Förnyelseperioden för årskort 2024 är inledd

2023.10.25, kl 10:00
För Gnaget står vi enat!

Det är ingen hemlighet att den allsvenska säsongen 2023 har varit ett tufft sportsligt år för AIK:s herrlag. Däremot har det varit annorlunda på läktarna runt om i landet – inte minst på Nationalarenan. Det ni supportrar har åstadkommit den här säsongen är något utöver det vanliga. Fler än någonsin har slutit leden och tagit sig till Friends Arena för att stötta laget, och inför säsongens två sista hemmamatcher har vi ett imponerande publiksnitt på 26 042.

Man kan enkelt konstatera att oavsett vad som sker resterande del av säsongen 2023 kan ni supportrar avsluta säsongen med huvudet högt, och ryggen rak. Vi vill uppmana alla AIK:s anhängare att ta med er den känslan inför säsongen 2024, och återigen visa varför AIK är och förblir Sveriges mäktigaste förening.

Grundpelaren för årets fina publiksiffror stavas årskortsinnehavare. Inför säsongen 2023 var det ca 15 000 supportrar som valde att bli årskortsinnehavare, och vi vill slå fast att utan dessa hade årets publiksuccé inte varit möjlig.

Nu kan alla ni 15 000 som har årskort på Friends Arena 2023 kunna förnya era platser inför säsongen 2024. Förnyelseperioden kommer att pågå fram till den 26 november 2023. Under den här perioden kan man antingen välja att förnya sin årskortsplats, eller byta till andra tillgängliga platser inne på arenan. Observera att om du inte förnyar ditt årskort innan 26 november kl 23:59 kommer dessa platser att öppnas upp för allmän försäljning den 27 november kl 10:00.

Det finns en rad olika betalningsalternativ som passar alla typer av ekonomiska förutsättningar.

 • Vill man betala sitt årskort direkt via kortbetalning fungerar både debit och credit. (Visa, Master Card, Master Card Maestro och American Express är accepterade korttyper)
 • Det är även möjligt att delbetala sitt årskort upp till 12 månader via Swedbank Pay.

För att förnya ditt årskort följer du den här länken.

I årskortet ingår:

 • Samtliga 15 seriematcher på hemmaplan. (Under herrarnas derbymatcher mot Hammarby och Djurgården på Friends Arena kommer årskortsinnehavare på Familjeläktaren flyttas till läktare 2 och 3, då den södra kortsidan blir bortaklack. Man har då tre till sju dagar förtur att plocka ut sin biljett innan det allmänna släppet. Information om detta kommer på mail, samma antal biljetter som årskort gäller. Efter förturen kan vi inte längre garantera en plats)
 • Hemmamatcher i Svenska Cupen ingår i mån av plats* (* kapaciteten på Svenska Cupens hemmamatcher kan variera beroende på var matchen spelas. Det är inte ovanligt att de spelas på Skytteholms IP vilket i regel innebär en lägre kapacitet än antal sålda årskort. Då gäller först till kvarn)
 • När möjlighet finnes ges också förtur till köp av biljetter till vissa bortamatcher samt eventuella Europamatcher på hemmaplan.

Vad är nytt inför säsongen 2024?

 • Årskort OBOS Damallsvenskan 2024: Nytt för i år är att du som köper årskort till herrlagets säsong på Friends Arena har möjlighet att addera årskort till damlagets säsong i OBOS Damallsvenskan för halva priset. Detta erbjudande gäller endast vid köptillfället av ditt årskort och går inte att lägga till i efterhand. Då gäller ordinarie pris.

Observera att det inte finns någon förnyelseperiod till damlagets säsong på Skytteholms IP, utan nyförsäljningen inleds direkt nu den 25 oktober.

Nytt biljettsystem:

 • Bakgrund: AIK Fotboll har under en längre tid sålt biljetter och årskort till sina evenemang i biljettsystemet SRO, samtidigt som resterande medlemmar i Svensk Elitfotboll (klubbarna i Allsvenskan och Superettan) har använt sig av ett annat gemensamt biljettsystem: AXS.
 • En av anledningarna till bytet är att SRO har valt att dra sig ur den nordiska marknaden och att ägandeskap/val av biljettsystem på Friends Arena ligger hos Stockholm Live, vilket ryms inom arenaavtalet.
 • Därav har det beslutats att AIK Fotboll från och med säsongen 2024 kommer att gå över till AXS (mer specifikt Transticket).

Årskortsförsäljningen:

 • Årskortsförnyelsen kommer att ske i det befintliga biljettsystemet, vilket gör att du som väljer att förnya ditt årskort kommer känna igen processen från tidigare år.
 • Nyförsäljningen kommer även den att inledas i vårt nuvarande biljettsystem. En förflyttning till AXS sker i början av det nya året. Årskortsförsäljningen fortlöper sedan i AXS fram till deadline.

