Förlust i cupen för damlaget

2023.03.05, kl 19:41
AIK:s damlag förlorade med 0–1 (0–1) på Skytteholms IP mot Piteå IF DFF i den andra matchen i gruppspelet av Svenska cupen 2022/2023. Matchen avbröts en dryg halvtimme i den andra halvleken då planen fylldes med snö och blev ospelbar.

En tidig seriefinal stod på programmet då de två vinnarna från förra helgen möttes på Skytteholms IP i Solna. AIK besegrade Djurgårdens IF FF med 2–1 och Piteå IF DFF vann med 4–1 mot Umeå IK FF. En trepoängare för något av lagen skulle göra att man då skulle sitta i förarsätet inför den tredje och sista omgången av gruppspelet i Svenska cupen 2022/2023. AIK:s chefstränare Jesper Björk namngav följande startelva i en 5-3-2-formation; Serina Backmark, Monica Hagström, Julia Laukström, Jennie Nordin (K), Sofia Parkner, Sara Nordin, Sara Frigren, Olivia Lindstedt, Wilma Ljung Klingwall, Moa Sjöström och Matilda Nildén. På bänken satt Michelle Rojas Flores, Adelisa Grabus, Mercy Sabuni Söderling, Lawlaw Nazeri, Vendela Dreifaldt, Daniella Famili och Vendela Persbeck.

AIK kom till spel i den vita cuptröjan, svarta shorts och svarta strumpor medan Serina hade en guldfärgad matchtröja, svarta shorts och guldfärgade strumpor. Piteå bar en helröd dräkt och målvakten en helblå. Domare i matchen var Hanna Laajanen och på hennes signal satte Wilma Ljung Klingwall igång spelet. AIK anföll i den första halvleken mot målet närmast Solna centrum. Efter fem minuters spel skapade AIK sin första hörnan och serven från vänster slogs av Sara Frigren, men blev resultatlös. Strax därefter började snön att falla över Skytteholms IP. I den 13:e matchminuten kom AIK i en snabb spelvändning och snabba Moa Sjöström kom förbi utrusande målvakten Samantha Leshnak Murphy och in till vänster i straffområdet. Avslutet från en snäv vinkel täcktes av en försvarare och bollen gick till Sara Nordin som lobbsköt mot det övergivna målet, men på mållinjen stod Faith Ikidi och kunde konstatera att bollen slog i ribban. Oerhört nära hemmaledning.

Tre minuter senare skapade Piteå IF DFF sin första målchans och Serina Backmark räddade till en högerhörna som slogs av Ásla Johannesen. AIK-försvaret fick bort bollen, men i andraläget spelades bollen ut till hörnläggaren igen och hon hittade Wilma Carlsson framför mål. Avslutet gick in i den bortre, vänstra delen av målet och det var 1–0 till bortalaget efter nästan exakt 16 spelade minuter. Efter målet var Piteå IF DFF det något mer spelförande laget, men AIK var på intet sätt tillbakatryckta. I den 33:e matchminuten lyfte Maja Green in en hörna från vänster och det blev kalabalik framför AIK-målvakten innan försvaret lyckades rensa bort bollen. Det blev mer AIK under avslutningen av halvleken och Sara Frigren frispelades nästan till vänster i straffområdet i den 41:a matchminuten, men bollen studsade iväg från henne. Domaren signalerade för halvtidsvila efter 45 spelade minuter.

AIK genomförde ett byte inför den andra halvleken då Michelle Rojas Flores ersatte Sara Frigren. Piteå IF DFF satte omgående press på AIK och arbetade fram fyra hörnsparkar under de första sju minuterna. I den 51:a matchminuten fick inhopparen Michelle Rojas Flores matchens första gula kort. Fem minuter senare fick samma spelare bollen något till vänster utanför offensivt straffområde och avlossade ett riktigt bra skott mot det bortre, högra krysset, men Samantha Leshnak Murphy svarade för en strålande räddning och styrde bollen till en resultatlös högerhörna. I den 58:e matchminuten slog Julia Laukström en långboll till Matilda Nildén som elegant tog emot den och avslutade strax utanför mål samtidigt som snöfallet tilltog.

När matchklockan tickade upp mot 60 spelade minuter genomförde AIK ett trippelbyte då Wilma Ljung Klingwall, Moa Sjöström och Julia Laukström lämnade planen och ersattes av Lawlaw Nazeri, Adelisa Grabus och Daniella Famili. Snön tilltog och planen gick snabbt från grön till vit och med en vit matchboll kändes det som att se bandy och bara titta efter var spelare rörde sig på planen då det var omöjligt att se vad de jagade. I den 72:a matchminuten blåste domaren av matchen och spelare, ledare samt funktionärer gick in i omklädningsrummen. Efter cirka tio minuter kom en traktor in på planen för att ploga bort snön.

Efter ytterligare tio minuter kom Piteå-spelarna in på planen medan låten Winter Wonderland spelades i högtalarna. Strax därefter anlände även AIK-spelarna. Efter en dryg halvtimme blåstes matchen igång igen. AIK gjorde sitt sista byte inför omstarten då Mercy Sabuni Söderling ersatte Sofia Parkner. AIK jobbade omgående fram en högerhörna efter en chans för Matilda Nildén och Daniella Famili. Hörnan slogs av Monica Hagström, men avslutet från Matilda Nildén gick högt över målet. I slutet av ordinarie tid var Michelle Rojas Flores tvungen att lämna planen för ett par minuter efter en skada. Båda lagen hade svårt att skapa några målchanser efter uppehållet. Då matchklockan passerade 90 spelade minuter annonserades det att det återstod sju stopptidsminuter. AIK fick till ett tryck under slutet av stopptiden, dock utan att skapa några heta målchanser. Det närmaste man kom var efter en frispark från Monica Hagström som lyftes in i straffområdet och sånär nådde huvudet på Jennie Nordin framför mål. AIK jobbade även fram en högerhörna med några sekunder kvar, men fick inte in bollen i straffområdet då man valde att slå den kort. I och med segern har Piteå IF DFF kopplat ett grepp om semifinalplatsen.