AIK vände och vann klassikermötet på Nationalarenan

2024.05.27, kl 22:07
AIK dominerade matchbilden under stora delar av matchen mot IFK Göteborg, trots det hamnade man i underläge vid två tillfällen. En kraftsamling av de svartklädda spelarna innebar dock att man lyckades vända matchen – och efter två mål på övertid av Pittas och Beširović kunde tre poäng inkasseras på kontot.

Den 27 maj kl 19:10 var det återigen dags för allsvensk fotboll på Nationalarenan, Friends Arena i Solna. IFK Göteborg hade gjort resan till Sveriges framsida och huvudstad, Stockholm. AIK som haft en minst sagt svag form, då man lämnat planen med noll poäng under de tre senaste matcherna, kom till dagens match med en uppgift – lämna planen med tre poäng i bagaget. Förutsättningarna var nästintill perfekta då solen sken över Solna och gräset inne på Friends Arena såg väldigt fint ut. Inför matchen presenterade dagens speaker att Familjen Hamrin var på plats för att agera fanbärare som en hyllning till en av våra största spelare genom tiderna, Kurt ”Kurre” Hamrin. På den norra läktaren visades en stor målning av AIK:s senaste skyttekung upp och hyllningarna var i gång.

AIK fick tillbaka både Mads Thychosen och Dino Beširović från deras avstängningar som de drog på sig i bortamötet med IF Elfsborg, man saknade däremot Ismaila Coulibaly som drog på sig ett rött kort mot Hammarby IF. Henning Berg kom därmed till matchen med följande startelva: Kristoffer Nordfeldt (K) – Mads Thychosen, Sotirios Papagiannopoulos, Benjamin Tiedemann, Axel Björnström – Rui Modesto, Anton Salétros, Lamine Fanne, Bersant Celina – Omar Faraj, Ioannis Pittas.

Kl 19:10 satte dagens domare Victor Wolf pipan i munnen och blåste i gång matchen på ett kokande Friends Arena. Bortalagets nummer 16, Linus Carlstrand, tog hand om avsparken och bortalaget började med den sedvanliga taktiken att passa hem bollen för att sedan lyfta långt. AIK var beredda från start och tog över bollinnehavet och redan efter 40 sekunder blev man tilldelad matchens första hörnspark. Det såg även ut som att första målet skulle komma efter knappt en och en halv minut då Salétros via en variant hittade en fristående Thychosen strax innanför straffområdets kritade linjer, skottet hade både bra precision och kraft – men Elis Bishesari i bortamålet lyckades tippa ut bollen till en resultatlös hörna. AIK visade redan från start att man var revanschsugna och man vann sina dueller och till en början sköljde över de blåvita spelarna. I matchminut fem fick AIK en frispark i ett intressant läge strax utanför straffområde efter att Fanne blivit nedgjord. Både Salétros och Celina stegade upp vid bollen och det var den sistnämnda som tog hand om avslutet som touchade muren och AIK blev tilldelade ännu en hörnspark.

I matchminut åtta var det bortalaget som var nära att sätta dit ledningsmålet efter man fått en frispark halvvägs in på AIK:s planhalva, bollen hamnade kaosartat inne i straffområdet bara någon meter från Nordfeldt i målet – men svartklädda spelare lyckades till slut skicka i väg bollen. Det var hög intensitet under matchens inledande tio minuter och man märkte att det var en match som båda ville vinna, även fast det var AIK som dittills varit det laget som skapat mest framåt. Som sagt så var Omar Faraj tillbaka till dagens match, och det märktes i spelet. Faraj spelade med stort självförtroende då han hela tiden låg nära sina motståndare och bjöd upp till kamp, som han allt som oftast vann. I matchminut 17 vann han boll knappt tio meter utanför straffområdet och avancerade sedan mot mål för att vinkla upp kroppen och få i väg ett avslut med högerfoten, det blev en bra skruv på bollen men dessvärre några meter för hög och IFK kunde samla in bollen via inspark. Bortalaget hade tagit sig in i matchen och kunde rulla runt bollen fint mellan medspelare. I matchminut 19 tog AIK bekantingen Paulos Abraham sats och avancerade in i straffområdet – avslutet med vänsterfoten hamnade däremot i Nordfeldts västergavel och vi hade fortsatt 0–0. Nämnde Abraham skulle i den 22:a matchminuten tilldelas matchens första gula kort efter han rivit ner Thychosen.

Trots att AIK dominerat stora delar av matchbilden så var det bortalaget som skulle ta ledningen i den 26e matchminuten när man kom på en snabb kontring som till slut hamnade på fötterna hos Oscar Pettersson som inte gjorde några misstag och rullade in bollen i mål. Blytungt för hemmalaget.

Efter ledningsmålet så hade bortalaget tagit över matchbilden och man tog sig till farliga avslutslägen flertalet gånger, i matchminut 32 tog sig Santos in från högerkanten och avslutade med vänsterfoten så pass bra att Nordfeldt behövde tippa ut bollen över ribban. Kvitteringen från AIK skulle dock komma kort därefter. Ett inlägg av Thychosen från högerkanten mot Pittas rensades bort via en glidtackling av en blåvit spelare – inte bättre än att den letade sig fram till en friställd Omar Faraj i straffområdet, och inga misstag gjordes här heller då han enkelt rullade in 1–1 i den 34:e matchminuten. Om IFK:s ledningsmål var blytung i negativ bemärkelse så var detta mål blytung i positiv sådan.

