Förlust och femteplats i tabellen

2022.11.07, kl 09:12
AIK föll med 0–1 mot IF Elfsborg inför 31 335 åskådare på Friends Arena i den avslutande omgången av Allsvenskan och slutade därmed på femte plats i tabellen. John Guidetti fick rött kort i den andra halvleken och i slutet av matchen avgjorde gästerna efter en kontring. Per Karlsson, Sebastian Larsson och Mikael Lustig hyllades stort i sina sista matcher.

Efter 29 spelade omgångar av Allsvenskan 2022 var det söndagen den 6 november 2022 dags för serieepilogen och AIK välkomnade IF Elfsborg till Friends Arena. Säsongen slutade inte som många AIK:are både trodde och hoppades då det var dags för sommaruppehållet efter 2–1-segern mot Helsingborgs IF på Olympia den 29 maj 2022 och sällan har väl ett uppehåll kommit vid ett sämre tillfälle för AIK:s del. Mjölken är dock redan spilld sedan länge och inget att gråta över längre. För AIK:s del så skulle en trepoängare i den 30:e omgången ge klubben en fjärdeplats i tabellen och därmed en större möjlighet att nå spel i Europa även nästa sommar. En poäng räckte inte för AIK om Kalmar FF som förväntat besegrade redan klara tabelljumbon Giffarna Sundsvall hemma på Guldfågeln Arena. För en gammal konservativ fotbollsälskare är den sista omgången av Allsvenskan en påminnelse om hur fotbollen var tidigare, då samlade omgångar på söndagarna var mer regel än undantag.

Det låg en vemodig skugga över Friends Arena inför avspark denna matchdag då tre riktiga veteraner aviserat att denna söndag är sista gången som de är en del av AIK:s spelartrupp i samband med en tävlingsmatch. Per Karlsson, Sebastian Larsson och Mikael Lustig kommer lämna ett enormt tomrum efter sig, och det förväntades nog vara många tårfyllda ögon både på planen och på läktarna då slutsignalen ljöd.

Startelvan för AIK:s del bestod av Kristoffer Nordfeldt, Mikael Lustig, Sotirios Papagiannopoulos, Axel Björnström, Vincent Thill, Bilal Hussein, Sebastian Larsson (K), Yasin Ayari, Taha Ayari, John Guidetti och Nicolás Stefanelli. På bänken satt Per Karlsson, Nabil Bahoui, Zachary Elbouzedi, Budimir Janošević, Jesper Ceesay, Collins Sichenje och Erik Ring. På läktaren satt Benjamin Mbunga Kimpioka, Henry Atola och Victor Andersson. Saknades gjorde Josafat Mendes, Alexander Milošević och Erick Otieno. Per Karlsson satt senast på bänken i bortamötet med Helsingborgs IF (2–1) på Olympia den 29 maj 2022 då han även byttes in i den 87:e matchminuten. I och med att bröderna Ayari båda var uttagna i startelvan så innebar det en milstolpe i AIK då det var första gången sedan 1981 som ett brödrapar startade en allsvensk match för AIK.

Domaren Fredrik Klitte från Helsingborg var för tredje gången under 2022 rättsskipare i en AIK-match, de två tidigare gångerna har också varit på Friends Arena i hemmamötena med Degerfors IF (1–1) den 18 september och Mjällby AIF (0–1) den 2 juli. 31 335 åskådare var på plats och stämningen var enorm då spelarna äntrade planen samtidigt som ett magnifikt tifo visades upp runt alla fyra läktarna. Nicolás Stefanelli gjorde avspark och AIK inledde mot den norra läktaren medan AIK-klacken sjöng Per Karlsson-ramsan. I den femte matchminuten fick Alexander Bernhardsson bollen vid den högra sidlinjen på offensiv planhalva, vände bort Axel Björnström och höll undan för hemjobbande Taha Ayri innan han tog sig in i straffområdet där Sotirios Papagiannopoulos tryckte ut honom över kortlinjen och det blev inspark för AIK. Tre minuter senare slog lagkaptenen Johan Larsson bortalagets första hörna och serven från vänster nådde Sebastian Holmén vid den bortre delen av målet och Kristoffer Nordfeldt räddade nicken, men släppte en kort retur som Leo Väisänen högg på, men AIK-målvakten räddade igen innan Nicolás Stefanelli fick bort bollen från straffområdet.

