AIK vann måndagens träningsmatch mot IFK Norrköping

2023.06.26, kl 18:59
Trots IFK Norrköpings tidiga 1–0-mål redan i den åttonde matchminuten lyckades AIK vända och vinna träningsmatchen under måndagen. Omar Faraj kvitterade strax innan halvtidsvilan innan Bilal Hussein gjorde 2–1 i den andra halvleken.

AIK och chefstränare Andreas Brännström reste till träningsmatchen på Platinumcars Arena med en trupp bestående av 20 spelare. Idel ordinarie A-lagsspelare men även med ett gäng som antingen var helt nya i sammanhanget eller som var tillbaka från diverse lån. Samuel Brolin tillbaka från danska AC Horsens, Jonah Kusi-Asare upplockad från klubbens P19-lag och Lamine Dabo som även han inte gjort speciellt många minuter i A-lagströjan fanns med i truppen.

Matchen inleddes piggt från såväl AIK som Norrköping. Taha Ayari hade bra fart på fötterna och redan i den femte spelminuten hittade han fram till Omar Faraj som skapade matchens första målchans. Faraj som hade bollen i nät, stod dessvärre på fel sida offside-linjen. Därefter vände det åt andra hållet och hemmalaget var kvicka i sitt omställningsspel. Ett inlägg från Daniel Eid på högerkanten hittade in på Kristoffer Khazeni som kunde ta emot bollen och sätta 1–0 bakom Brolin. I den 21 matchminuten var AIK framme på nytt. Ayari läste spelet, satte bollen på en löpande Faraj som hittade in på John Guidetti. Avslutet täcktes undan av Norrköpingsförsvarare och 1–0 var intakt.

Trots att tempot slogs av en aning under mittenskiktet på första halvleken fanns det fortfarande tendenser till målchanser. Norrköpings Laorent Shabani blixtrade till och var vid enstaka tillfällen farlig på sin vänsterkant. Det var däremot AIK skulle till sist få in en kvittering innan halvtidsvilan. Aboubakar Keita spelade ut till Rui Modesto, som med en utåtskruvad boll träffade Omar Faraj som stötte in kvitteringen med pannan. 1–1 och likaläge efter första halvan.

Alexander Milosevic in och Sotirios Papagiannopoulos ut, var AIK:s enda annonserade halvtidsbyte. Knappa sex minuter in i andra skulle de svartgula ta ledningen. Faraj stormade fram med bollen mot fyra Norrköpingsbackar och efter ett något tursamt väggspel landade bollen hos Abdussalam Magashy. Bollen vidare ut på John Guidetti som stannade upp, siktade in sig och slog en briljant, svepande boll till Bilal Hussein som pricksköt in 2–1 till AIK. Med vittring fortsatte AIK forcera framåt – och även den här gången med Faraj och John Guidetti. I en två-mot-ett-chans spelade de bort den ensamma försvararen men trots bara Jansson kvar att överlista missade de möjligheten att utöka ledningen.

Efter 60 spelade minuter valde Brännström med övrig stab att göra flertalet byten. In i spel kom Abdihakin Ali, Zach Elbouzedi, Victor Andersson, Elias Durmaz och Alexander Fesshaie – som ersatte Aboubakar Keita, Rui Modesto, John Guidetti, Taha Ayari och Abdussalam Magashy. I samma sekvens gjorde även hemmalaget flera byten.

AIK ägde stora delar av bollinnehavet under de efterkommande 10–15 minuterna, men dock var det åt andra målchansen skulle komma. Victor Andersson tappade balansen på mittplan och i stället fick Samuel Brolin rädda sitt manskap när han stod för en fin räddning från nära håll. AIK:s två målskyttar, Faraj och Hussein, fick i den 78:e matchminuten tacka för sig och Lamine Dabo och Jonah Kusi-Asare välkomnades in i spel. Den sistnämnd, blott 15 år gammal, gjorde sina första minuter i A-lagssammanhang. Inga större målchanser i matchens slutskede, utan när 90 minuter var spelade fastslog stod sig slutresultatet, 2–1. Tack till er 600 AIK-supportrar som stöttade oss på plats under måndagen!

På lördag, 1 juli, sker återstarten av Allsvenskan när AIK gästar BP kl. 15:00 på Grimsta IP.

Text: Filip Wiklund