Derbykungarna AIK!

2024.09.29, kl 17:52
John Guidetti 1 – Hammarby IF 0. Efter en första halvlek där AIK styrde och ställde spelet helt så skulle den andra halvleken mest bestå av hårda dueller och avblåsningar. Det såg även länge ut som att matchen skulle sluta oavgjort – men John Guidetti ville annat. I den 92:a matchminuten lyfte taket på Nationalarenan när Guidetti tryckte in det avgörande målet. AIK höll sedan undan och vann derbyt med 1–0.

Matcherna duggar tätt för AIK:s del då man under söndagen spelade sin tredje match på blott åtta dagar. Till skillnad från de två tidigare matcherna som spelats på bortaplan så bjöd dagen på ett glödhett derby på ett fullsatt Nationalarenan i Solna. AIK har sedan Mikkjal Thomassens intåg i klubben transformerats till ett svårslaget lag och man kom till derbyt med en imponerande form då man vunnit sju av de åtta senaste matcherna – även bortalaget kom till matchen med en god form då man inte förlorat en match sedan mitten av juli. Vid en eventuell seger för det svartgula laget så kliver man om antagonisten från Södermalm i den allsvenskatabellen. Det var med andra ord tydligt inför avsparka att derbyt innehöll en extra krydda och det märktes inte minst på supportrarna som hade kraftsamlat ordentligt och sålt slut varenda stol på arenan redan under lördagen.

Mikkjal Thomassen med övrig ledarstab valde att genomföra två ändringar i startelvan jämfört med senaste matchen som spelades mot IK Sirius på bortaplan. Man ställde därmed upp med följande elva spelare från start: Kristoffer Nordfeldt – Mads Thychosen, Alexander Milosevic, Benjamin Tiedemann, Sotirios Papagiannopoulos, Eskil Edh – Lamine Fanne, Anton Salétros, Onni Valakari – Bersant Celina, Ioannis Pittas.

När klockan tickade över till 13:50 stämde hela arenan upp i kör till den numera klassiska inför avspark-låten, Leva Livet med Lill-Babs. Tre minuter senare skulle Åh vi é AIK dåna inne på arenan och på Norra Stå visades ett mäktigt tifo upp med Putte Kock som frontfigur. Putte Kock har ordet var budskapet under den första delen av tifot, den makalösa målningen skulle sedan bytas ut till ytterligare en målning på Putte med texten – Korten på bordet.

När klockan tickade upp på 14:00 blåste dagens huvuddomare, Glenn Nyberg, i sin pipa och Nahir Besara sparkade i gång derbyt inne på en kokande arena. Hammarby lyfte upp laget direkt och lyckades även ordna en hörnspark redan i den första minuten – Besaras serv hamnade dock inte bättre än att Ioannis Pittas kunde rensa i väg bollen från den första stolpen.

I den femte matchminuten var AIK nära på att sätta dit ledningsmålet, Pittas fick det första läget efter att Victor Eriksson i bortalaget inte fått tillräckligt med fart på bollen när han passade hem till egen målvakt. Hahn i Hammarbymålet var däremot snabb på att komma ut och kunde stoppa Pittas från att rulla bollen i mål. Därefter samlade Onni Valakari in bollen och hittade även in till Bersant Celina som kom med bra fart in i straffområdet, avslutet från nära håll hamnade dock någon meter utanför Hahns högra stolpe. Två minuter senare kom Mads Thychosen framåtrusande på högerkanten i en kontring, han tog sig även in i straffområdet där han till synes blev nedgjord av en vitklädd spelare – varken domare Nyberg eller assisterande domare, Mahbod Beigi, ansåg dock att det skulle innebära straffspark för AIK – detta ledde till stora protester från både publiken och AIK:s tränarbänk och Mikkjal Thomassen fick därmed syna det gula kortet.

Det var AIK som inledde matchen piggast och man tog sig vid flera tillfällen till halvfarliga målchanser. I den 13.e matchminuten slet sig Salétros loss på mittplanen och hittade sedan ut till Valakari som kombinerade sig fram med Thychosen – finländaren serverade sedan en boll till Pittas som försökte styra in bollen från nära håll, men bollen hamnade till slut någon decimeter över ribban. Tre minuter senare var AIK ännu en gång väldigt när att ta ledningen då Lamine Fanne fått bollen till skänks i straffområdet, men skärpan fanns inte där och bollen rullade ut till en resultatlös hörnspark.

