Förutsättningar inför sista omgången av Allsvenskan 2023

2023.11.11, kl 11:00
Det återstår en omgång av Allsvenskan 2023. Vi tar en titt på förutsättningarna inför avslutningen.

Annons:

Allsvenska streckstriden efter 29 spelade omgångar:
12. AIK, 33 poäng (-6)
13. IFK Göteborg, 31 poäng (-5)
––––––––––––––––––––––––––––
14. IF Brommapojkarna, 30 poäng (-14)
––––––––––––––––––––––––––––
15. Degerfors IF, 26 poäng (-31)
16. Varbergs BoIS FC, 15 poäng (-40)

Placeringarna 16 och 15 innebär en direkt diskvalificering från Allsvenskan. Det står klart att varken Varberg eller Degerfors har möjlighet att komma ikapp lagen som befinner sig ovanför dem i tabellen och duon är därmed klara för degradering från Allsvenskan. Det är däremot en fortsatt kamp mellan tre lag om att undvika den 14:e tabellplaceringen, som innebär kvalspel mot det lag som kniper tredjeplatsen i Superettan 2023.

I den 30:e och sista omgången av årets allsvenska är det främst tre matcher som är intressanta ur AIK-synpunkt. AIK tar sig an IFK Värnamo på Friends Arena. IFK Göteborg reser till Påskbergsvallen för att spela mot Varbergs BoIS medan IF Brommapojkarna tar emot BK Häcken. Eftersom det är sista omgången av Allsvenskan kommer alla matcher ha samma avsparkstid, det vill säga 12 november kl 15:00.

AIK-vinst

  • Vinner AIK mot IFK Värnamo står det klart att AIK spelar i Allsvenskan 2024, oavsett slutresultat i de andra matcherna.

Oavgjort för AIK

  • Ett oavgjort resultat i AIK:s match mot IFK Värnamo innebär att man som sämst kan sluta på en 13:e placering, vilket innebär att AIK säkrar det allsvenska kontraket inför 2024.

Förlust för AIK

  • Om AIK förlorar matchen mot IFK Värnamo samtidigt som IFK Göteborg och Brommapojkarna vinner sina matcher innebär det att AIK och BP hamnar på samma poäng. Om detta skulle ske kommer målskillnad avgöra vilket lag som undviker kvalplatsen. Eftersom AIK har -6 i målskillnad jämfört med BP:s -14, så har Gnaget en fördel inför omgången. Brommapojkarna behöver med andra ord ta ikapp åtta mål för att hamna på samma målskillnad som AIK. Skulle BP lyckas med detta, går man om AIK på fler gjorda mål under seriespelet.
  • Skulle däremot AIK förlora samtidigt som Brommapojkarna tappar poäng innebär det att AIK är klara för spel i Allsvenskan 2024.
  • Om AIK förlorar, BP vinner sin match och tar ikapp målskillnaden, samtidigt som IFK Göteborg tappar poäng borta mot Varbergs BoIS innebär det att AIK och BP klarar sig undan kvalspel. Då är det istället IFK Göteborg som slutar på plats 14 och behöver kvala för att hålla sig kvar i högsta serien.

Ni supportrar har varit exemplariska hela året och stöttat laget när det blåst som kallast. Nu är det dags för en sista kraftsamling innan det långa uppehållet väntar. Har du inte redan köpt biljett till söndagens säsongsavslutning så gör du det enklast via AIKbiljett.se

Text: AIK Fotboll

Huvudpartners

Ligapartners dam

Affärspartners

Samhällspartner

Välgörenhetspartner

© AIK Fotboll 2023

Sök på AIK Fotboll