Klar AIK-förlust på Hisingen

2024.06.02, kl 18:32
AIK var aldrig nära att utmana om poängen på Bravida Arena. Hemmalaget BK Häcken vann söndagens match med klara 4–1 (2–0).
Resultatet innebär att AIK ligger på åttonde plats i tabellen med 17 inspelade poäng när Allsvenskan nu tar ett månadslångt sommaruppehåll.

Ett fotbolls-EM i Tyskland stundar för kontinentens bästa herrspelare, vilket betydde att den tolfte omgången av årets allsvenska var den sista innan serien tar ett uppehåll. AIK kom till Hisingen med en stark 5–2-seger över IFK Göteborg i ryggen. Samtidigt hade Henning Bergs mannar ännu inte vunnit en allsvensk bortamatch 2024, så trots att hemmalaget BK Häcken kom till spel med fyra raka matcher utan någon trepoängare sågs man ändå som förhandsfavoriter när lagen stegade ut till avspark. AIK har dessutom haft det tufft på Bravida Arenas konstgräs de senaste åren.

Tränarteamet gjorde en förändring jämfört med storsegern i omgången innan. Anton Salétros var avstängd efter att ha samlat på sig tre gula kort, medan Ismaila Coulibaly var tillbaka från sin avstängning. Ett rakt skifte de två spelarna emellan blev därmed det naturliga valet, vilket gav följande startelva: Kristoffer Nordfeldt (K) – Mads Thychosen, Benjamin Tiedemann, Sotirios Papagiannopoulos, Axel Björnström – Rui Modesto, Lamine Fanne, Ismaila Coulibaly, Bersant Celina – Omar Faraj, Ioannis Pittas.

Det svartgulrandiga hemmalaget tog tag i matchen från start och satte press mot AIK-målet där försvarsspelarna fick svettas rejält i värmen för att freda sin nolla, vilket man också lyckades med under den inledande kvarten. Några försök till omställningar, främst på en djupledslöpande Ioannis Pittas, gjorde att känslan ändå var att AIK tagit sig igenom den jobbigaste anstormningen. En förrädisk känsla skulle det visa sig, för i matchminut 21 föll till slut 1–0-målet. Valgeir Fridrikssons markskott touchade båda AIK:s mittbackar och ställde retfullt Nordfeldt i målet. Hur som helst ett rättvist ledningsmål sett till matchbilden.

En matchbild som var sig lik även efter målet: Häcken ägde mest boll och skapade flest farligheter, men AIK lyckades stundtals hota med sitt kontringsspel. Känslan var tydlig: det andra målet i matchen skulle bli av enormt stor vikt för matchens utgång. Målet skulle också komma innan paus – dessvärre för AIK:s del var det återigen hemmalaget som fick jubla. Matchens kanske bästa spelare, Mikael Ryygard, slog från sin offensiva position till vänster ett hårt inspel. I folkmassan utav spelare framför AIK-målet ändrade bollen riktning på Sotirios Papagiannopoulos och rikoschetten innebar 2–0 som också blev halvtidsresultatet.

AIK skulle aldrig vara nära att resa sig efter paus. I stället dödade BK Häcken definitivt matchen tidigt i andra halvlek, efter två fina avslut av först Amor Layouni och därefter Mikkel Rygaard. Ett tröstmål fram till 4–1 kom när inhopparen Taha Ayari hittade Ioannis Pittas som ur snäv vinkel slog bollen i nät framför den tillresta AIK-klacken. Cypriotens sjunde ligamål i vår. Men trots att det då återstod 33 minuter av ordinarie speltid så blev det aldrig någon nerv i matchen vars sista tredjedel blev en avslagen historia och mest en transportsträcka till slutsignalen.

Förlusten innebär att AIK tar sommarledigt på en åttonde plats i tabellen, med 17 inspelade poäng på tolv matcher. Under uppehållet spelar laget två träningsmatcher, mot Sparta Prag och Viking Stavanger, innan Allsvenskan startar upp igen hemma på Nationalarenan den 7 juli, då Kalmar FF kommer på besök.

Text: Olle Östman