Calvin Kabuye ut på lån under 2023

2023.03.29, kl 11:00
AIK Fotboll är överens med Östersunds FK om en utlåning av forwarden Calvin Kabuye. 20-åringen lämnar AIK omgående och kommer spela för ÖFK i Superettan under 2023. Det finns en klausul i avtalet som gör att båda klubbarna kan avsluta låneavtalet under sommarens transferfönster.

– Calvin har önskat mer speltid för att fortsätta sin positiva utvecklingskurva. Vi har tillsammans tittat på olika alternativ och landat i en utlåning till Östersunds FK i detta läge, säger Manuel Lindberg, VD/klubbdirektör och tf sportchef.

20-årige Calvin Kabuye, född fredagen den 28 mars 2003 på Huddinge sjukhus och uppväxt i Farsta, började i femårsåldern spela fotboll i moderklubben IF Olympia från Farsta och efter ett par år gick han vidare till Sköndals IK. 2015 kom Calvin till AIK Fotboll och började spela med P03 i akademin. Sommaren 2018 vann AIK med Calvin Kabuye i laget Gothia Cups SEF Trophy-klass efter att man besegrat Helsingborgs IF (2–0) i finalen på SKF Arena på Heden i Göteborg den 21 juli 2018.

Debuten för AIK:s P19-lag skedde i premiären av P19 Allsvenskan Norra den 14 juni 2020 då AIK ställdes mot IK Frej Täby FK (4–4) på Vikingavallen i Täby. Calvin Kabuye startade matchen i tröja nummer 8 och svarade för två mål i debuten. Det första målet kom i den 40:e matchminuten och betydde reducering till 1–2. Efter en timmes spel kvitterade Calvin till 3–3. Han hade i matchtruppen bland annat sällskap av Eric Kahl, Erik Ring, Yasin Ayari, Adam Ben Lamin och Rasmus Bonde. Erik Ring svarade för AIK:s två andra mål i den oavgjorda matchen.

I den efterföljande omgången, hemma på Skytteholms IP mot IFK Norrköping FK (5–0) den 18 juni 2020 svarade Calvin återigen för två mål, varav det ena från straffpunkten. Han målade i sina första fyra matcher för P19-laget och det blev sammanlagt 13 matcher och tolv mål för honom med P19 under 2020 då AIK slutade på andra plats i tabellen, en poäng efter seriesegrarna Djurgårdens IF FF. Fortsättningsserie A Norra spelades endast i två omgångar innan den ställdes in med anledning av pandemin covid-19.

Den 12 augusti 2020 vann AIK:s P17-lag Ligacupen efter att man besegrat Malmö FF (3–0). Calvin Kabuye svarade för 1–0-målet i den 35:e matchminuten. I samma lag spelade även Yasin Ayari (K), Rasmus Bonde och Ahmad Faqa. I semifinalen av Ligacupen körde AIK över IF Brommapojkarna (4–0) hemma på Skytteholms IP efter att Calvin inlett och avslutat målskyttet.

2021 slutade AIK:s P19-lag på fjärde plats i Allsvenskan Norra och det blev inget slutspel med anledning av pandemin covid-19 utan endast en final mellan gruppsegrarna i Allsvenskan Norra och Allsvenskan Södra. Calvin Kabuye spelade 19 matcher under året och svarade för 30 mål, vilket gav en överlägsen seger i skytteligan då han var sju mål före Kofi Fosuhene Asare från Djurgårdens IF FF. I seriespelet och Ligacupen för P16, P17 och P19 med AIK står Calvin Kabuye hittills noterad för 66 spelade matcher och 91 gjorda mål.

Under 2021 började även Calvin Kabuye träna med herrlaget på Karlbergs träningsanläggning och det blev spel i sex träningsmatcher under året. Den 14 mars 2021 möttes AIK och IF Brommapojkarna (1–2) på Friends Arena i Solna och Calvin Kabuye var för första gången uttagen i matchtruppen i tröja nummer 46. I den 71:a matchminuten genomförde AIK ett dubbelbyte då Bojan Radulovic och Nicolás Stefanelli klev av och de ersattes av Saku Ylätupa och Calvin Kabuye. Den 26 maj 2021 möttes AIK och Västerås SK FK på Södertälje Fotbollsarena och Gnaget vann med 3–1 efter tre mål av Bojan Radulovic. Calvin Kabuye inledde på bänken i tröja nummer 46 och ersatte Stefan Silva i den 79:e matchminuten. Den 28 juni 2021 möttes AIK och Östersunds FK (0–1) på Norrtälje sportcentrum under EM-uppehållet och Calvin spelade den avslutande halvtimmen efter att han ersatt lagkaptenen Henok Goitom. Det blev även ett inhopp för honom i träningsmatchen mot IK Sirius FK (1–0) på Studenternas IP i Uppsala den 30 augusti 2021, denna gång för första gången i tröja nummer 28.

