Beata Olsson poängräddare i derbyt

2024.10.12, kl 19:47
Säsongens sista derby slutade oavgjort sedan inhopparen Beata Olsson kvitterat Djurgårdens ledning och fastställt slutresultatet 1–1 (0–0) en kvart från slutet. Trots poängen är AIK kvar på nedflyttningsplats med tre omgångar kvar av OBOS Damallsvenskan 2024, men laget har allt att spela för inför säsongsavslutningen som ser ut att bli högdramatisk.

Rivalmöte, en värmande höstsol och viktiga poäng på spel var ingredienser som lockade 933 personer till Skytteholms IP denna oktoberlördag. Tabelläget var fortsatt prekärt för AIK i kampen om nytt kontrakt i högsta serien, men en positiv trend med tre raka matcher utan nederlag gjorde att hoppet om en svartgul derbyseger ändå var gott på förhand. AIK inledde också klart piggast och man var riktigt nära att få en drömstart redan i den nionde matchminuten. På en andraboll efter en hörna lyfte Daniella Famili fram bollen till Jennie Nordin som dröjt sig kvar i offensiv tredjedel efter den fasta situationen. Helt fri med Djurgårdsmålvakten Elvira Björklund lobbade Nordin över den utrusande motståndaren och bollen for mot det tomma målet – men träffade frustrerande nog ribban innan den rensades undan av försvarande spelare.

Efter att ha varit det bättre laget under den inledande kvarten jobbade tabellsexan Djurgården sig in i matchen ju längre halvleken led. Men de gånger som bollen hotade inne i AIK-boxen fanns Jada Whyman där och avstyrde farligheterna, vilket gjorde att vi gick till paus med ett 0–0-resultat.

Inför den andra halvleken kom Beata Olsson in i spel i stället för Moa Sjöström och det var nära att ge utdelning direkt, men efter en skarv från Daniella Famili dök bollen upp aningen för snabbt framför fötterna på Olsson som inte lyckades styra avslutet på mål. Annars var inledningen på den andra halvleken tillknäppt och derbyt stod onekligen och vägde när matchklockan passerade timmen spelad. Därför kom Djurgårdens ledningsmål i den 66:e minuten som en riktig kalldusch. Pauline Hammarlund frisparkskanon var dock inte mycket att göra någonting åt – bollen satt otagbart i AIK-målvakten Whymans vänstra kryss och vi hade målmässig fördel blåränderna.

Men en positiv sak att ta med sig in i slutomgångarna är att det här AIK-laget vägrar att vika ner sig trots att det blåser motvind, för bara tio minuter senare var det utjämnat. Maja Johansson vann boll på egen planhalva, avancerade i banan och såg att Beata Olsson hade satt fart i djupled. Passningen var väl avvägd, Olsson hann före Elvira Björklund som återigen lämnat sitt straffområde – men precis som i den första halvleken var målställningen i vägen för ett AIK-mål. Skillnaden den här gången var att Olsson hann först på sin egen retur och lyckades trycka 1–1 i nät, trots att hon var hårt pressad av hemåtjobbande försvarsspelare. Beata Olssons tredje damallsvenska fullträff för säsongen var ett riktigt kämpamål och gav AIK ny energi i derbyt.

Bara tre minuter senare höll sig Olsson framme på en ny djupledsboll, nu serverad från Michelle Rojas Flores, men den här gången gick avslutet utanför. Det var tydligt att AIK var det lag som ville mest i slutet, men något ytterligare mål gav inte forceringen och det var påtaglig besvikelse i AIK-lägret när slutsignalen ljöd. En poäng kan dock trots allt visa sig bli betydelsefull när serien ska  summeras om tre omgångar.

AIK har, med nio poäng kvar att kämpa om, två poäng upp till Kif Örebro på kvalplatsen och ytterligare två upp till BP på säker mark. Den damallsvenska säsongens sista hemmamatch spelas för svartgul del mot tabelljumbon Trelleborgs FF lördagen den 2 november. Låt oss fylla läktarna då och ge laget full stöttning i streckstriden – biljetter finns att köpa här.

Text: Olle Östman