Jesper Ceesay lämnar AIK Fotboll

2023.03.21, kl 17:00
AIK Fotboll är överens med IFK Norrköping FK om en omgående transfer av mittfältaren Jesper Ceesay. Jesper kom till AIK från IF Brommapojkarna och det blev sammanlagt 16 tävlingsmatcher för honom i AIK-tröjan.

– Jesper har inte fått den speltid som han önskat eller den utvecklingen som han vill. Vi har då haft en dialog med Jesper och de runt honom och till slut så hamnade vi i den här lösningen. Vi hade gärna sett Jesper kvar i AIK-tröjan över tid, men just nu matchade inte Jespers ambitioner med det AIK kan erbjuda, säger Manuel Lindberg, VD/klubbdirektör och tf sportchef.

AIK Fotboll AB har infört en klassificering av spelartransfers baserad på nettoresultatet vid varje transfer enligt nedanstående skala:

Klass         Från (kSEK) Till (kSEK)
I                          0         2 500
II                  2 500         5 000
III                 5 000       10 000
IV               10 000       20 000
V                20 000       40 000
VI               40 000       70 000

Transfern av Jesper Ceesay till IFK Norrköping FK hamnar i klass I. Beloppen i skalan avser resultateffekt netto av en spelarförsäljning i enlighet med Uefas definition av resultatmåttet ”Player Trading”, d v s spelförsäljning med avdrag för agentarvoden och andra försäljningskostnader samt avskrivning på spelare.

21-årige Jesper Ceesay, född lördagen den 20 oktober 2001 på Karolinska sjukhuset i Solna och uppvuxen i Hässelby, började som femåring spela fotboll i moderklubben Hässelby SK. Det blev ett år i klubben innan han bytte till IF Brommapojkarna. Han gick i BP hela vägen från spel i ungdomsakademin, via juniorlaget och upp till A-laget. Under 2018 till 2021 spelade Jesper 51 matcher med P17 och P19. I mars 2020 meddelade klubben att de hade flyttat upp Jesper till herrtruppen.

Debuten för A-laget i BP skedde i den andra omgången av gruppspelet i Svenska cupen 2019/2020 då IF Brommapojkarna tog emot Hammarby (0–2) inför 3 186 åskådare på Grimsta IP. Jesper Ceesay inledde på bänken i tröja nummer 4 under ledning av huvudtränaren Shaun Constable, och i den 71:a matchminuten ersatte han Amadeus Sögaard. Han startade även den avslutande gruppspelsmatchen borta mot Varbergs BoIS FC (1–1) den 8 mars 2020. Starten av Ettan Norra sköts med anledning av pandemin covid-19 upp till den 14 juni 2020 och BP mötte IK Frej Täby (1–0) på Vikingavallen i Täby. Jesper Ceesay inledde på bänken i tröjnummer 24 och ersatte Alexander Seger i den 68:e matchminuten.

Det blev 27 matcher, varav 21 från start, i Ettan Norra då BP slutade på andra plats, sju poäng efter Vasalunds IF. I kvalet till Superettan ställdes man mot Trelleborgs FF och det blev stor dramatik. I det första mötet på Grimsta IP den 9 december 2020 tog BP ledningen genom Oskar Fallenius i den 82:a matchminuten, men sju minuter senare kvitterade inhopparen Safiu Fatawu. I returen på Vångavallen i Trelleborg fyra dagar senare var det BP som kvitterade sent då Alexander Nilsson i den 91:a matchminuten slog till med 1–1-målet. Matchen gick till förlängning och straffsparksavgörande där Trelleborgs FF var starkast. Jesper Ceesay startade både kvalmatcherna för BP. Den 9 april 2021 meddelade IF Brommapojkarna att man förlängt avtalet med mittfältaren och det nya avtalet sträckte sig över säsongen 2023.

Den 9 april 2021 meddelade IF Brommapojkarna att man förlängt avtalet med mittfältaren och det nya avtalet sträckte sig över säsongen 2023. IF Brommapojkarna svarade för en mycket stark säsong i Ettan Norra och noterade endast två förluster då man vann serien, åtta poäng före Dalkurd FF. Seriesegern innebar avancemang till Superettan 2022. Jesper Ceesay spelade 26 seriematcher, varav 22 från start. Han spelade även två matcher från start i Svenska cupen 2021/2022. Jesper blev under hösten utsedd till årets talang i Ettan Norra 2021.

Den 21 december 2021 meddelade AIK Fotboll att man var överens med IF Brommapojkarna och Jesper Ceesay om en övergång och han anslöt till Karlberg då försäsongen drog igång i januari 2022. Debuten för AIK skedde den 27 januari 2022 då Gnaget tog emot Sollentuna FK (1–2) i årets första träningsmatch och Jesper spelade den andra halvleken.