AIK hade vaknat till igen och man kom tillbaka till spelet som man hade i inledningen av matchen då man sköljde över Göteborgsförsvaret. I matchminut 38 såg det ut som att Modesto skulle sätta dit ledningsmålet efter han vikt in från sin kant och skickat i väg ett avslut med vänsterfoten – bollen hamnade däremot någon decimeter utanför Bishesaris vänstra stolpe. I matchminut 45 kom nästa gula kort, även denna gång till bortalaget. Malick Junior Yalcouye kom sent in i en duell på mittplan och stämplade därmed Fanne. När matchklockan tickat upp på 46 så såg det ännu en gång ut som att AIK skulle ta ledningen i matchen efter att Celina avslutat med en fin skruvad boll mot det bortre krysset, men en makalös räddning av Bishesari innebar att det var fortsatt 1–1 på resultattavlan – vilket det också var när domare Wolf blåste av den första halvleken.

Efter 15 minuter halvtidsvila så var det dags för den andra halvleken. AIK kom till den andra akten med samma elva spelare som lämnade den första, bortalaget valde däremot att göra en förändring då Lucas Kåhed byttes ut mot Oscar Wendt. Kl 20:12 sparkade Pittas i gång den andra halvleken. AIK inledde som man avslutade den första halvleken och man kom kombinerade sig fram och tog sig in på fina ytor. Det första farliga läget kom i matchminut 49 efter att Faraj hittade fram till en framåtrusande Modesto som sprang förbi sin motståndare och kom in en mot en med IFK:s målvakt – avslutet hade däremot mer att önska och det var inga problem för Bishesari att rädda bollen.

I den 51 matchminuten blev AIK, som många gånger förr, hårt straffade för ett tafatt försvarsspel. Denna gång efter att man inte lyckats få bort bollen från en hörnspark och nyinbytte Wendt kunde trycka in bollen i nät och IFK ledde numera matchen ännu en gång.

De svartklädda spelarna fortsatte att trycka på efter att Wendt gett bortalaget ledningen och på kort tid skapade man flertalet lägen som borde kunnat hamna bland nätmaskorna, men en kombination av bra målvaktsspel och oskärpa i avslutet innebar att vi hade 1–2 på resultattavlan med 58 minuter spelade. Efter flera minuter där både ledare och spelare i IFK tog lång tid på sig på innerplan så var spelet äntligen i gång igen. Och i matchminut 66 skickade Celina i väg en hög boll som Modesto elegant sög ner i straffområdet, han hittade i sin tur till Salétros som kom springandes i en fin yta utanför straffområdet – en nedtagning med bröstet, en studs i marken och ett hårt vänsterskott senare så stod det 2–2 på resultattavlan.

Kort efter kvitteringen genomförde bortalaget ett dubbelbyte när Sebastian Ohlsson och Linus Carlstrand fick göra plats för Gustaf Norlin och Sebastian Hausner. I matchminut 71 var det dags för Henning att genomföra första bytet för kvällen. Ut gick Mads Thychosen och in kom i stället Taha Ayari. Detta innebar att Modesto flyttade ner på högerbacken och Ayari tog positionen på AIK:s högerkant. I matchminut 75 kom det förlösande ledningsmålet för AIK! Bersant Celina tog sig förbi en, två, tre, kanske till och med fyra försvarare innan han skickade i väg ett avslut som till slut Gustav Svensson nickade in i eget mål. AIK hade därmed tagit ledningen för första gången i en match som dittills innehållit fem mål. Två minuter senare var det dags för bortalaget att genomföra sitt nästa byte, ut gick målskytten Oscar Pettersson och in kom i stället Melvin Koliqi.

De svartklädda spelare slog inte av på takten efter ledningsmålet då man fortsatte att vinna sina dueller och det var även AIK som allt som oftast hade kontroll på bollinnehavet på offensiv planhalva. I matchminut 81 såg det också ut som att man skulle utöka sin ledning, men en fot på Ayaris avslut innebar att bollen, men några centimeters marginal, rullade ut över kortlinjen till en hörnspark. Här kom också nästa byte för AIK – ut gick Faraj och in kom i stället Dino Beširović. I matchminut 83 tilldelades Salétros en gult kort efter han sparkat iväg bollen efter att domaren blåst, detta innebär att Anton är uppe på tre gula kort och kommer därför vara avstängd till matchen mot BK Häcken om knappt en vecka. I matchminut 88 var det dags för ytterligare ett byte för AIK, publiken ställde sig upp och tackade Lamine Fanne för en väl genomförd match och välkomnade samtidigt in Victor Andersson på plan.

När matchklockan började närma sig 90 spelade minuter så märktes det av att bortalaget påbörjade en kraftsamling för att skrapa fram ett sista läge att kvittera mötet. När klockade tickade över 90 så visade dagens fjärdedomare, Mohammed Al-Hakim, upp tavlan som visade att det återstod åtta minuter av matchen. IFK fortsatte att trycka på för ett kvitteringsmål via långa inkast och inläggsspel, men det var AIK som skulle få det sista ordet i matchen. Detta efter att Papagiannopoulos skickat upp en boll som Pittas vunnit och sedan fördelat ut till Ayari som fick i väg ett hårt avslut som hamnade mitt på Bishesari – skottet var däremot så pass hårt att returen hamnade i famnen på nyinbytte Beširović som lekfullt nickade in bollen i öppet mål. 4–2 till vårt svartgula lag med fyra minuter kvar att spela. Tre minuter senare var det dags igen, Ayari hittade fram till en framåtrusande Pittas som rundade Bishesari i bortamålet och satte dit AIK:s femte mål för dagen. Efter 98 minuter och tre sekunder blåste Victor Wolf i pipan och uppgiften var utförd – tre poäng in på kontot efter en seger med 5–2.

Nu väntar en bortamatch mot BK Häcken om sex dagar, därefter ett landslagsuppehåll. Nästa gång vi ses på Friends Arena igen är den 7 juli när Kalmar FF kommer på besök.

Text: Freddy Montan