Guidetti målskytt när AIK föll i Prag

2024.06.29, kl 17:29
AIK förlorade träningsmatchen mot Sparta Prag med 3–1 (1–0) inför 5 121 åskådare på Letná Stadium. Ett svartgult glädjeämne var dock att John Guidetti var tillbaka i spel efter en 318 dagar lång skadefrånvaro – och sköt AIK:s reduceringsmål efter bara tio minuter på planen.

Annons:

24 AIK-spelare hade gjort resan till den tjeckiska huvudstaden för lördagens träningsmatch, och av dessa var det endast Martin Ellingsen som inte var en del av matchtruppen då norrmannens skada ännu inte tillåter matchspel. Henok Goitom valde att formera sin startelva på följande sätt: Kristoffer Nordfeldt – Alexander Milošević (K), Sotirios Papagiannopoulos, Benjamin Tiedemann – Rui Modesto, Anton Salétros, Ismaila Coulibaly, Bersant Celina, Eskil Edh – Omar Faraj, Ioannis Pittas.

Det var väldigt varmt vid tidpunkten för avsparken, 32 grader och i det närmaste vindstilla. AIK-spelarna fick en tuff inledning i hettan, för det var hemmalaget Sparta Prag som tog tag i taktpinnen och dominerade spelet inledningsvis. Fram till den första halvlekens förutbestämda cooling break i matchminut 24 höll man dock jämna steg målmässigt, men strax därefter kom Spartas välförtjänta ledningsmål. Indrit Tuci fick till en drömträff från distans och borrade in 1–0 i Kristoffer Nordfeldts högra kryss, otagbart för AIK-målvakten. Målet blev också halvlekens enda.

Henok Goitom valde att fortsätta med samma elva efter paus, till skillnad från Sparta Prag som bytte ut hela sin. Det var nära att ge utdelning redan efter två minuter, men Kristoffer Nordfeldt gjorde en fin räddning när han styrde skottet från Kryštof Daněk till hörna. Utdelningen skulle dock i stället komma på andraläget efter hörnsparken, när Ondřej Kukučka sköt 2–0 med ett markskott som Nordfeldt inte hann ner på.

I matchminut 58 kom ett trippelbyte från AIK-bänken – Axel Björnström, Mads Thychosen och Dino Beširović in i spel – men det var fortsatt hemmalaget som var det spelförande laget och bjöd inte sina gäster på mycket i värmen som var fortsatt påtaglig. AIK-chanserna var vid det här laget lätträknade.

Med kvarten kvar av ordinarie speltid kom dock ett svartgult glädjeämne när John Guidetti gjorde entré efter sin långa skadefrånvaro. AIK-forwarden, som varit borta från spel sedan cupmatchen mot Dalkurd FF i augusti 2023, ersatte Omar Faraj till ljudet av applåder från de 50-talet tillresta på Letná Stadiums bortasektion.

Fem minuter senare satte Sparta Prag sitt tredje mål för eftermiddagen – Jan Mejdr med en bra träff med sin högerfot – men det var AIK och John Guidetti som skulle få det sista ordet. På ett inspel från Rui Modesto vann Guidetti duellen med sin tjeckiske försvarare, vände om och drog till med vänstern. Skottet satt med kraft i nät, otagbart för Sparta Prags danske målvakt Peter Vindahl.

Sparta Prag vann dock träningsmatchen fullt rättvist och för AIK:s del väntar nu en träningsvecka hemma på svensk mark innan den allsvenska återstarten om åtta dagar, hemma mot Kalmar FF söndagen den 7 juli. Din plats till den matchen säkrar du som vanligt via AIKbiljett.se.

Text: Olle Östman

Huvudpartners

Ligapartners dam

Affärspartners

Samhällspartner

Välgörenhetspartner

© AIK Fotboll 2024

Sök på AIK Fotboll