Det digitala omklädningsrummet – ett initiativ för att stoppa digital mobbning bland barn

2021.11.08, kl 12:50
Kära AIK:are,

Vi adresserar er med anledning av klippet Football Lowlights som publicerades under måndagen efter söndagens vinst mot Östersunds FK. Det är ett par saker vi vill förtydliga. Till att börja med: Klippet med misslyckade ingripanden där kommentatorn Niklas Jarelind förnedrar våra spelare är framtaget av oss och något som vi i AIK Fotboll – inklusive spelartruppen – står 100 % bakom. Låt oss förklara varför.

Hot, trakasserier och kränkningar på nätet har funnits lika länge som vi kommunicerat där, men företeelsen är ändå relativt ny och har accelererat i takt med att de sociala medierna har brett ut sig. På många sätt är den digitala mobbningen en förlängning av hur det alltid har sett ut. Men på ett sätt är den annorlunda: Den sker i den digitala världen där vuxna är mindre bevandrade och som ofta inte kan kontrolleras. Problemet är inte begränsat till AIK Fotboll eller idrottsvärlden utan sträcker sig över hela samhället. 33%* av unga uppger att de har utsatts för kränkningar på nätet – vi vill att den siffran ska sjunka.

I Football Lowlights kallas våra spelare för ”äckel”, ”hora” och utsätts för olika typer av hot. Det är obehagligt och plågsamt att lyssna på. Ingen människa ska behöva bli trakasserad, men det är tyvärr så den digitala verkligheten för unga ser ut. Allt som sägs i klippet är baserat på incidentrapporter där barn, så unga som i mellanstadieålder, och ungdomar inom AIK Fotboll berättar om hur de har blivit utsatta för mobbing på nätet. Som vuxen är det viktigt att förstå att internet inte är en parallell fantasivärld där barn inte kan skadas – det som händer där är på riktigt. Digitala hot, trakasserier och kränkningar sker i det dolda och med Football Lowlights låter vi mobbningen ta plats och tvingar in den i folks medvetanden.

AIK Fotboll utbildar inte fotbollsspelare – vi utbildar människor. Det är vår utgångspunkt. Första steget mot en lösning är att konstatera att problemet existerar och börjar jobba förebyggande med beteenden hos unga människor. Därför har vi inlett initiativet Det digitala omklädningsrummet tillsammans med vår huvudpartner BenQ som är verksamma inom gaming communityn där det också förekommer hårt språk, trakasserier och mobbning. Initiativet går ut på vi utbildar spelare, föräldrar och ledare i hur man beter sig på digitala plattformar och vi är övertygade om att detta kommer leda till en positiv utveckling. När vi ser en förändring lovar vi att dela med oss av utbildningsmaterialet så att alla andra kan göra samma resa som vi nu inleder. Till dess har vi sammanställt en enklare handbok där vi ger förslag på hur både barn och vuxna kan arbeta mot en sundare digital värld. Den är gratis och går att ladda ner här nedan (se PDF i slutet av artikeln).

Sammanfattningsvis: Digitala hot, trakasserier och kränkningar bland unga är ett verkligt problem som existerar i hela samhället. Motivet till Football Lowlights är att få upp problemet på agendan. Vi vill se en utveckling där färre barn och ungdomar mobbas på internet, och det är anledningen till att vi startat initiativet med BenQ.

Med Det digitala omklädningsrummet arbetar vi för att internet ska bli en plats där barn och ungdomar kan trivas och nå sin fulla potential som människor. Alla kan vara med och bidra – se till att du är en av dem.

* ( Kränkningar och mobbning på internet och sociala medier – skolverket.se )

Text: AIK Fotboll

Huvudpartners

Ligapartners dam

Affärspartners

Samhällspartner

Välgörenhetspartner

© AIK Fotboll 2024

Sök på AIK Fotboll