Jakobsson poängräddare för AIK i derbyt

2024.06.13, kl 09:17
AIK hade bud på segern, men fick nöja sig med en poäng i onsdagens bortaderby mot IF Brommapojkarna. Nina Jakobssons kvittering i matchminut 77 gav slutresultatet 2–2 (2–1) inför 245 åskådare på Grimsta IP.

OBOS Damallsvenskan bjöd på veckoomgång och för AIK:s del innebar det att man gjorde den korta bussresan västerut till Vällingby för att spela lagets andra bortaderby på bara fem dagar. Jesper Björk och hans tränarkollegor valde att göra tre justeringar i startelvan jämfört med lördagens 0–2-förlust mot Djurgården på Stadion: trion Serina Backmark, Emma Engström och Nina Jakobsson ersatte Vendela Persbeck, Michelle Rojas Flores och Felicia Saving.

Junionsdagen i Stockholm hade bjudit på ett typiskt svenskt sommarväder: från solsken på förmiddagen till åska och ösregn timmarna före avspark. Men lagom till att domare George Jansizian satte pipan i munnen och blåste i gång tillställningen sprack molntäcket upp ovanför spelarnas huvuden samtidigt som nederbörden avtog.

Avsparken gjordes av Emma Engström och det var AIK i det vita bortastället som tog tag i spelet inledningsvis. Matchens första avslut på mål kom i den nionde matchminuten när Nina Jakobsson testade från distans, men BP-målvakten Anna Koivunen hade fri sikt och höll skottet utan större bekymmer. Just Jakobsson var pigg inledningsvis och var jobbig för hemmaförsvararna. I den 23:e minuten avlossade hon på nytt från distans och den här gången krävdes det betydligt mer av Koivunen för att rädda.

BP, som kom till spel med två raka förluster i ryggen, pressades här tillbaka och efter en halvtimmes spel kom nästa stora AIK-chans. Plötsligt hade Emma Engström fri gata på sin vänsterkant, varifrån hon bröt in centralt och drog till med högern – i stolpen och ut. Här låg ett AIK-mål helt klart i luften, men då händer i stället det som så ofta sker i fotbollsmatcher där det spelförande laget inte sätter sina lägen. 1–0 till IF Brommapojkarna kommer efter en snabb omställning längs offensiv högersida. Serina Backmark lyckas inte hålla avslutet från Klara Andrup, Tuva Ölvestad hugger på returen och kan trycka dit ledningsmålet i det tomma nätet. Tungt för Backmark som gjorde sitt första framträdande efter den skada hon ådrog sig i bortamötet med FC Rosengård den 27 april och som skulle hålla henne utanför spel i sex seriematcher.

AIK-repliken skulle dock komma per omgående, via en frispark ett par meter in på offensiv planhalva. Jennie Nordin tajmar Monica Hagströms höga lyra perfekt och den här gången lyckas Anna Koivunen inte hålla avslutet utan nickskarven letar sig in i nät intill BP-målvaktens högra stolpe. AIK-kaptenens första mål den här damallsvenska säsongen innebar 1–1 på resultattavlan, bara två minuter efter hemmalagets 1–0.

Det brukar ju påstås att lag aldrig är så sårbara som precis efter att de själva har gjort mål. Den tesen stärktes definitivt den här kvällen på Grimsta, för bara ytterligare tre minuter efter kvitteringen hade Brommapojkarna återtagit sin ledning. Ida Bengtsson kom runt på högerkanten och slog bollen snett bakåt till Sara Olai som drog till direkt med ett välplacerat skott med högerfoten och 2–1 var ett faktum. Tre mål på bara fyra minuter och 24 sekunder.

AIK inledde en ny kvitteringsjakt och man var nära att få utdelning redan innan paus. I den femte och sista tilläggsminuten av första halvlek är det Nina Jakobsson som kämpar fram bollen till Adelisa Grabus inne i straffområdet. Målvakt Koivunen kommer dock ut snabbt från sin mållinje och blockar undan närskottet. Hemmaledning i halvtid, således.

Den andra halvleken påminde om den första, det vill säga ett spelförande men lite trubbigt AIK. I matchminut 55 drar Daniella Famili till med ett tungt distansskott som Anna Koivunen får sträcka ut rejält på för att lyckas styra ut till hörna. Efter en dryg timmes spel genomför Jesper Björk ett dubbelbyte. Michelle Rojas Flores och Nova Selin kommer in för att öka den offensiva kraften ytterligare. I den 74:e minuten får Björk syna det gula kortet från huvuddomaren Jansizian efter en för högljudd protest när AIK-tränaren ansåg att hans lag borde tilldelats en straffspark.

Tre minuter senare byts dock frustrationen på AIK-bänken ut mot glädje. Inhopparen Rojas Flores frispark hittar nämligen Nina Jakobssons panna och bollen sitter klockrent i bortre gaveln. 2–2 i matchminut 77. Det första målet i AIK-tröjan för det rutinerade nyförvärvet.

Avslutningen blir dramatisk med målchanser åt båda håll, men vi får ingen vinnare på Grimsta den här aftonen. Nina Jakobssons mål blir matchens sista och en poäng vardera inkasseras för de båda lagen. För AIK:s del innebär det säsongens sjunde poäng på tio spelade omgångar.

Efter två raka bortaderbyn återvänder nu AIK hem till Skytteholms IP igen där Växjö DFF väntar härnäst, redan nu på söndag den 16 juni med avspark kl 13:00. Ge laget ditt stöd på plats då – biljetter till den matchen finns tillgängliga här.

Text: Olle Östman