Henry Atola på lån till Norrby IF

2023.01.16, kl 15:00
AIK Fotboll är överens med Norrby IF om en utlåning av den 21-årige forwarden Henry ”Meja” Atola. Norrby IF spelar säsongen 2023 i Ettan Södra.

– Vi har haft en bra dialog med Norrby IF och det är en miljö där vi tror att spelaren kan fortsätta utvecklas, få spela flera matcher och ta de sista stegen som behövs för att bli en startspelare även i Allsvenskan, säger Manuel Lindberg, VD/klubbdirektör och tf sportchef.

21-årige Henry “Meja” Atola föddes den 21 december 2001 i Kakamega i Kenya. Sedan januari 2020 tillhörde han klubben Tusker FC i den kenyanska högstaligan, FKF Premier League. Under den sista säsongen i klubben stod Meja för elva ligamål varav det sista betydde 2–0 i den avslutande omgången mot Bidco United, ett mål som innebar att Tusker FC säkrade den kenyanska ligatiteln för första gången sedan 2016.

I februari 2021 blev Henry Atola för första gången uttagen i förbundskaptenen Jacob Mulees A-landslag. Debuten för “Harambee Stars” skedde på Venue Nyayo National Stadium i Nairobi den 15 mars 2021 då Kenya tog emot Tanzania i en träningslandskamp. Meja bytte av Lawrence Juma i den 70:e matchminuten i matchen som Kenya vann med 2–1. Den 3 september 2021 meddelade AIK Fotboll att man var överens med Tusker FC om en transfer av Henry Atola och avtalet mellan parterna gäller till och med den 1 september 2026.

AIK:s tävlingssäsong 2022 inleddes med gruppspelet i Svenska cupen 2021/2022 och AIK vann gruppen. Gnaget inledde med 2–0 hemma mot Örgryte IS den 19 februari 2022 och 4–0 borta mot Eskilsminne IF den 27 februari 2022, men 1–1 hemma mot Örebro SK i den sista gruppspelsmatchen den 7 mars 2022 innebar att AIK inte fick hemmaplansfördel i kvartsfinalen. I bortamötet med Eskilsminne IF på Olympiafältet i Helsingborg inledde Henry Atola på bänken i tröja nummer 30 och i den 72:a matchminuten fick han debutera under ledning av chefstränaren Bartosz Grzelak då han ersatte Bilal Hussein. Med fyra minuter kvar av ordinarie tid bröt Nabil Bahoui fram centralt och spelade fram inhopparen Henry Atola till vänster i straffområdet och debutanten gjorde inget misstag utan rullade in bollen i mål och det var 4–0 till AIK.

Det blev inget inhopp för Meja i den avslutande gruppspelsmatchen mot Örebro SK. Malmö FF blev AIK:s cupmotståndare på Malmö IP den 14 mars 2022 och Henry Atola inledde på bänken. Matchen gick till förlängning efter att AIK tappat en 1–0-ledning i den andra halvleken, men kvitterat till 2–2 vilket gav 30 minuters extra speltid efter två mål av Nabil Bahoui. Inför den andra förlängningskvarten byttes Meja in. Malmö FF vann till slut med 3–2 efter två avgörande domslut gällande elvameterssparkar båda gått emot bortalaget. En utebliven straffspark för AIK då Amar Abdirahman Ahmed fälldes i friläge och en billig straffspark för hemmalaget efter en möjlig hands i en rörig situation i den första förlängningskvarten avgjorde och AIK:s cupresa var över.

AIK inledde den 2 april 2022 Allsvenskan på ett soligt Bravida Arena i det vita bortastället och åkte på en rejäl smäll mot BK Häcken. Hemmalaget hade 2–0 efter 14 minuters spel och vann till slut med 4–2 efter ett hattrick av Alexander Jeremejeff. Det blev inget inhopp för Henry Atola på Bravida Arena och under de tio efterföljande matcherna under vårsäsongen var han inte uttagen i matchtruppen. Gnaget kom igen efter den inledande förlusten och noterade några tunga vinster på hemmaplan under våren i form av 1–0 mot IFK Norrköping FK, 1–0 mot Djurgården, 1–0 mot IFK Göteborg och 2–0 mot Malmö FF. Den 15 maj 2022 möttes AIK och Hammarby i ett hett derby på Tele2 Arena och matchen slutade 3–3.

AIK gick till sommaruppehållet som tabelltvåa efter en stark vår. Spelet började hacka rejält för AIK efter omstarten av Allsvenskan och svaga resultat i serien följdes av ett rent kämpande för att ta sig vidare både från den andra och den tredje kvalomgången i Uefa Europa Conference League 2022/2023. Henry Atola gjorde inhopp borta mot Degerfors IF (1–1) den 26 juni 2022 och hemma mot Mjällby AIF (0–1) den 2 juli 2022, men sedan följde sju tävlingsmatcher utan speltid. I ”bortamötet” med ukrainska FC Vorskla på Tele2 Arena i Stockholm den 21 juli 2022 föll AIK med 2–3, men hemmamötet veckan därpå gav avancemang efter förlängning och stor dramatik.