Då AIK:s herrlag den 7 oktober 2021 mötte Jönköpings Södra IF (1–3) i en träningsmatch inför cirka 50 åskådare på Bollspelarens IP i Norrköping så spelade Calvin Kabuye hela matchen i tröja nummer 28. AIK tag i händelserna och när matchklockan hade passerat kvarten spelad kom också utdelningen. På ett tillslag skarvade Stefan Silva läckert in bollen i offensivt straffområde. Calvin Kabuye tajmade passningen perfekt och med en precis lyftning satte han bollen i nät bakom J-Södras utrusande målvakt Felix Jakobsson och det var 1–0 till AIK. Tio minuter in i den andra halvleken drog Calvin på sig ett rött kort och fick lämna planen. AIK:s sista träningsmatch för året spelades den 11 november 2021 på Iver Arena i Västerås och Västerås SK FK (3–2) stod för motståndet. Calvin inledde på bänken och byttes in i den andra halvleken.

Det blev även en match på bänken i Allsvenskan under året. Den 27 oktober 2021 möttes AIK och Malmö FF (0–1) på Eleda Stadion i Malmö och Calvin Kabuye satt på bänken i tröja nummer 28. AIK:s första träningsmatch för 2022 spelades den 27 januari då Sollentuna FK (1–2) gästade Skytteholms IP. 1 499 åskådare var på plats och AIK ställde upp med två startelvor, en för vardera halvlek. Calvin Kabuye spelade den andra halvleken i tröja nummer 17. I den andra halvlekens femte minut svarade Rasmus Bonde för en bra aktion då han bröt upp längs vänsterkanten och spelade till Calvin Kabuye som klev in i straffområdet och trycktes i ryggen av William Jan och en signal för en straffspark borde ha kommit.

AIK Fotboll kom den 18 mars 2022 överens med Calvin Kabuye om ett A-lagskontrakt som sträcker sig till och med den 31 december 2024. Samma dag meddelade AIK Fotboll att Calvin lånades ut till Vasalunds IF och utlåningen sträckte sig över hela säsongen beslutades under sommarens transferfönster. Innan utlåningen hade Calvin spelat två matcher i Ligacupen med AIK:s P19-lag och han svarade för sex mål.

Debuten för Vasalunds IF skedde i seriepremiären borta mot Umeå FC (0–4) inför 564 åskådare på Umeå Energi Arena SOL i Västerbotten den 3 april 2022. Calvin startade matchen i tröja nummer 19 och han spelade 75 minuter innan han byttes ut. Han hade i matchtruppen sällskap av Rasmus Bonde, Abdihakin Ali och Elias Durmaz. När Vasalunds IF den 30 april 2022 tog emot Örebro Syrianska IF hemma på Skytteholms IP sköt Calvin in 1–1-målet i den 33:e matchminuten. Inför den sjätte omgången fick chefstränaren Akis Vavalis lämna klubben efter resultatraden 1V-3O-1F och ny manager blev Babar Rehman. Vasalunds IF var länge med i toppstriden i Ettan Norra, men slutade till slut trea i tabellen efter Gefle IF FF som tog en plats i Superettan och Sandvikens IF som tog kvalplatsen. I den 29:e omgången hade man ett jätteläge att gå upp på samma poäng som tvåan Sandvikens IF, men Vasalunds IF noterade då årets största förlust i och med 1–5 hemma mot 14-placerade Täby FK vilket ändade möjligheten till kvalspel för Solna-klubben.

Det blev sammanlagt 28 matcher, varav 25 från start, för Calvin Kabuye i Ettan Norra och han noterades för 15 mål. Det blev bland annat ett hattrick i hemmamötet med Piteå IF FF (6–3) den 2 oktober 2022. De 15 gjorda målen gav en delad fjärdeplats med klubbkamraten Elias Durmaz i skytteligan för Ettan Norra. De tre topplaceringarna i skytteligan togs av Naeem Mohammed, Sandvikens IF (23), Jabir Abdihakim Ali, Sandvikens IF (22) och Leo Englund, Gefle IF FF (22). Calvin spelade även två matcher för Vasalunds IF i Svenska cupen 2022/2023, borta mot Karlbergs BK (4–2, efter förlängning) och hemma mot Örebro SK (0–1) och svarade för ett mål i den första halvleken mot KBK. Calvin spelade även AIK:s två avslutande träningsmatcher mot IK Sirius FK (2–2) och Västerås SK FK (1–1).

2023 inleddes för AIK:s del med den gemensamma premiärträningen den 10 januari och elva dagar senare tog AIK emot Sollentuna FK (2–1) på Skytteholms IP och Calvin spelade hela den andra halvleken. Han var även med på AIK:s träningsläger i portugisiska Algarve under januari/februari. Det blev under försäsongen spel för honom i AIK:s samtliga sju träningsmatcher och den 6 mars 2023 var det dags för Calvin Kabuyes tävlingsdebut i AIK-tröjan. AIK tog då emot Varbergs BoIS FC (3–0) inför 3 355 åskådare på Skytteholms IP i den tredje och avslutande gruppspelsmatchen i Svenska cupen 2022/2023. Calvin inledde på bänken i tröja nummer 19 och ersatte Viktor Fischer i den 88:e matchminuten.

Text: Stefan Mellerborg

Huvudpartners

Ligapartners dam

Affärspartners

Samhällspartner

Välgörenhetspartner

© AIK Fotboll 2024

Sök på AIK Fotboll