AIK:s tävlingssäsong 2022 inleddes med gruppspelet i Svenska cupen 2021/2022 och tävlingsdebuten för Jesper skedde i den första matchen i gruppspelet då AIK den 19 februari 2022 tog emot Örgryte IS (2–0) inför 4 249 åskådare på Skytteholms IP i Solna. Jesper inledde på bänken i tröja nummer 24 under ledning av chefstränaren Bartosz Grzelak. AIK följde upp segern med 4–0 borta mot Eskilsminne IF den 27 februari 2022 och Jesper byttes även då in i matchen, men 1–1 hemma mot Örebro SK i den sista gruppspelsmatchen den 7 mars 2022 innebar att AIK inte fick hemmaplansfördel i kvartsfinalen. Malmö FF blev AIK:s cupmotståndare på Malmö IP den 14 mars 2022 och Jesper byttes in i matchen då MFF efter förlängning vann med 3–2 efter två avgörande domslut gällande elvameterssparkar båda gått emot bortalaget. En utebliven straffspark för AIK då Amar Abdirahman Ahmed fälldes i friläge och en billig straffspark för hemmalaget efter en möjlig hands i en rörig situation i den första förlängningskvarten avgjorde och AIK:s cupresa var över.

AIK inledde den 2 april 2022 Allsvenskan på ett soligt Bravida Arena på Hisingen i det vita bortastället och åkte på en rejäl smäll mot BK Häcken. Hemmalaget hade 2–0 efter 14 minuters spel och vann till slut med 4–2 efter ett hattrick av Alexander Jeremejeff. Men Gnaget kom igen och noterade några tunga vinster på hemmaplan under våren i form av 1–0 mot IFK Norrköping FK, 1–0 mot Djurgården, 1–0 mot IFK Göteborg och 2–0 mot Malmö FF. AIK gick till sommaruppehållet som tabelltvåa efter en stark vår. Jesper Ceesay gjorde inhopp mot BK Häcken i premiären samt i hemmapremiären mot IFK Norrköping FK. Den 17 april 2022 ställdes AIK mot Malmö FF (0–3) på Eleda stadion i Malmö och matchen blev Jespers första i startelvan, men det blev en tung AIK-match och vid ställningen 2–0 till hemmalaget byttes Jesper ut i den 55:e matchminuten då Yasin Ayari klev in på planen.

Spelet började hacka rejält för AIK efter omstarten av Allsvenskan och svaga resultat i serien följdes av ett rent kämpande för att ta sig vidare både från den andra och den tredje kvalomgången i Uefa Europa Conference League 2022/2023. I ”bortamötet” med ukrainska FC Vorskla på Tele2 Arena i Stockholm den 21 juli 2022 föll AIK med 2–3, men hemmamötet veckan därpå gav avancemang efter förlängning och stor dramatik. Efter MFF-matchen fick Jesper ingen speltid i 13 raka tävlingsmatcher och det dröjde tills den 24 juli 2022 och bortamötet med IFK Värnamo (3–2) innan han var tillbaka på planen igen, det blev då ett kortare inhopp då han ersatte Nicolás Stefanelli i den 82:a matchminuten.

Den 11 augusti 2022 ställdes AIK mot KF Shkëndija på National Arena Todor Proeski i Skopje i returmötet mellan lagen i den tredje kvalomgången i Uefa Europa Conference League 2022/2023. Det första mötet på Friends Arena en vecka tidigare hade slutat 1–1 efter att gästerna tagit ledningen innan matchklockan tickat 30 sekunder, men John Guidetti kvitterade i den 17:e matchminuten efter ett riktigt klassmål då han nickade in Sebastian Larssons inlägg. Returen i Nordmakedonien stod efter 90 minuters spel också 1–1 efter Yasin Ayaris kvittering i den andra halvleken och resultatet stod sig även över förlängningen trots en press från hemmalaget.

Det oavgjorda resultatet innebar att det var dags för Gnagets första match genom tiderna i Uefa-spelet där AIK skulle kliva fram för ett straffavgörande. Sedan debuten i Mässcupen 1965 hade AIK tidigare aldrig tidigare tagit en match till förlängning, närmast var man borta mot SC Braga den 3 augusti 2017 då det återstod cirka tio sekunder av förlängningen när det portugisiska hemmalaget avgjorde med ett 2–1-mål. Sebastian Larsson klev fram för att slå den första straffsparken mot KF Shkëndija och tryckte till bollen hårt. Avslutet gick förbi målvakten Ferat Ramani, som bytts in inför straffavgörandet, men slog i ribban och studsade in på planen igen. En mardrömsstart för AIK som dock avancerade i turneringen tack vare mål av Bilal Hussein, Nicolás Stefanelli samt Axel Björnström och en räddning av målvakten Kristoffer Nordfeldt.

