Herrlaget inledde med seger

2023.01.21, kl 18:33
AIK:s herrlag inledde 2023 med en seger i årets första träningsmatch. Det blev 2–1 mot Sollentuna FK inför 1 710 åskådare på Skytteholms IP. Bortalaget svarade för ett självmål i den första halvleken och efter paus slog nyförvärvet Elias Durmaz in 2–0.

På schemat lördagen den 21 januari 2023 stod årets första träningsmatch för AIK:s herrar och det var även det fjärde mötet med Sollentuna FK (tidigare Sollentuna FF). AIK hade inför dagens match minusstatistik mot SFK och noterat 1V-0O-2F i de tidigare mötena. Senast lagen möttes var under försäsongen 2022 då lagen ställdes mot varandra inför 1 499 åskådare på Skytteholms IP i Solna den 27 januari, och gästerna vann då med 2–1 (1–0) efter att AIK-mittfältaren Yasin Ayari med ett distansskott fastställt slutresultatet i den 72:a matchminuten. AIK kom till årets första match efter knappa två veckors försäsongsträning och det var Andreas Brännströms första match som ansvarig för AIK-laget. AIK kom, som brukligt nuförtiden i premiärmatcherna, till spel med två startelvor, en för vardera halvlek. I första halvlek startade Kristoffer Nordfeldt (K), Robin Tihi, Jetmir Haliti, Rasmus Bonde, Bilal Hussein, Rui Modesto, Vincent Thill, Abdussalam Magashy, Axel Björnström, Omar Faraj och John Guidetti. Saknades i matchtruppen gjorde Josafat Mendes, Sotirios Papagiannopoulos, Alexander Milošević, Lucas Forsberg, Zachary Elbouzedi, Jimmy Durmaz, Benjamin Mbunga Kimpioka, Jesper Ceesay, Yasin Ayari och Collins Sichenje.

Solna bjöd på soligt väder och två minusgrader då huvuddomaren Enzo Vesprini från Köping blåste i pipan. John Guidetti satte bollen i rullning inför de 1 710 personerna i publiken och AIK inledde mot målet närmast Solna centrum. AIK kom till spel i ett elegant helsvart matchställ med stora gula siffror på ryggen och målvaktsställets färg var orange. Sollentuna FK hade helvita dräkter och deras målvakt en ljusgrön kulör. Gnaget kom till spel med sex spelare i startelvan som inte hade underställ till shortsen; Jetmir Haliti, Bilal Hussein, Omar Faraj, Axel Björnström, Robin Tihi och Rasmus Bonde. AIK inledde piggt och redan efter 40 sekunders spel låg bollen i gästernas mål. Rui Modesto slog ett inlägg mot den vänstra delen av straffområdet där John Guidetti satte huvudet till bollen som gick in till höger om målvakten Simon Andersson, men den assisterande domaren hade flaggan uppe för offside. I den sjätte matchminuten tog sig Vincent Thill åt ryggen och lade sig ner på mittplanen och fick vård innan han lämnade planen för en kort stund, men återkom i spel. Fem minuter senare tog sig Axel Björnström och Omar Faraj fram längs vänsterkanten och den förstnämnde slog inne i straffområdet fram bollen till Abdussalam Magashy vars direktskott täcktes efter marken av den tidigare AIK-junioren Claus Royo. Strax därefter låg bollen på nytt i Sollentunas mål då den förpassades dit av Axel Björnström, men passningsläggaren Rui Modesto var offside i förstaläget.

AIK förde spelet och bollinnehavet var stort. Man svarade för ett rörligt anfallsspel och nyförvärvet Rui Modesto var riktigt pigg. Ett nytt AIK-läge kom i den 20:e matchminuten då John Guidetti, i misstänkt offsideposition till höger i straffområdet, fick fram bollen till framrusande Omar Faraj vid den närmaste stolpen, men avslutet gick utanför stolpen. I den 29:e matchminuten rullade AIK tålmodigt bollen mellan Tihi, Thill, Björnström, Bonde och Haliti innan Robin Tihi fick tillbaka den på sin högerbacksposition vid mittlinjen. Han spelade en kort passning till Vincent Thill som slog en perfekt boll på insidan av Sollentunas vänsterback som Rui Modesto löpte sig fri på. Portugisen tog sig in i straffområdet på högersidan och centrerade bollen mot framrusande John Guidetti. I sin iver att försvara det egna målet så styrde Claus Royo in bollen i mål och det var till slut ledning för AIK. Speakern annonserade först målet till John Guidetti innan det justerades till självmål. Tid på målet var 28:33. Matchens första gula kort tilldelades Oskar Käck efter 35 minuters spel då han höll fast Omar Faraj i en spelvändning. AIK:s andra hörna kom i den 37:e matchminuten och serven från höger slogs av Vincent Thill mot den första stolpen där Robin Tihi dök upp och nickade bollen strax utanför den bortre, vänstra stolpen. Knappt tre minuter senare försökte sig Axel Björnström sig på en fräckis djupt ner på vänsterkanten då han slog bollen mot mål, men målvakten Simon Andersson lyckades precis rädda bollen på mållinjen. Framstörtande Omar Faraj var nära att forcera in returen i mål, men bollen studsade precis utanför den vänstra stolpen.