AIK:s första målchans kom i den tionde matchminuten då Axel Björnström slog iväg en långboll mot Nicolás Stefanelli. Bortalagets målvakt Tim Rönning beslöt sig för att komma ut nästan tio meter från eget straffområde och nicka bort bollen, men den studsade över honom och AIK-forwarden rundade honom, men hindrades av Leo Väisänen från att få ett skottläge mot det övergivna målet och Tim Rönning kunde rensa bort bollen till en hörna. Vänsterhörnan blev, som så ofta under 2022, resultatlös och istället kontrade IF Elfsborg genom Alexander Bernhardsson längs vänsterkanten och han avslutade farligt med ett hårt skott strax utanför den bortre, högra stolpen. I den 13:e matchminuten skar Vincent Thill in från högerkanten och fick till ett bra skott med vänsterfoten mot det närmaste krysset där Tim Rönning svarade för en bra räddning till en resultatlös högerhörna. Fyra minuter senare fick Bilal Hussein bollen på högerkanten efter en snabb spelvändning och han peggade upp bollen för John Guidetti i höger innerposition och hans tunga skott gick dryga metern utanför den vänstra stolpen. Ytterligare två minuter senare fick Vincent Thill iväg ännu ett tungt skott, denna gången från högersidan av straffområdet. Tim Rönning stod på knä vid sin vänstra stolpe och boxade bollen till en vänsterhörna som en trängd Bilal Hussein nickade över.

AIK hade en bra period i mitten av halvleken och borde tagit ledningen, men en storspelande målvakt stoppade hemmalaget. I den 21:a matchminuten vred och vände Taha Ayari mot Noah Söderberg till vänster i straffområdet. Inspelet mot den bortre, högra delen av straffområdet fångades upp av brorsan Yasin Ayari som passade vidare till John Guidetti vars direktskott täcktes av försvaret så att målvakten kunde fånga in bollen. Det var en öppen match med böljande spel och storpubliken trivdes. Efter en knapp halvtimmes spel slog Yasin Ayari en fin rak passning till Bilal Hussein som kom igenom till höger i straffområdet och avslutade efter marken, men Tim Rönning svarade för en fotparad till en resultatlös högerhörna. AIK:s första halvlek var bra och det var endast det viktiga målet som saknades. I den 41:a matchminuten tog sig Nicolás Stefanelli fram i fritt läge längs högerkanten efter att han spelats ren av Bilal Hussein. Argentinaren tog sig in i straffområdet och ner mot kortlinjen där han vände bort Noah Söderberg innan han avslutade kvickt i den närmaste stolproten. Returen studsade till Vincent Thill vars skott gick dryga metern utanför den högra stolpen. John Guidetti drog i den 44:e matchminuten på sig ett gult kort. Efter en stopptidsminut blåste domaren av för pausvila.

Inför den andra halvleken fylldes den norra läktaren av pyroteknik i vad som var ett Pertan inferno. Matchstarten sköts upp en kort stund då röken skulle lämna via taket. I den 48:e matchminuten fick Emmanuel Boateng iväg ett tungt skott från distans i dimman som Kristoffer Nordfeldt räddade och strax därefter var domaren tvungen att tillfälligt stoppa spelet då vi för en kort stund befann oss i tyska Lützen på dagen 390 år tidigare. I den 52:a matchminuten var det möjligen dags för en historisk milstolpe på AIK:s planhalva då Sebastian Larsson drog på sig ett gult kort efter en duell med Emmanuel Boateng. Var det sista gången i karriären som veteranen fick syna ett gult kort, eller skulle han hinna med att få ett till innan slutsignalen ljöd för sista gången?

I den 57:e matchminuten tog sig inhopparen Jacob Ondrejka in centralt i planen och fick iväg ett skott som överraskade Kristoffer Nordfeldt och gick ett par decimeter utanför den högra stolpen medan landslagsmålvakten stod och tittade efter bollen. Mycket nära ett ledningsmål för gästerna. Fyra minuter senare chippade Nicolás Stefanelli in bollen i straffområdet där Yasin Ayari kom springande och fick på en lobbnick som nästan överlistade Tim Rönning, men han fick bollen till en hörna. Sebastian Larsson slog vänsterhörnan mot den främre stolpen där Sotirios Papagiannopoulos mötte med pannan, men nicken gick några meter utanför den bortre, högra stolpen. AIK jagade ett segermål för att ge de tre veteranerna ett fint avslut i AIK-tröjan, men i den 64:e matchminuten inträffade en situation som satte en pinne i det spinnande AIK-hjulet. John Guidetti gick in för hårt med högerbenet högt i en duell med mittbacken Leo Väisänen på mittplanen och domaren visade det gula kortet vilket gjorde att det var slutspelat för AIK-forwarden. Finländaren föll lätt i duellen, tittade direkt mot domaren och gjorde tummen upp då han såg att det gula kortet var på gång, men domslutet var helt riktigt. Det röda kortet var AIK:s fjärde för 2022.