En förbättring:

 • AIK Fotboll är givetvis medvetna om den kritik som från supporterhåll har riktats mot biljettsystemet AXS. Viktigt att komma ihåg är att majoriteten av AIK Fotbolls biljettköpare enkom har kommit i kontakt med AXS i samband med biljettsläpp till bortaderbyn på Tele2 Arena, tillfällen då systemet är extremt hårt ansatt och unika värdekoder skall nyttjas. Med andra ord kan det röra sig om en ovana vid systemet i kombination med ett ovanligt hårt tryck vid dessa specifika tillfällen.
 • AIK Fotboll upplever en god dialog med både AXS och Stockholm Live, och att det finns ett genuint engagemang för att utveckla och förbättra systemet. AXS är de facto ett modernare och mer användarvänligt biljettsystem än det som nyttjas i dag. Den digitala hanteringen av biljetter och årskort kommer bli enklare. Nya sätt att sälja biljetter kommer dessutom tillkomma vilket leder till att köpprocessen blir ännu smidigare.

Digitalt årskort:

 • En nyhet är att det i AXS finns möjligheten till ett digitalt årskort direkt i din mobiltelefon. Information om exakt hur det fungerar kommer inför säsongspremiären. Då du enkelt kommer kunna gå på match med ditt digitala årskort är inte ett fysiskt plastkort ett krav säsongen 2024. När du förnyar/köper ditt årskort kan du dock välja att lägga till ett fysiskt kort för en kostnad av 79 SEK.

Prishöjning:

 • En mindre prisjustering kommer att ske på samtliga årskortssektioner och prisnivåer. Prishöjningen är i snitt 119 SEK och sker primärt av två anledningar:
  Arenaoperatören höjer serviceavgifterna på samtliga prisnivåer
  AIK Fotboll har ej höjt priset på årskorten på ett par år och en justering behövs för att följa marknaden

Kontroll av reducerade biljetter:

 • Ett nytt inskanningssystem har installerats på Friends Arena. Med det har AIK Fotboll en möjlighet att enklare särskilja ordinarie och reducerade biljetter vid inpassering. En mer noggrann kontroll av behörighet till reducerade biljetter/årskort kommer därför att ske under 2024.

Viktig information:

 • I och med systembytet från SRO till AXS är det viktigt att veta om att vissa funktioner som tidigare funnits inte längre kommer att existera i det nya systemet hos AXS. För det första kommer möjligheten att samordna sina årskort i grupp inte längre att finnas. Det betyder att det kommer vara viktigt att den personer som genomför köpet av årskortet också är den som planerar att nyttja det. Är man en grupp personer som planerar att köpa årskort bredvid varandra på arenan, rekommenderas att varje person gör det från sitt eget konto. Det här blir extra viktigt för de som planerar att avstå från det fysiska årskortet och i stället har som målsättning att använda sig av den digitala lösningen. Detta eftersom man då kommer behöva ha ett personligt konto för att ha åtkomst, samt kunna hantera sitt årskort. Om köpt årskort mot förmodan inte är kopplat till den tilltänkte innehavare, kommer det finnas en period i januari 2024 där man på egen hand kan permanent föra över köpta årskort till andra ägare.
 • Om man planerar att ge bort ett årskort i julklapp och vill säkerställa att det hålls hemligt fram till julafton så kommer detta vara möjligt. Det man behöver göra då är att köpa årskortet via ett konto som inte är kopplat till den tilltänkte årskortsinnehavaren. Man behöver sedan avstå från att ”ange biljettinnehavare”. Det här innebär att årskortet kommer registreras på den som står för köpet, och ett bekräftelse-mejl kommer skickas ut till den personens mejladress. Som nämnt ovan kommer man vid ett senare tillfälle kunna föra över årskortet till den tilltänkte ägaren av årskortet. Är det däremot inte viktigt att köpet hålls hemligt fram till julafton är rekommendationen att köpet genomförs på biljett-kontot som ägs av den tilltänkte årskortsinnehavaren. Observera dock att det då kommer att skickas ut ett bekräftelse-mejl till den personen.
 • Observera att årskorten inte kommer att skickas ut innan dess att systembytet till AXS har skett, vilket kommer vara som tidigast i februari 2024. Det betyder att inga årskort kommer att anlända i brevlådan till julafton. Detta beror endast på att arbetet med att trycka årskort inte kommer vara möjligt innan systembytet. Det kommer däremot att finnas möjlighet att få tillgång till ett gåvokort. Man får enklast tag på ett sådant via www.aikfotboll.se, alternativt kommer man kunna plocka ut ett gåvokort i AIK shop. Detta utan extra kostnad.
Text: AIK Fotboll

Huvudpartners

Ligapartners dam

Affärspartners

Samhällspartner

Välgörenhetspartner

© AIK Fotboll 2024

Sök på AIK Fotboll