Drömstart gav femte raka allsvenska segern

2024.08.31, kl 17:21
Efter ett vackert kombinationsspel mellan John Guidetti och Ioannis Pittas kunde AIK:s cypriot sätta ledningsmålet redan i den fjärde matchminuten av bortamötet med IFK Värnamo. Målet skulle visa sig bli matchens enda, vilket innebär femte raka allsvenska segern för det svartgula laget.

Annons:

Allsvenskans 21:a omgång var också den sista innan ett två veckor långt landslagsuppehåll och för AIK:s del innebar det en resa till Småland för ett besök på Finnvedsvallen i Värnamo. Med i bussen fanns fyra nyblivna AIK-spelare som sportchef Thomas Berntsen hämtat in under transferfönstrets sista veckor: Stanley Wilson, Oscar Uddenäs, Thomas Isherwood och Onni Valakari. Den sistnämnde fanns även med i den startelva som Mikkjal Thomassen och hans stab presenterade dryga timmen före avspark: Kristoffer Nordfeldt (K) – Mads Thychosen, Sotirios Papagiannopoulos, Benjamin Tiedemann, Eskil Edh – Taha Ayari, Onni Valakari, Lamine Fanne, Anton Salétros, Bersant Celina – Ioannis Pittas.

På uppvärmningen tvingades dock AIK:s tränarteam tänka om då Lamine Fanne fick en känning som innebar att han inte längre var aktuell för spel. Mittfältaren hade kvällen innan blivit klar för en övergång till engelska Luton Town, men med överenskommelsen att han ska avsluta säsongen i Sverige innan flyttlasset till Bedfordshire. Hur som helst blev det ingen speltid för Fanne denna lördag, utan John Guidetti tog hans plats i AIK-elvan och gjorde därmed sin första allsvenska start på över ett år.

Redan i matchminut fyra tackade Guidetti för förtroendet, efter att ha fått bollen i djupled av Onni Valakari. JG släppte bollen till Ioannis Pittas innan han fortsatte sin löpning mot motståndarmålet. I halvcirkeln utanför straffområdet får Guidetti tillbaka bollen av sin lagkamrat – och med en läcker ”tittfint” ställer han sedan hela IFK Värnamos försvar med en passning som frispelar Pittas inne i straffområdet. Och i de lägena missar inte AIK:s målkung, utan han kan placera bollen säkert i nät fram till 0–1. Cypriotens elfte allsvenska fullträff säsongen 2024, vilket innebär att han nu på allvar har vittring på skytteligatoppen inför hösten.

En svartgul drömstart var ett faktum, men hemmalaget lät sig inte nedslås utan tog tag i spelet omgående efter målet och lyckades trycka ner AIK-försvaret djupt på egen planhalva. Spelövertaget var så pass stort att AIK-bänken valde att agera med ett tidigt byte där Axel Björnström ersatte Taha Ayari för att kunna formera en fembackslinje framför Kristoffer Nordfeldt. Bytet stoppade dock inte IFK Värnamo från att äga matchbilden och mer eller mindre konstant hota med farliga inspel in i målområdet. 0–1 skulle dock stå sig den första halvleken ut – och det var faktiskt närmare ännu ett AIK-mål strax före paus, då en frispark från Bersant Celina nådde pannan på Sotirios Papagiannopoulos, men hemmaförsvaret lyckades i panik få undan bollen i gröten av spelare precis framför mållinjen.

När den andra halvleken rullade i gång hade ytterligare ett AIK-byte genomförts, för även Stanley Wilson skulle få göra sin debut den här eftermiddagen. 18-åringen ersatte Onni Valakari på mittfältet. Matchbilden fortsatte dock att vara sig lik från den första akten, där hemmaspelarna var hetare in i duellerna och fick med sig majoriteten av bollstudsarna. 9–5 i avslut och 8–3 i hörnor var talande statistik när matchen slutligen summerades – men i målkolumnen var det fortsatt 1–0 till AIK när huvuddomare Granit Maqedonci till sist satte pipan i munnen efter nästan sju tilläggsminuter, till stort jubel från den fullsatta bortasektionen som nu kunde räkna in tre poäng som kanske inte var helt rättvisa, men inte desto mindre sköna.

Noterbart i övrigt från matchen var att även Oscar Uddenäs fick debutera i den svartgula tröjan, då han bytte av Bersant Celina i matchminut 64. Även Omar Faraj och Ahmad Faqa kom in och fick speltid i matchen.

Segern var AIK:s femte raka i Allsvenskan (sjätte raka i tävlingssammanhang). Men nu dröjer det till söndagen den 15 september innan vi får se om sviten förlängs ytterligare, för nu väntar uppehåll för landslagsspel. Men du som vill se hemmamatchen mot Malmö FF på plats gör nog klokt i att säkra dina biljetter så fort som möjligt, för det är bra tryck i försäljningen efter att AIK på allvar hittat formen inför den viktiga hösten.

Text: Olle Östman

Huvudpartners

Ligapartners dam

Affärspartners

Samhällspartner

Välgörenhetspartner

© AIK Fotboll 2024

Sök på AIK Fotboll