När matchklockan precis passerade 41 spelade minuter var det nära straffspark för AIK då Abdussalam Magashy gick omkull till vänster i straffområdet, men domaren bedömde att Oskar Käck var på bollen först. Efter en stopptidsminut blåste domaren av matchen för halvtidsvila. Inför den andra halvleken var en mer eller mindre helt ny startelva på plats; Kristoffer Nordfeldt (K), Robin Tihi, Ahmad Faqa, Rasmus Bonde, Taha Ayari, Victor Andersson, Abdihakin Ali, Elias Durmaz, Erick Otieno, Alexander Fesshaie och Calvin Kabuye. Sollentunas inhoppare Emil Stenstrand satte bollen i rullning inför den andra akten och AIK anföll mot målet närmast Solnahallen. Knappt fyra minuter in i den andra halvleken var det nära mål för AIK efter att Alexander Fesshaie spelat fram bollen till Calvin Kabuye vars avslut var på väg in i mål, men hindrades av en försvarare i målgården. Efter 52 minuters spel visade Elias Durmaz upp sig på allvar för sin nya hemmapublik. Nyförvärvet hade några minuter tidigare bjudit på en elegant klackspark till Victor Andersson utanför offensivt straffområde, och denna gången sågade han sig fram mot straffområdet och klackade fram bollen till Alexander Fesshaie som kom fram i fritt läge till höger. Målvakten räddade det första avslutet och fångade även in returen.

Efter 54 minuters spel var det återigen dags för en straffsituation för AIK efter att Abdihakin Ali spelat fram bollen till Rasmus Bonde till höger i straffområdet. AIK-backen, som var kvar i offensiv position efter en vänsterhörna, tog emot bollen och knuffades tydligt i ryggen av Fredrik Sandell, men domaren valde felaktigt att fria. Taha Ayari var i den 59:e matchminuten nära att utöka AIK-ledningen då han slumpartat fick bollen på sig efter Victor Anderssons högerhörna och tvingade i paus inbytte målvakten Viktor Blumenthal till en jätteräddning på mållinjen innan Taha sköt returen högt över målet. En halvminut senare spelade Elias Durmaz in bollen till Alexander Fesshaie i straffområdet och forwarden klackade direkt vidare till Victor Andersson något till höger i straffområdet och hans avslut räddades av målvakten. AIK fortsatte med sitt trevligt offensiva spel och jagade ett 2–0-mål. Tjugo minuter in i den andra halvleken var det slutspelat för Robin Tihi som ersattes av Ayo Rupia-Ellis. I den 69:e matchminuten kom AIK:s efterlängtade och välförtjänta 2–0-mål och det efter en individuell prestation. Erik Johansson Olsson spelade från eget straffområde upp bollen till lagkamraten Emil Stenstrand som omgående attackerades av Elias Durmaz som fick med sig bollen och kom fri med bortamålvakten. AIK-mittfältaren gjorde inget misstag utan sköt bollen under högerarmen på målvakten och 2–0 var ett faktum efter 68:52.

När matchklockan passerade 74 minuters spel lyfte Ahmad Faqa upp bollen till Victor Andersson som tog ner bollen på bröstet och direkt förlängde den till Alexander Fesshaie som drogs i armen precis utanför straffområdet. Domaren tilldömde AIK en frispark och visade upp det röda kortet till Erik Johansson Olsson. Abdihakin Ali tog en kort ansats och sköt frisparken strax ovanför det högra krysset. I samband med det röda kortet gjorde AIK ett byte då Manaf Rawufu ersatte Erick Otieno. Matchen kändes efter utvisningen avgjord, men fotboll är fotboll. Hugo Södergren spelade i den 78:e matchminuten fram bollen till Petter Soelberg som bröt in i planen från högerkanten och vid strafflinjen fick han iväg ett markskott som via den högra stolproten gick in i mål. 2–1 efter 77:18 och ett onödigt mål att släppa in för hemmalaget då matchen kändes ut att vara i tryggt förvar. AIK kontrollerade avslutningen av matchen och närmare en kvittering än en frispark som lyftes in i AIK:s straffområde och nickades bort av Ayo Rupia-Ellis med fyra ordinarie minuter kvar kom inte gästerna. Efter en stopptidsminut stod det klart att AIK inlett försäsongen 2023 med en seger. Det var första gången sedan den 18 januari 2020 som AIK vann en försäsongspremiär, då besegrades IF Karlstad Fotboll med 2–1 sedan AIK vänt ett halvtidsunderläge efter mål av Felix Michel och Jasir Asani.