tryckte direkt iväg bollen med vänsterfoten mot den vänstra delen av målet och Kristoffer Nordfeldt svarade för en magnifik enhandsräddning och höll matchen mållös. Målchansen dök upp precis där Collins Sichenje skulle befunnit sig om han inte blivit skadad och ingen AIK-spelare täckte igen hålet i tid.

AIK spelade med endast tio spelare i drygt tre minuter, men lyckades i numerärt underläge vaska fram en riktigt bra målchans då Axel Björnström från vänsterkanten i den 67:e matchminuten lyfte in bollen till Omar Faraj som på volley sköt några decimeter över ribban. Efter målchansen kom Ayo Rupia-Ellis in istället för skadade Collins Sichenje och bortalaget genomförde samtidigt ett dubbelbyte. Den andra halvleken höll inte alls samma intensitet som den första och i den stränga kylan så längtade många efter slutsignalen. I den 72:a matchminuten var det nära AIK-mål efter en högerhörna från Axel Björnström som nådde huvudet på Omar Faraj framför mål. Nicken gick vidare åt vänster och touchade pannan på inhopparen Ayo Rupia-Ellis innan bollen slog i utsidan av den vänstra stolpen och gick ut till inkast. Fyra minuter senare slog 22 från högerkanten ett inlägg som nådde obevakade 23 framför mål, men nicken gick över.

I den 78:e matchminuten gjorde den före detta AIK-spelaren, och nuvarande Sirius-tränaren, Christer Mattiasson matchens sista byten. Då matchen tickade in på stopptid tydde det mesta på att matchen skulle sluta mållös, men då bjöd bortalaget på en felpassning som höll på att ställa till det. Daniel Stensson valde från mittlinjen att spela hem bollen till egen backlinje, men Calvin Kabuye fångade upp den och tog sig in i den vänstra delen av straffområdet. Han attackerades i ryggen av Patrick Nwadike och kunde inte avsluta förrän nära mål då han försökte vinkla bollen förbi målvakten som dock räddade. Ett jätteläge för AIK att avgöra matchen i de sista sekunderna. Det blev på returen en dråplig situation då Patrick Nwadike sköt bollen på sin egen målvakt och bollen studsade ut till en vänsterhörna för AIK. Elias Durmaz tog hand om serven, men hörnan blev lång och efter 92:30 blåstes matchen av. För AIK:s del väntar nu det allsvenska genrepet den 25 mars då man ställs mot Helsingborgs IF på Olympia.