Strax efter att spelet sattes igång igen så knuffades bollförande Nicolás Stefanelli ner av Leo Väisänen i mittcirkeln, men domaren lät inte AIK fortsätta med bollen och istället fick Mikael Lustig ett gult kort för protest. I den 71:a matchminuten var det dags för AIK:s första byten då Zachary Elbouzedi  och Nabil Bahoui ersatte Vincent Thill och Taha Ayari. Med knappt 16 minuter kvar av ordinarie tid svepte Sebastian Larsson iväg en frispark från vänsterkanten mot Mikael Lustig som från den bortre, högra stolpen nickade in bollen framför mål mot Nabil Bahoui och Nicolás Stefanelli, men Sebastian Holmén lyckades styra bollen till hörna. Högerhörnan slogs av Sebastian Larsson och han fick stående ovationer av publiken vid hörnflaggan då han gick ut för att slå till bollen. Högerhörnan blev lång och fångades upp av Nicolás Stefanelli som lyfte in den framför mål där en omarkerad Nabil Bahoui med ryggen mot målet nickade precis utanför den högra stolpen. Otroligt nära kvittering. AIK fortsatte att föra spelet efter utvisningen och jagade ett nödvändigt segermål för att återta fjärdeplatsen som Kalmar FF tagit hand om i och med 4–0-ledningen i sin match. I den 77:e matchminuten var det dags för ännu en högerhörna för AIK och Sebastian Larsson möttes återigen av stående ovationer i vad som blev hans sista slagna hörna i karriären.

En knapp minut senare vände IF Elsborg på spelet från eget straffområde då Ahmed Qasem tog sig förbi Zack Elbouzedi och satte fart centralt. Det såg ut som om AIK skulle reda ut situationen då Mikael Lustig hann ikapp bollföraren och stoppade upp honom. Men då hittade Ahmed Qasem en perfekt passning till framrusande Jacob Ondrejka som kom in ensam till höger i straffområdet och vände bort Bilal Hussein innan han med vänsterfoten dunkade bollen förbi Kristoffer Nordfeldt och in i mål. 1–0 till IF Elfsborg efter 78:08 och fjärdeplatsen gled definitivt ur händerna på det decimerade hemmalaget. I den 84:e matchminuten var det dags för två nya byten för AIK då Axel Björnström och Bilal Hussein ersattes av Erik Ring och Collins Sichenje. AIK skapade ingenting efter baklängesmålet och mer och mer fokus riktades istället mot vad som skedde på AIK-bänken. Nio stopptidsminuter aviserades av fjärdedomaren Victor Wolf och strax därefter fick Sotirios Papagiannopoulos ett gult kort.

I den första stopptidsminuten började det sjungas ”allez allez, in med Pertan allez, in med Pertan allez, in med Pertan allez”. Efter 95:20 började en uppvärmande Per Karlsson att vinka till publiken. 80 sekunder senare började hela arenan att frustrerat vråla ”in med Pertan” unisont för att få se AIK-legendaren en sista gång. I den 98:e matchminuten fick Zack Elbouzedi ett gult kort och sekunder senare steg jublet då Per Karlsson tog av sig uppvärmningsvästen och gjorde sig redo för sitt sista inhopp. Efter 97:58 ersatte han Sotirios Papagiannopoulos och Pertan applåderade publiken och levererade även en slängkyss då han sprang in på planen och tog en position som centerforward. Mitt under spelet klappades Per Karlsson om av Niklas Hult i mittcirkeln. Efter 100:11 blåste domaren av matchen och signalen innebar att AIK blev femma i serien, en stor besvikelse, och att det var slutspelat för Per Karlsson, Sebastian Larsson och Mikael Lustig. Matchen blev även den sista efter en lång karriär för den assisterande domaren Peter Allheim. En lång hyllning till de tre spelarna, främst till Per Karlsson, pågick en lång tid efter slutsignalen. Den 6 november 1632 stupade den svenske kungen Gustav II Adolf på slagfältet i Lützen. Den 6 november 2022 abdikerade AIK-kungen Per Karlsson på Friends Arenas gräsmatta.

Text: Stefan Mellerborg

Huvudpartners

Ligapartners dam

Affärspartners

Samhällspartner

Välgörenhetspartner

© AIK Fotboll 2024

Sök på AIK Fotboll