AIK svarade för en riktigt svag insats i bortamatchen med tjeckiska 1.FC Slovácko den 18 augusti 2022 när lagen möttes på Městský fotbalový stadion Miroslava Valenty i Uherské Hradiště. Gnaget föll med hela 0–3 efter två sena mål och var i och med det resultatet nästan utslagna i play-off redan innan returen på hemmaplan. AIK Fotbolls styrelse beslutade under ett extrainsatt styrelsemöte på eftermiddagen den 19 augusti 2022 att Bartosz Grzelak efter 80 tävlingsmatcher som chefstränare i AIK inte längre skulle leda herrlaget. Henok Goitom blev tillförordnad chefstränare och två dagar senare var det dags för spel i Allsvenskan igen då IFK Norrköping FK väntade på PlatinumCars Arena i Norrköping med Nabil Bahoui som lagkapten då Sebastian Larsson inledde på bänken. 12 765 åskådare på plats såg AIK flyga fram till en 3–0-ledning i den första halvleken efter vackra mål av Yasin Ayari, Nicolás Stefanelli och Nabil Bahoui.

AIK bjöd på årets överlägset bästa spel, men en onödig utvisning på luxemburgaren Vincent Thill i slutet av den första halvleken stoppade bortalagets skönspel. I den andra halvleken fick AIK fokusera på försvarsspel och två sena baklängesmål i slutminuterna höll på att ställa till det då AIK fick avsluta matchen med endast nio spelare på planen efter Collins Sichenjes skada, men med sekunder kvar av stopptiden gjorde Erick Otieno 4–2 i öppet mål. Jesper Ceesay fick sina första allsvenska minuter på en månad då han med kvarten kvar av ordinarie tid ersatte Nicolás Stefanelli. I det kommande hemmaderbyt mot Hammarby (2–2) den 28 augusti 2022 blev det mer speltid för Jesper då han redan efter 28 minuters spel ersatte den skadade 1–0-skytten John Guidetti.

Glysisvallen i Hudiksvall var spelplatsen för AIK i den andra omgången av Svenska cupen 2022/2023 och Hudiksvalls Förenade FF (4–2) stod för motståndet där 1 371 åskådare hade samlats den 31 augusti 2022. Jesper Ceesay var uttagen i startelvan och spelade hela matchen. AIK var pressade och ställningen var 1–1 då Sebastian Larsson, Nicolás Stefanelli och debutanten Taha Ayari byttes in i den 57:e matchminuten och två minuter senare kopplade Gnaget greppet om avancemanget då Nicolás Stefanelli slog in en retur bakom inhopparen Sebastian Jonsson i hemmamålet. I de avslutande tio allsvenska matcherna satt Jesper på bänken i åtta av dem och blev inbytt med en halvtimme kvar i hemmamötet med BK Häcken (1–2) den 19 oktober 2022. Den 24 oktober 2022 ställdes AIK mot IFK Göteborg (0–1) på Gamla Ullevi och matchen blev Jesper Ceesays enda hela allsvenska match i AIK-tröjan.

AIK slutade på femte plats i Allsvenskan, 14 poäng efter seriesegrarna BK Häcken som tog sitt första SM-guld. Det blev 13 tävlingsmatcher, varav tre från start, för Jesper Ceesay under året och han noterades för tre gula kort. Efter tävlingssäsongen spelade han även i AIK:s sista träningsmatch för året då man på Skytteholms IP tog emot Västerås SK FK (1–1) den 24 november 2022.

Under 2023 blev det spel i de tre gruppspelsmatcherna i Svenska cupen 2022/2023. Jesper spelade hela matchen hemma mot Västerås SK FK (1–1) den 18 februari 2023 och gjorde inhopp borta mot Östersunds FK (3–0) den 26 februari 2023 samt hemma mot Varbergs BoIS FC (3–0) den 6 mars 2023. Han satt på bänken i kvartsfinalen borta mot Hammarby (1–2) den 13 mars 2023. Jesper spelade även i tre av AIK:s träningsmatcher.

Den sista AIK-matchen för Jesper blev den mållösa träningsmatchen mot IK Sirius FK på Skytteholms IP den 17 mars 2023 då han spelade hela matchen på mittfältet. På läktaren i den matchen satt bland annat IFK Norrköpings danske tränare Glen Riddersholm. Sammanlagt blev det 16 tävlingsmatcher, varav fyra från start, för Jesper Ceesay i AIK-tröjan och han noterades för tre gula kort.

Den 27 september 2022 debuterade Jesper Ceesay för Gambias U23-landslag då de kvalspelade till U20 Africa Cup of Nations. För motståndet på Grand Stade de Marrakech i Marocko stod Burkina Faso (1–2) och Jesper startade matchen i tröja nummer 12 under ledning av förbundskaptenen Abdou Jammeh. Gambia vann det första mötet lagen emellan med 1–0, men slogs ut på bortamål.

Text: Stefan Mellerborg

Huvudpartners

Ligapartners dam

Affärspartners

Samhällspartner

Välgörenhetspartner

© AIK Fotboll 2024

Sök på AIK Fotboll