Den 11 augusti 2022 ställdes AIK mot KF Shkëndija på National Arena Todor Proeski i Skopje i returmötet mellan lagen i den tredje kvalomgången i Uefa Europa Conference League 2022/2023. Det första mötet på Friends Arena en vecka tidigare hade slutat 1–1 efter att gästerna tagit ledningen innan matchklockan tickat 30 sekunder, men John Guidetti kvitterade i den 17:e matchminuten efter ett riktigt klassmål då han nickade in Sebastian Larssons inlägg. Returen i Nordmakedonien stod efter 90 minuters spel också 1–1 efter Yasin Ayaris kvittering i den andra halvleken och resultatet stod sig även över förlängningen trots en press från hemmalaget. Det oavgjorda resultatet innebar att det var dags för Gnagets första match genom tiderna i Uefa-spelet där AIK skulle kliva fram för ett straffavgörande. Henry Atola blev inbytt i förlängningen.

Sedan debuten i Mässcupen 1965 hade AIK aldrig tidigare tagit en match till förlängning, närmast var man borta mot SC Braga den 3 augusti 2017 då det återstod cirka tio sekunder av förlängningen när det portugisiska hemmalaget avgjorde med ett 2–1-mål. Sebastian Larsson klev fram för att slå den första straffsparken mot KF Shkëndija och tryckte till bollen hårt. Avslutet gick förbi målvakten Ferat Ramani, som bytts in inför straffavgörandet, men slog i ribban och studsade in på planen igen. En mardrömsstart för AIK som dock avancerade i turneringen tack vare mål av Bilal Hussein, Nicolás Stefanelli samt Axel Björnström och en räddning av målvakten Kristoffer Nordfeldt.

AIK svarade för en riktigt svag insats i bortamatchen med tjeckiska 1.FC Slovácko den 18 augusti 2022 när lagen möttes på Městský fotbalový stadion Miroslava Valenty i Uherské Hradiště. Gnaget föll med hela 0–3 efter två sena mål och var i och med det resultatet nästan utslagna i play-off redan innan returen på hemmaplan. AIK Fotbolls styrelse beslutade under ett extrainsatt styrelsemöte på eftermiddagen den 19 augusti 2022 att Bartosz Grzelak efter 80 tävlingsmatcher som chefstränare i AIK inte längre skulle leda herrlaget.

Henok Goitom blev tillförordnad chefstränare och två dagar senare var det dags för spel i Allsvenskan igen då IFK Norrköping FK väntade på PlatinumCars Arena i Norrköping med Nabil Bahoui som lagkapten då Sebastian Larsson inledde på bänken. 12 765 åskådare på plats såg AIK flyga fram till en 3–0-ledning i den första halvleken efter vackra mål av Yasin Ayari, Nicolás Stefanelli och Nabil Bahoui. AIK bjöd på årets överlägset bästa spel, men en onödig utvisning på luxemburgaren Vincent Thill i slutet av den första halvleken stoppade bortalagets skönspel. I den andra halvleken fick AIK fokusera på försvarsspel och två sena baklängesmål i slutminuterna höll på att ställa till det då AIK fick avsluta matchen med endast nio spelare på planen efter Collins Sichenjes skada, men med sekunder kvar av stopptiden gjorde Erick Otieno 4–2 i öppet mål.

Glysisvallen i Hudiksvall var spelplatsen för AIK i den andra omgången av Svenska cupen 2022/2023 och Hudiksvalls Förenade FF (4–2) stod för motståndet där 1 371 åskådare hade samlats den 31 augusti 2022. AIK var pressade i matchen och ställningen var 1–1 då Sebastian Larsson, Nicolás Stefanelli och debutanten Taha Ayari byttes in i den 57:e matchminuten och två minuter senare kopplade Gnaget greppet om avancemanget då Nicolás Stefanelli slog in en retur bakom inhopparen Sebastian Jonsson i hemmamålet. Henry Atola kom in i cupmatchen och fick även några spelminuter i det allsvenska hemmamötet med Gif Sundsvall (4–0) den 4 september 2022, men efter det blev det inga fler matcher för honom. AIK slutade på femte plats i Allsvenskan, 14 poäng efter seriesegrarna BK Häcken som tog sitt första SM-guld. I den sista matchen för säsongen, hemma mot IF Elfsborg, den 6 november 2022 avtackades den rutinerade trion Per Karlsson, Sebastian Larsson och Mikael Lustig inför 31 335 åskådare på Friends Arena. Den 17 november 2022 spelade AIK årets näst sista träningsmatch då man välkomnade IK Sirius FK till Skytteholms IP. Matchen slutade 2–2 efter att Victor Andersson spelat fram Henry Atola till 2-0 i den tolfte matchminuten. Det blev under debutåret i AIK sex inhopp I tävlingsmatcher för honom.