AIK fortsatte att styra och ställa på planen när matchklockan hade passerat 20 spelade minuter. De få gångerna man tappade bollen och bortalaget hade möjlighet att ställa om så var flera svartklädda spelare nära sina motståndare och återerövrade bollen. Onni Valakari hade en pigg start på matchen och var ofta iblandad i det offensiva, utöver det så vann han även mycket boll genom ett kraftfullt duellspel. I matchminut 27 fick Papagiannopoulos hela den östra läktaren att ställa sig upp och applådera försvararen efter att han enkelt flyttat på Erabi som försökt ta sig förbi honom på högerkanten.

I den 40:e matchminuten revs Onni Valakari ner av Fredrik Hammar och AIK blev tilldelade en frispark i ett intressant läge halvvägs in på offensiv planhalva, serven letade sig mot den bortre stolpen där det kom tre svartklädda spelare i bra fart. Dessvärre nådde ingen av spelare fram till bollen och den styrdes ut till inspark för Hammarby. Kl 14:45 visade fjärdedomaren att återstår minst två minuter av den första halvleken och det var bortalaget som skulle trycka på under slutperioden av den första akten – men AIK försvarade sig bra och när domare Nyberg blåste i pipan kunde man konstatera att vi gick till halvtidsvila med ett likaläge.

Efter ett kortare uppehåll på grund av pyroteknik från bägge kortsidor så blåste domare Nyberg i gång den andra halvleken kl 15:08. Bortalaget genomförde ett byte under pausen då Markus Karlsson lämnade planen och man satte i stället in Ibrahima Breze Fofana.

Hammarby började den andra halvleken bättre än man spelade under hela den första akten då man såg till att äga bollinnehavet. AIK slarvade en del i passningsspelet efter pausen, vilket innebar att bortalaget hade möjlighet att vinna bollen i farliga lägen, däremot kunde AIK med ett resolut försvarsspel allt som oftast vinna tillbaka bollen.

Matchen bestod nu av ett ställningskrig där inget av lagen lyckades med särskilt mycket i sitt spel. I matchminut 57 kombinerade Valakari och Thychosen sig fram längst högerkanten, däremot var det en vitklädd spelare som hann först till bollen och Thychosen fick sig en smäll som innebar att AIK spelade med en man färre under en kortare period. När Milosevic till slut fick tag på bollen så rullade han den över linjen och den danske högerspringaren fick behandling.

Det var inte mycket av skönspel i derbyt och det förutom en del hårda dueller och avblåsningar från domare Nyberg så hände det knappt någonting på planen. I matchminut 70 bestämde sig domarteamet att ta av spelarna från plan då det förekom pyrotekniska pjäser på Norra Stå. Kl 15:52 äntrade John Guidetti och Dino Besirovic planen för att värma upp och det var tydligt att dessa två skulle bytas in så fort uppehållet var över. Detta möttes av stora applåder från läktaren och det var nog många som dagdrömde om att just Guidetti skulle avgöra det här derbyt. När det närmade sig spel igen så meddelade dagens speaker att det var Bersant Celina och Onni Valakari som fick lämna planen.

Spelet återupptogs med att AIK genomförde sin frispark man fick på mittplanen innan uppehållet. Det var bortalaget som skulle vara det bättre laget under en period i matchen då man ägde mycket av bollinnehavet och man försökte även att ta sig till målchanser längst kanterna, hittills hade AIK-försvaret dock bra koll på sina motståndare. I matchminut 83 fick Hammarby en frispark i ett bra läge långt ner till höger på AIK:s planhalva, Besara stegade upp och lyfte in bollen mot straffområdet – de svartklädda spelarna var däremot på tårna och lyckades få bort bollen från den farliga zonen.

Det var inget ordnat spel från något av lagen under matchen slutskede och allt tydde på att matchen skulle sluta oavgjort när matchklockan började närma sig 90 spelade minuter.

I den 92:a matchminuten skulle hela arenan explodera i extas! Efter en tilltrasslad situation efter att Fanne fint löpt ner längst kortlinjen så fick han in bollen mot straffområdet och efter att den flippat runt bland flertalet ben så hamnade den till slut hos John Guidetti – och vem annars skulle det vara som tryckte in bollen i mål. 1–0 till AIK!

Hammarby gjorde ett försök att få in ett kvitteringsmål men utan resultat. AIK vann därmed derbyt inför en publik på 47 129. Tack till alla er som stöttade laget under hela matchen, och ett extra stort tack till derbykungen – John Guidetti!

Text: Freddy Montan